«Πρόσω ολοταχώς» για την ΔΕΘ βάζει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν για το ποιες θα είναι οι νέες μειώσεις φόρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο.
Το νέο πακέτο μείωσης φόρων της ΔΕΘ θα αφορά το 2026 και δεν σχετίζονται με τα 3 μέτρα ύψους 1,1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, τα οποία είναι άμεσης ισχύος, και αφορούν στην επιστροφή ενός ενοικίου στους ενοικιαστές, σε ενίσχυση 250 ευρώ κάθε Νοέμβριο στους συνταξιούχους, και στο συμπληρωματικό ΠΔΕ.
Τώρα, οι «μηχανές» της κυβέρνησης ζεσταίνονται με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο, όταν και θα έχει την πλήρη δημοσιονομική εικόνα που θα της επιτρέψει να οριστικοποιήσει το νέο πακέτο μέτρων.
Μπαράζ προαναγγελιών
Ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη, προανήγγειλε ότι η επόμενη ΔΕΘ θα είναι προσανατολισμένη στην περαιτέρω μείωση των φόρων προκειμένου να ευνοηθεί η μεσαία τάξη, καθώς οι κινήσεις θα προσανατολίζονται στα «μεσαία» εισοδήματα.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, έχει κάνει λόγο για ολιστική παρέμβαση στην φορολογία από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, σκιαγραφώντας έτσι μεγάλες αλλαγές στο πεδίο των φόρων. Σε συνέντευξη του τονίζει πως εφόσον οι θετικές προβλέψεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού επαληθευτούν θα υπάρξει ένας νέος γύρος πρωτοβουλιών τον Σεπτέμβριο.
Αντίστοιχη προαναγγελία έχει κάνει και ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, επιβεβαιώνοντας ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη μείωση των φόρων, ενώ υπενθυμίζει ότι από το 2019 έχουν μειωθεί περίπου 72 φόροι και άμεσες εισφορές, παραπέμποντας στη ΔΕΘ και στην ομιλία του πρωθυπουργού για τις επίσημες ανακοινώσεις.
Ουσιαστικά, οι παράγοντες που θα κρίνουν το «βάθος» των παρεμβάσεων, είναι το πώς θα πάει η εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως ανέφερε και ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και η είσπραξη εσόδων, καθώς ως τον Σεπτέμβριο μεσολαβεί η τουριστική σεζόν. Σημασίας θεωρείται και η έκβαση ανοικτών «μετώπων» της Ελλάδας, όπως είναι το ζήτημα ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, που θα καθορίσει τον δημοσιονομικό χώρο που θα μπορέσει να απελευθερώσει η χώρα.
Ποια είναι τα σενάρια για το πακέτο της ΔΕΘ
Αρκετά είναι τα πεδία στα οποία εξετάζει να παρέμβει η κυβέρνηση, με έμφαση πάντα στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, χωρίς απαραίτητα να εφαρμοστούν όλα τα εξεταζόμενα μέτρα, καθώς θα ανέβαινε σημαντικά ο «λογαριασμός», και οι κυβερνώντες ξεκαθαρίζουν πως δεν θα διακινδυνεύσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τα μέτρα που εξετάζονται αφορούν και σε μειώσεις φόρων και εισφορών, αλλά και ευρύτερα στην αλλαγή του φορολογικού πλαισίου.
Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται:
1. Παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές στα εισοδήματα 20.000 και 40.000 ευρώ ετησίως, με εφαρμογή ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή για εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ και αλλαγές του ορίου επιβολής του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 44%, που σήμερα ισχύει για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
2. Αλλαγή της φορολογικής κλίμακας που αφορά στα εισοδήματα από ενοίκια προκειμένου να μειωθούν τα φορολογικά βάρη για τους ιδιοκτήτες. Η ισχύουσα σήμερα κλίμακα είναι 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, 35% για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ
3. Νέες παρεμβάσεις εξετάζονται και το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης, καθώς επανέρχεται το σενάριο της ενίσχυσης ενοικίου για νέους, πιθανότατα έως 35 ετών, χαμηλόμισθους και ζευγάρια με μικρό εισόδημα, αλλά και επιδότηση επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες
4. Την μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς το έχουν προαναγγείλει ανοιχτά τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Οι σκέψεις αφορούν την μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%.
5. Άλλη μια εξεταζόμενη παρέμβαση αφορά σε νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε συνέχεια της μείωσης κατά 1% από την 1η Ιανουαρίου 2025.
6. Εξετάζεται ακόμα η αύξηση των ποσοστών έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για χαμηλή και μεσαία ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ
7. Στο ίδιο πεδίο των ακινήτων εξετάζεται η μείωση του ποσού του βασικού φόρου για ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 1.500 ευρώ και περισσότερα κλιμάκια για τιμή ζώνης από 1.501 ευρώ έως 2.500 ευρώ
8. Πλήρης κατάργηση του ΕΝΦΙΑ όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία εφόσον η αξία της δεν υπερβαίνει τα 150.000 – 200.000 ευρώ
9. Αύξηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη μείωση κατά 50% του ΕΝΦΙΑ ή και την πλήρη απαλλαγή για φυσικά πρόσωπα
To άρθρο Σε ρυθμούς ΔΕΘ η κυβέρνηση – Ποια είναι τα σενάρια για τις μειώσεις φόρων που εξετάζονται δημοσιεύτηκε στο NewsIT .