27.9 C
Thessaloniki

Ο ρόλος των μεταναστών στην ίδρυση αθλητικών συλλόγων στη Λατινική Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα

Ημερομηνία:

Απολύτως δημιουργικό ρόλο έπαιξε η μετανάστευση και το εμπόριο (κυρίως ακτοπλοϊκό) σε μακρινές εποχές στο να εξαπλωθεί ο αθλητισμός και ειδικά το ποδόσφαιρο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Συχνό ήταν το φαινόμενο κοινότητες μεταναστών να ιδρύουν αθλητικούς συλλόγους που συνδύαζαν την ανάγκη για άθληση και ψυχαγωγία με τη διατήρηση ενός συνεκτικού κοινωνικού ιστού μεταξύ τους. Από κοντά, άλλοτε σε κοινές προσπάθειες και άλλοτε όχι και το γηγενές εργατικό δυναμικό.

Με τα χρόνια αρκετές από εκείνες τις ρομαντικές ερασιτεχνικές παρέες, εξελίχτηκαν σε σημαντικές αθλητικές δυνάμεις, που λειτουργούν και στην εποχή μας. Εστιάσαμε στη Λατινική Αμερική, όπου δέχτηκε μεγάλο αριθμό μεταναστών και από ευρωπαϊκές χώρες και από άλλες περιοχές, που κατάφεραν να γράψουν ιστορία και στο αθλητικό πεδίο.

H Έβερτον της Χιλής ιδρύθηκε στις 24 Ιουνίου 1909 αφού μια ομάδα Αγγλο-Χιλιανών εφήβων και πήρε το όνομα της εγγλέζικης ομάδας, πιθανότατα από μία περιοδεία που είχε πραγματοποιήσει στη Νότια Αμερική

Η Audax Italiano όπως φανταζόμαστε εύκολα τόσο από το όνομα, όσο και από τα χρώματά της –ίδια με αυτά της ιταλικής σημαίας- από Ιταλούς κατοίκους στο Σαντιάγο της Χιλής στις 30 Νοεμβρίου 1910. Στις «παραδοσιακές αντιπαλότητες» που υπάρχουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, έχει ανταγωνισμούς με άλλες δύο ομάδες που ιδρύθηκαν από μετανάστες την Unión Española με Ισπανούς μετανάστες ως ιδρυτές και την Palestino που ίδρυσαν Παλαιστίνιοι της διασποράς.

Οι αγώνες μεταξύ τους ονομάστηκαν Clásico de Colonias (Ντέρμπι της Διασποράς). Ιδρυτές της Audax Italiana ήταν οι Ruggero Cozzi, Alberto Caffi και Amato Ruggieri. Αρχικά ξεκίνησε με την ποδηλασία, το ποδόσφαιρο ήρθε αργότερα και το 1933 η Audax Club Sportivo Italiano ήταν ένας από τους ιδρυτικούς συλλόγους της Κεντρικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Χιλής.

Και Μπαρτσελόνα έχουμε στη Λατινική Αμερική και είναι στον Ισημερινό την Barcelona de Guayaquil. Ιδρύθηκε την 1η Μαΐου 1925, από τον Eutimio Pérez, που κατάγονταν από τη Βαρκελώνη και ήταν μετανάστης στον Ισημερινό. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής ομάδα στη χώρα της.

Segundo Castillo: o προπονητής της Μπαρτσελόνα που απασχολεί συχνά τα ΜΜΕ με το ντύσιμό του όταν καθοδηγεί την ομάδα στο γήπεδο

Άσπονδος γείτονάς της στο Γκουαγιακίλ, με κοινή ρίζα στην ίδια περιοχή, είναι η Emelec. Ο Καταλανός ιδρυτής της Μπάρτσα του Ισημερινού δεν φαντάζονταν ποτέ ότι στις μέρες μας ο θρύλος της «κανονικής» ισπανικής Μπαρτσελόνα θα πολλαπλασίαζε το ενδιαφέρον των φιλάθλων και για τη λατινοαπερικάνικη αδελφή της.

Αν πολλές ομάδες ιδρύθηκαν από μετανάστες εργάτες, η ανταγωνίστρια γειτόνισσα της Μπάρτσα, Έμελεκ (C.S. Emelec), ιδρύθηκε και με τη συνδρομή διευθυντικών στελεχών σε συνεργασία με εργαζόμενους της προερχόμενης από τις ΗΠΑ ηλεκτρική εταιρία του Γκουαγιακίλ, Empresa Eléctrica del Ecuador,με «ψυχή» των ιδρυτικών μελών τον Τζορτζ Κάπγουελ, εκτελεστικό στέλεχος της εταιρείας.

