Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε εργαστήρια, πάγκους μαγειρικής και αίθουσες εκπαίδευσης, κάτι διαφορετικό συμβαίνει. Νέοι άνθρωποι, γεμάτοι όρεξη να δημιουργήσουν, φορούν ποδιές, κρατούν εργαλεία ή ακούν προσεκτικά τους εκπαιδευτές τους. Δεν πρόκειται απλώς για ένα σεμινάριο ή για μια τυπική επαγγελματική κατάρτιση. Eίναι μια εμπειρία αλλαγής πορείας, μια προσπάθεια να συνδεθεί η εκπαίδευση με την πραγματική αγορά εργασίας και η βιωσιμότητα με την απασχόληση.
Αυτή είναι και η ουσία του Green Academy, μιας πρωτοβουλίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Οδύσσεια», που φιλοδοξεί να δώσει σε νέους τα εργαλεία για να χτίσουν ένα πράσινο επαγγελματικό μέλλον. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με έναν ξεκάθαρο στόχο: να γεφυρώσει την ανάγκη για νέες δεξιότητες με τις απαιτήσεις μιας αγοράς που μεταμορφώνεται ραγδαία λόγω της πράσινης μετάβασης.

Μια πρωτοβουλία με κοινωνικό αντίκτυπο
Η πράσινη οικονομία δεν είναι πια θεωρία, αλλά είναι πραγματικότητα. Επαγγέλματα όπως η βιώσιμη γεωργία, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, η μαγειρική χωρίς σπατάλη ή οι «πράσινες» τεχνικές κατασκευών έχουν ήδη μπει δυναμικά στην αγορά. Όμως, για πολλούς νέους, ειδικά όσους προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η πρόσβαση σε τέτοιες δεξιότητες δεν είναι δεδομένη και αυτονόητη.
Εδώ ακριβώς παρεμβαίνει το Green Academy, δίνοντας στους συμμετέχοντες όχι μόνο τεχνική κατάρτιση, αλλά και πραγματικές ευκαιρίες ένταξης στην εργασία. Ήδη 30 νέοι εκπαιδεύονται σε σύγχρονους τομείς με υψηλή ζήτηση, συνδυάζοντας θεωρητική γνώση με πρακτική εξάσκηση.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά έναν κοινό στόχο. Να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα μπροστά. «Μάθαμε πολλές πρακτικές και στην πραγματικότητα δεν ήταν απλά μάθημα, αλλά πρακτική. Θα το έκανα ξανά και ξανά», λέει μία συμμετέχουσα του μαθήματος Βοηθός Κουζίνας Zero Waste, περιγράφοντας τη ζωντανή εμπειρία των εργαστηρίων.

Μαθαίνοντας να δημιουργείς χωρίς να σπαταλάς
Ένα από τα πιο δημοφιλή μαθήματα του Green Academy είναι αυτό της μαγειρικής χωρίς σπατάλη. Εκεί, οι νέοι εκπαιδεύονται δίπλα σε έμπειρους σεφ για το πώς μπορούν να αξιοποιούν κάθε πρώτη ύλη στο έπακρο, μειώνοντας τα απορρίμματα και το κόστος, ενώ ταυτόχρονα σέβονται το περιβάλλον.
«Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία. Αν και ήμουν ήδη εξοικειωμένη με τις έννοιες, ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να δούμε πρακτικά πώς εφαρμόζονται, και ο σεφ ήταν δίπλα μας σε κάθε βήμα», αναφέρει άλλη συμμετέχουσα.
Η πρακτική εξάσκηση δεν περιορίζεται στην κουζίνα· είναι τρόπος σκέψης. Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν πώς να δουλεύουν με υπευθυνότητα, συνεργασία και δημιουργικότητα. Δεξιότητες που αποτελούν το «κλειδί» για τη νέα πράσινη αγορά εργασίας.

Ένα πρόγραμμα που δίνει αυτοπεποίθηση
Οι μαρτυρίες όσων συμμετείχαν στο Green Academy έχουν ένα κοινό νήμα: τη χαρά της συμμετοχής και την αίσθηση ότι αποκτούν ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα για το μέλλον.
«Ήταν μία υπέροχη εμπειρία και ο σεφ ήταν πάρα πολύ καλός», λέει ένας από τους συμμετέχοντες, ενώ μια άλλη προσθέτει: «Μας αποδέχθηκαν στον χώρο αυτό με πολύ όμορφο τρόπο. Μάθαμε πάρα πολλά καινούργια πράγματα και ήταν μία πολύ όμορφη συνεργασία».
Για πολλούς, το πρόγραμμα λειτουργεί ως αφετηρία για επαγγελματική επανεκκίνηση: «Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για τη δουλειά που θα βρούμε αργότερα και θα το πρότεινα σίγουρα σε όλους», τονίζει ένας από τους νέους που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευση. Άλλοι ήδη προτρέπουν φίλους τους να συμμετάσχουν:
«Ήδη έχω προτείνει σε αρκετούς φίλους μου να έρθουν εδώ και να μάθουν πολλά καινούργια πράγματα».
Πίσω από αυτές τις φωνές υπάρχει κάτι βαθύτερο: η αίσθηση ότι η γνώση μπορεί να αλλάξει ζωές. Για ανθρώπους που αναζητούν μια νέα αρχή, το Green Academy γίνεται σημείο αναφοράς, ένα πρόγραμμα που τους βοηθά να πιστέψουν ξανά στις δυνατότητές τους.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επενδύει σε ένα καλύτερο αύριο
Το Green Academy εντάσσεται στη στρατηγική της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας «Παράγουμε ένα καλύτερο αύριο», η οποία θέτει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο κάθε δραστηριότητας της εταιρείας. Με ορίζοντα το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στην παραγωγή έως το 2030, η εταιρεία αναπτύσσει δράσεις που ενισχύουν το περιβάλλον, την κοινωνία και την τοπική οικονομία.
Η πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη δεν είναι κάτι το μεμονωμένο: αποτελεί μέρος μιας συνολικής φιλοσοφίας που συνδέει την ανάπτυξη με την κοινωνική προσφορά. Από τη συμβολαιακή καλλιέργεια κριθαριού έως την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ, η εταιρεία επενδύει σταθερά στην εκπαίδευση, τη γνώση και τη συμμετοχή των ανθρώπων της.
Η πράσινη μετάβαση ως ευκαιρία ζωής
Η πράσινη μετάβαση δεν είναι μόνο περιβαλλοντική ανάγκη· είναι και οικονομική ευκαιρία. Μέσα από πρωτοβουλίες όπως το Green Academy, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αποδεικνύει ότι η επιχειρηματική ευθύνη μπορεί να μετατραπεί σε κινητήρια δύναμη κοινωνικής αλλαγής.
Για τους νέους που συμμετέχουν, η εμπειρία δεν είναι απλώς μια γραμμή στο βιογραφικό, αλλά μια πρώτη ουσιαστική επαφή με το μέλλον της εργασίας. Και για την πόλη, είναι ένα στοίχημα ότι η ανάπτυξη μπορεί να είναι ταυτόχρονα πράσινη, δίκαιη και ανθρώπινη.
To άρθρο Green Academy: Εκεί όπου οι νέοι μαθαίνουν πώς να χτίσουν ένα πράσινο μέλλον δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

