Το μεγάλο κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρών στη Χίο, μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά, επισημαίνει σε άρθρο του ο Θωμάς Παπαλάσκαρης, MSc. Πολιτικός -Υδρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υδραυλικών Έργων.
Γνωρίζοντας το νησί, εργαζόμενος πριν από 10 περίπου χρόνια σε αυτό, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τους χάρτες κάηκε σε ποσοστό 43,12%, περίπου η μισή έκταση, η λεκάνη απορροής του Ποταμού Παρθένη που ξεκινά από το ύψος του φράγματος Κόρης Γεφύρι και καταλήγει στην παραλία της Φάρκαινας, στο δρόμο προς το αεροδρόμιο του νησιού.
Μιλώντας στην ΕΡΑ Αιγαίου ο κ. Παπαλάσκαρης, σημείωσε ότι «θα υπάρξουν αυξημένες ποσότητες νερού σε περίπτωση έντονης βροχής, όπως το Σεπτέμβριο του 2024, ενώ θα συμπαρασύρουν περισσότερα φερτά υλικά, που δεν θα μπορούν να κρατηθούν αφού έχουν καεί τα δάση στη γύρω περιοχή».
Πρόσθεσε ότι χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις από το Δασαρχείο σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς, όπως κατασκευή τοπικών φραγμάτων για τη συγκράτηση των νερών, κορμοδέματα και κλαδοδέματα, για να αποφευχθεί επίσης η βίαιη μεταφορά των χωμάτων από τις καμένες περιοχές.
Στο χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα, απεικόνισε με ροζ απόχρωση τις καμένες επιφάνειες στην περιοχή πλησίον της κεντρικής Χίου. Το υδρογραφικό δίκτυο, και συγκεκριμένα με γαλάζια απόχρωση τον ποταμό Παρθένη, ενώ με μια διακεκομμένη μαύρη γραμμή έδωσε το περίγραμμα της συνολικής λεκάνης απορροής (έως την εκβολή του Παρθένη), που φθάνει τα 27.376 περίπου στρέμματα.
«Στο Δασαρχείο είναι γνωστά τα πρώτης τάξης ρέματα, σημείωσε ο κ. Παπαλάσκαρης, αυτά δηλαδή που έρχονται και ενώνονται με άλλα για να δημιουργήσουν το χείμαρρο Παρθένη. Στα σημεία αυτά μπορούν να γίνουν άμεσα ανασχετικά φράγματα», είπε. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, αυτά τα ρέματα αποτελούν το 80% του συνόλου των ρεμάτων της λεκάνης απορροής, οπότε και φαίνεται η σημασία να γίνουν άμεσα έργα.
«Με αυτό τον τρόπο θα ανακουφιστούν πολύ οι κατάντη περιοχές, οι κατοικημένες δηλαδή περιοχές κοντά στις εκβολές του Παρθένη», πρόσθεσε ο Θωμάς Παπαλάσκαρης και δίνοντας σαν παράδειγμα τα έργα που έγιναν στους χείμαρρους γύρω από την πόλη της Αλεξανδρούπολης, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023.
www.ertnews.gr