30.4 C
Thessaloniki

Πώς να αποθηκεύσετε το ψωμί τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού

Ημερομηνία:

Το ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινής μας διατροφής και είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, προσφέροντας ενέργεια στον οργανισμό μας.

Ωστόσο, κατά την περίοδο του καλοκαιριού και λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας είναι αρκετά δύσκολο το ψωμί να παραμείνει φρέσκο και νόστιμο, όπως την πρώτη ημέρα που το αγοράσαμε από τον φούρνο της γειτονιάς μας.

Τις περισσότερες φορές, καταναλώνουμε μερικές φέτες ψωμιού και αφήνουμε το υπόλοιπο στην άκρη για τις επόμενες ημέρες, όμως, αν δεν το αποθηκεύσουμε σωστά, μπορεί να μουχλιάσει γρήγορα ή να ξεραθεί.

Δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορείτε να διατηρήσετε το ψωμί σας φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμα και τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Αποφύγετε την αποθήκευση του ψωμιού στο ψυγείο

Αρκετοί θεωρούν πως η αποθήκευση του ψωμιού στο ψυγείο είναι η καλύτερη λύση για να μην χάσει την φρεσκάδα του.

Ωστόσο, η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου επιταχύνει τη διαδικασία ξήρανσης και αφυδάτωσης του ψωμιού, δεδομένου ότι τα μόρια αμύλου σκληραίνουν. Αν και η ψύξη μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μούχλας, ωστόσο, το ψωμί μπαγιατεύει πιο γρήγορα.

Τοποθετήστε το σε δροσερό μέρος

Έτσι, το ψωμί διατηρείται καλύτερα και περισσότερο, όταν το αφήνουμε έξω από το ψυγείο και σε «θερμοκρασία δωματίου». Για να παραμείνει το ψωμί φρέσκο, είναι σημαντικό να το τυλίγετε σωστά.

Συνεπώς, είναι καλό να χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πετσέτες ή χάρτινες σακούλες, που επιτρέπουν στο ψωμί να «αναπνέει», χωρίς να παγιδεύουν την υγρασία, και, έπειτα, να το τοποθετήσετε στην ψωμιέρα, σε δροσερό και ξηρό μέρος της κουζίνας. Επίσης, φροντίστε να το κρατήσετε μακριά από το φως του ήλιου και πηγές θερμότητας, όπως κοντά στον φούρνο.

Από την άλλη πλευρά, οι πλαστικές σακούλες μπορούν να κρατήσουν το ψωμί σας μαλακό, ωστόσο, ευνοούν την ανάπτυξη μούχλας, ειδικά όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει.

Αποθηκεύσετε το στην κατάψυξη

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για μακροχρόνια διατήρηση του ψωμιού είναι η κατάψυξη. Είναι προτιμότερο να κόψετε το ψωμί σε φέτες και να τις κλείσετε σε  αεροστεγείς σακούλες. Έτσι, μπορείτε να βγάζετε μόνο όσες φέτες χρειάζεστε κάθε φορά, και τις ζεσταίνετε στο φούρνο, χωρίς να χρειαστεί η απόψυξη όλης της φραντζόλας. Σημειώνεται ότι το ψωμί μπορεί να διατηρηθεί για πάνω από 3 μήνες στην κατάψυξη, χωρίς να αλλοιώνεται αισθητά η γεύση και η υφή του.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ορισμένα είδη ψωμιού διατηρούνται καλύτερα από άλλα. Για παράδειγμα, το χωριάτικο ψωμί με προζύμι, που έχει χαμηλή υγρασία και δεν περιέχει συντηρητικά, μπορεί να αντέξει έως και 5 ημέρες εκτός ψυγείου, σε σύγκριση με το συσκευασμένο του εμπορίου.

To άρθρο Πώς να αποθηκεύσετε το ψωμί τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: newsit.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related