16.3 C
Thessaloniki

“Βυζάντι” Καρπάθου: Όταν η υπομονή μετουσιώνεται σε νοστιμιά

Ημερομηνία:

Στην Κάρπαθο, το “βυζάντι” φτιάχνεται με ολόκληρο αρνάκι, το οποίο ψήνεται σε ξυλόφουρνο από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.

Το πανηγυρικό γεμιστό αρνί της Καρπάθου, σιγοψήνεται υπομονετικά για πολλές ώρες στους σφραγισμένους με λάσπη παραδοσιακούς φούρνους που έχουν πυρώσει από τα ευωδιαστά «φρούανα», όπως τα λένε στο βόρειο άκρο της Καρπάθου, την Όλυμπο, ή τα μυρωδάτα «χλαδιά», όπως τα αποκαλούν στην Κάσο.

Η κα Φούλα Χατζηδάκη, νοικοκυρά, αποκαλύπτει τα μυστικά της τέχνης της που απευθύνεται μόνο σε όσους ξέρουν από καλό φαγητό. Όπως λέει η ίδια, το σωστό ψήσιμο και η υπομονή είναι αυτό που δίνει την ιδιαίτερη γεύση στο συγκεκριμένο φαγητό που γίνεται “λουκούμι” , ευφραίνοντας ουρανίσκους.

Επίσης, τα σταυροκούλουρα περιλαμβάνονται στο καθημερινό μενού των πιστών καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Δίκτυο «ξεπλυμένων κεφαλαίων» για χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία εξάρθρωσε η βρετανική αστυνομία

Δίκτυο ξεπλύματος χρήματος αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που δρούσε σε...

ΕΛΑΣ: Εξάρθρωση συμμορίας μεταπώλησης κλοπιμαίων στα Τίρανα – Εμπλοκή 54χρονης και συγγενών της

Ταυτόχρονη επιχείρηση σε Αθήνα και Τίρανα υπό το συντονισμό...

Επιστήμονας εντόπισε ένα από τα σπανιότερα φυτά που υπάρχουν μετά από 13 χρόνια αναζήτησης και έβαλε τα κλάματα

Αποστολή στα δάση της Σουμάτρας στην Ινδονησία πραγματοποίησε μία...