16.2 C
Thessaloniki

Η Καλαμάτα στο επίκεντρο της μεσογειακής διατροφής

Ημερομηνία:

Στις 13 και 14 Οκτωβρίου, η Καλαμάτα θα φιλοξενήσει το 6ο διεθνές συνέδριο Tomorrow Tastes Mediterranean 2025 (TTM 2025), φέρνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον παγκόσμιο διάλογο για τη μεσογειακή διατροφή και τη σημασία της για την υγεία, τη βιωσιμότητα και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου και το Κέντρο Μεσογειακής Διατροφής Torribera, πρωτοβουλία του Culinary Institute of America και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Επιστήμη, πολιτική και γαστρονομία συναντώνται στη Μεσσηνία

Κορυφαίοι επιστήμονες, πολιτικοί και επαγγελματίες της γαστρονομίας θα συμμετάσχουν στο συνέδριο, μεταξύ των οποίων οι Frank Hu και Walter Willett από το Harvard, η Αντωνία Τριχοπούλου από την Ακαδημία Αθηνών, ο Ramón Estruch από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, καθώς και ο Στέφανος Φωτίου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Σημαντική θα είναι και η παρουσία πολιτικών εκπροσώπων, όπως του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, καθώς και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, διεθνώς αναγνωρισμένοι σεφ – μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Μπαξεβάνης, Μανώλης Παπουτσάκης, Χριστόφορος Πέσκιας, María José San Román, Joris Larigaldie, Diane Kochilas και Şemsa Denizsel – θα αναδείξουν μέσα από live cooking sessions, συζητήσεις και θεματικά εργαστήρια τον πλούτο και την καινοτομία της μεσογειακής διατροφής.

Η Μεσσηνία ως ζωντανό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής

Ο Διονύσης Παπαδάτος, επικεφαλής συντονισμού δράσεων του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, δήλωσε:

«Η συνδιοργάνωση του Tomorrow Tastes Mediterranean στη Μεσσηνία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε διεθνώς την περιοχή ως ζωντανό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής και να ενισχύσουμε τον διάλογο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την υγεία και την πολιτιστική κληρονομιά μας.
H σχέση άλλωστε της Μεσσηνίας με τη μεσογειακή διατροφή είναι ισχυρότατη και με μακρά παράδοση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η UNESCO έχει εντάξει τη Μεσογειακή Διατροφή στον “Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας” και έχει αναγνωρίσει την Κορώνη στη Μεσσηνία ως μία από τις εμβληματικές κοινότητές της.»

Παράλληλες δράσεις για το κοινό

Το πρόγραμμα του TTM 2025 περιλαμβάνει:

  • Το “Φεστιβάλ Μεσογειακής Γεύσης” στις 14 Οκτωβρίου στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, φέρνοντας το παγκόσμιο κοινό του συνεδρίου σε άμεση επαφή με τις γεύσεις, τα αρώματα και τα προϊόντα της Μεσογείου.
  • Δύο βιωματικά εργαστήρια σε συνεργασία με τη Story Mentor, αφιερωμένα στην αφηγηματική “επανεφεύρεση” της μεσσηνιακής και μεσογειακής διατροφής:
    • Κυριακή 12 Οκτωβρίου, 17:00–19:30 – για παραγωγούς
    • Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, 9:30–12:00 – για επαγγελματίες εστίασης
      (Τοποθεσία: Elite City Resort)

Δηλώσεις συμμετοχής

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στην Καλαμάτα, ενώ θα μεταδοθεί και διαδικτυακά, ώστε όλες και όλοι να έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες και δηλώστε συμμετοχή εδώ

Μάθετε περισσότερα και δείτε το πρόγραμμα στο tomorrowtastesmediterranean.org/el

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Tρεις διπλωμάτες του Κατάρ σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου

Τρεις διπλωμάτες του Κατάρ σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στο...

Το ΕΡΤnews στο Τελ Αβίβ: Πάνω από 400.000 για τους ομήρους – «Αγκάθια» από Χαμάς

Οδεύουμε προς την ειρήνη και την ασφάλεια, τόνισαν οι...

Περιφέρειες και δήμοι της Ελλάδας παρουσίασαν το τουριστικό τους προϊόν στην Τουρκία

ανταπόκριση από την Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης Αντιπροσωπείες από τις περιφέρειες...