8.6 C
Thessaloniki

Μασουράκια Χίου: Το γλυκό της χαράς με το τραγανό φύλλο και τη μοναδική γεύση

Ημερομηνία:

Τα παραδοσιακά χιώτικα μασουράκια αμυγδάλου, με μέλι, φρέσκο βούτυρο και τραγανό φύλλο κρούστας, είναι ένα από τα γλυκά της χαράς.

Απαραίτητο κέρασμα στους αρραβώνες, στους γάμους και στα βαφτίσια αλλά και σε περίοπτη θέση στις γιορτές και σε κάθε άλλη χαρούμενη συγκυρία.

Ο κ. Αντώνης Μάστορης, ζαχαροπλάστης, μας μυεί στα μυστικά της τέχνης του που ξεκίνησε ο παππούς του το 1963, όταν τα μασουράκια τυλίγονταν σε τρίγωνο, με μόνα υλικά το φρέσκο βούτυρο, την κρούστα και τα πικραμύγδαλα από το χωράφι. Όπως είπε, η διαδικασία παρασκευής του γλυκού, γίνεται σε επτά στάδια, με τελευταίο αυτό της ωρίμανσης που διαρκεί αρκετά 24ωρα και το πέρασμα στο αμύγδαλο, ενώ βγαίνει σε διάφορες γεύσεις, με αυτές της μαστίχας και του μανταρινιού να προτιμώνται από τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο γλυκό είναι μάλιστα τόσο πολύ συνδεδεμένο με την κουλτούρα της Χίου, ώστε οι ντόπιοι στις εξορμήσεις τους εκτός νησιού, το πάνε “πεσκέσι” σε φίλους και συγγενείς. Παραλλαγή αποτελεί το μαστιχάκι Σύρου που έφτασε εκεί μαζί με τη χιώτικη συνταγή για τα περίφημα συριανά λουκούμια.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Στο στόχαστρο της Μόσχας η Deutsche Welle: «Δεν θα μας φιμώσουν», δηλώνει η Διεύθυνση

Η ρωσική εισαγγελία ενέταξε τη γερμανική δημόσια ραδιοτηλεόραση Deutsche...

Φονικές πλημμύρες στο Μαρόκο – Τουλάχιστον 14 νεκροί στην επαρχία Σάφι

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πλημμύρες...

Επιχείρηση συριακών δυνάμεων κατά «ανενεργών» πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους μετά την επίθεση κατά Αμερικανών

Οι συριακές δυνάμεις και ο διεθνής αντι-τζιχαντιστικός συνασπισμός δυνάμεων...