Καλοκαίρι 1994, το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η «γιορτή» του ποδοσφαίρου είχε αρχίσει. Τίποτα δεν προμήνυε την τραγωδία που θα ακολουθούσε. Η Κολομβία βρισκόταν στον ίδιο όμιλο με τη Ρουμανία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.
Στην εναρκτήρια αναμέτρηση του Α’ ομίλου, οι «Los Cafeteros» γνώρισαν την ήττα με σκορ 3-1 από την Ρουμανία του Γκέοργκε Χάτζι, ενώ Ελβετία και ΗΠΑ έμειναν ισόπαλες (1-1). Στις 22 Ιουνίου του 1994, η Αμερική αντιμετώπιζε την Κολομβία για την 2η αγωνιστική του ομίλου. Στο 34′ της αναμέτρησης ο Αντρές Εσκομπάρ θα στείλει την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του δίνοντας προβάδισμα στους διοργανωτές.
Τελικά οι ΗΠΑ νίκησαν με 2-1 και ουσιαστικά «καταδίκασαν» την ομάδα της Λατινικής Αμερικής σε αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Την τελευταία αγωνιστική των ομίλων οι «La Tricolor» πήραν το μοναδικό θετικό αποτέλεσμά τους στη διοργάνωση, επικρατώντας με σκορ 2-0 της Ελβετίας, η οποία πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση μαζί με τη Ρουμανία.
Έπειτα από τον αποκλεισμό της χώρας τους ο Εσκομπάρ και οι συμπαίκτες του επέστρεψαν στην Κολομβία, με τον 26χρονο να πηγαίνει στη γενέτηρά του το Μεντεγίν, πόλη γνωστή και ως «πρωτεύουσα της κοκαΐνης». Το βράδυ της 1ης Ιουλίου ο κεντρικός αμυντικός της εθνικής Κολομβίας, προσκάλεσε κάποιους φίλους του να πιουν ένα ποτό σ’ ένα μπαρ του Μεντεγίν. Συνέχισαν τη διασκέδασή τους στο κλαμπ «Ελ Ίντιο» και γύρω στις 3 τα ξημερώματα της 2ας Ιουλίου, χωρίστηκε από την παρέα του.
Κατευθύνθηκε στο πάρκινγκ όπου είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του. Εκεί τον περίμεναν τρεις άνδρες, οι οποίοι ξεκίνησαν να λογομαχούν μαζί του. Ένας από αυτούς τον σημάδεψε με όπλο και τον πυροβόλησε έξι φορές. Ο άνδρας φώναζε «Γκολ» κάθε φορά που τραβούσε τη σκανδάλη. Οι τρεις άνδρες τράπηκαν άμεσα σε φυγή, ενώ ο αιμόφυρτος Εσκομπάρ μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο, όπου κατέληξε 45′ μετά.
Το βράδυ της 2ας Ιουλίου συνελήφθη ο Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιός, σωματοφύλακας του καρτέλ της κοκαΐνης του Μεντεγίν, ο οποίος παραδέχθηκε πως ήταν ο δολοφόνος του Εσκομπάρ. Εργαζόταν και ως οδηγός του Σαντιάγο Γκαλόν, ενός εμπόρου ναρκωτικών, που φέρεται να είχε στοιχηματίσει μεγάλα ποσά στην πρόκριση της Κολομβίας. Ο δολοφόνος του Εσκομπάρ, τον Ιούνιο του 1995 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 46 ετών. Τελικά, εξέτισε μόνο 11 χρόνια και αποφυλακίστηκε, λόγω καλής διαγωγής, το 2005.
Ο άτυχος ποδοσφαιριστής κηδεύτηκε σε κλίμα οδύνης, παρουσία 120.000 κόσμου. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο Μεντεγίν και φιλάνθρωπος, καθώς κάθε Χριστούγεννα μοίραζε δώρα στα παιδιά των φτωχογειτονιών της πόλης . Το 2002 ο δήμος του Μεντεγίν ανήγειρε άγαλμα για να τιμήσει τη μνήμη του. Οι γονείς του Εσκομπάρ, μετά τον θανατό του, ίδρυσαν την οργάνωση «Andrés Escobar Project», για μη προνομιούχα παιδιά που επιθυμούν να αγωνιστούν στο ποδόσφαιρο.
Σήμερα συμπληρώνονται 31 χρόνια από τον άδικο χαμό του Αντρές Εσκομπάρ, ενός γεγονότος που αντιπροσωπεύει τη σκοτεινή πλευρά του ποδοσφαίρου. Μια ιστορία η οποία θα συνοδεύει πάντα κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο και τη σχέση του ποδοσφαίρου με τον υπόκοσμο. Descanza en paz, Andres (Αναπαύσου εν ειρήνη, Αντρές).