Η διαδικασία γέννησης έγινε με συνέλευση αθλητών που δούλευαν στην Electric Company of Ecuador Inc το έτος 1929 και το όνομα αυτό το είχε ανεπίσημο σωματείο από το 1923 με συμμετοχές σε ανεπίσημα τουρνουά. Στη συνέλευση σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι Ισημερινοί Victor Peñaherrera και Lauro Guerrero Ο Κάγουελ ως γνήσιος Αμερικάνος δεν τα πήγαινε καλά με το ποδόσφαιρο τον ενδιέφεραν και ήταν αθλητής στην κολύμβηση, στο μπάσκετ, στο χάντμπολ και στο μπέιζμπολ.

Στην Ουρουγουάη κατοικοεδρεύει η Λίβερπουλ Μοντεβιδέο, με ρίζες στο καθολικό σχολείο Καπουτσίνων και έμπνευση ως προς το όνομα από τα εγγλέζικα πλοία που έφταναν από το λιμάνι του Λίβερπουλ. Γεννήθηκε το 1915.

Πορτογάλοι μετανάστες στη Βραζιλία, ίδρυσαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 21 Αυγούστου 1898 (το ποδοσφαιρικό τμήμα ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου 1915, την ομάδα Βάσκο ντα Γκάμα. Στις 26 Νοεμβρίου 1915, συγχωνεύτηκε με τη Lusitania Sport Clube, επίσης προερχόμενη από Πορτογάλους μετανάστες, Η ομάδα με το όνομα του Πορτογάλου εξερευνητή είναι ακόμα και στις μέρες μας δημοφιλέστατη και από τα μεγάλα ονόματα στο βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο.

Αντιστάθηκε στους φυλετικούς διαχωρισμούς, γιατί στη δεκαετία του 1920 που το ποδόσφαιρο αντιμετωπίζονταν σαν άθλημα ελίτ, από το οποίο «έπρεπε» να απέχουν οι έγχρωμοι, η Βάσκο βγήκε πρωταθλήτρια το 1923 έχοντας ομάδα στην οποία έπαιζαν λευκοί, μαύροι και μιγάδες. Το 1924 πιέστηκε από τις αθλητικές αρχές να τους διώξει και δεν το έπραξε.

Τότε οι ομάδες Φλουμινένσε, Φλαμένγκο και Μποταφόγκο δημιούργησαν τη Μητροπολιτική Αθλητική Ένωση και απαγόρευσαν στη Βάσκο να συμμετάσχει εκτός και αν συμμορφωνόταν με τις ρατσιστικές απαιτήσεις τους.
Η Βάσκο επανήλθε το 1925 χωρίς να βάλει νερό στο κρασί της και δικαιώθηκε πανηγυρικά, αφού το 1933 το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό στη Βραζιλία και υπήρξε άρση των περιορισμών με βάση το χρώμα του δέρματος.

Ξεχωριστά και αναλυτικά αφιερώματα έχουμε ήδη κάνει για την προέλευση της Μπόκα Τζούνιορς στην Αργεντινή, της Παλεστίνο στη Χιλή, της Union Minas στο Περού και της Grecia Deportivo στον Ισημερινό, όπως και της ομάδας με ιταλική ρίζα στον Ισημερινό, που κρατάει τα χρώματα της ιταλικής σημαίας, της Club Juventud Italiana.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Σχετικά θέματα:

Mία ποδοσφαιρική Ελλάδα στο Εκουαδόρ – Grecia Deportivo Club

Boca Juniors: Η ομάδα των μεταναστών και των Ελλήνων της Αργεντινής – Συνέντευξη με το Β. Καρναβά

Μισός αιώνας Union Minas – Oι μεταλλωρύχοι του Περού από τις στοές εξόρυξης στο γήπεδο ποδοσφαίρου

Palestino Deportivo Club: Η ποδοσφαιρική ομάδα των Παλαιστινίων μεταναστών στη Χιλή από το 1920

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Ο Ισημερινός απέλασε εκατοντάδες κρατούμενους στην Κολομβία

Εκατοντάδες κολομβιανοί φυλακισμένοι που απελάθηκαν από τις αρχές του...

Καιρός σήμερα: Υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι

Ο καύσωνας επιμένει καθώς ο καιρός αύριο Κυριακή 26...

Φωτιά τώρα: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στα Χανιά – Κάηκαν τέσσερα σπίτια και μία εκκλησία

Θλιβερός είναι ο απολογισμός της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε...

Φωτιά τώρα: Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια – Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται

Συντονισμένη προσπάθεια να περιορίσουν τα πιο επικίνδυνα μέτωπα της...