Η Χαμάς συνεχάρη τον συριακό λαό για την «επίτευξη των στόχων για ελευθερία και δικαιοσύνη».
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική οργάνωση, η οποία πολεμά το Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου 2023, λέει ότι ελπίζει ότι η εθνική ενότητα της Συρίας θα της επιτρέψει να συνεχίσει τον «ιστορικό και καθοριστικό ρόλο» της στην υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού.
«Υπάρχουν δύο τρόποι να το δει κανείς αυτό», λέει ο διεθνής ανταποκριτής Άλεξ Ρόσι.
«Ο ένας είναι η στήριξη του παλαιστινιακού λαού ευρύτερα και του παλαιστινιακού αγώνα.
«Και ο άλλος τρόπος να το δει κανείς είναι η υποστήριξη της Χαμάς από υλική άποψη, με όπλα και παροχή χρηματοδότησης στην οργάνωση».
Ο Ρόσι λέει ότι τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία έκαναν τη Χαμάς ακόμη πιο αδύναμη από ό,τι ήταν ήδη.
Τονίζει ότι η πτώση του καθεστώτος Άσαντ σηματοδοτεί την κατάρρευση μιας βασικής πτέρυγας του «άξονα αντίστασης» του Ιράν.
Η σχέση Χαμάς – HTS
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023 έχαιρε της υποστήριξης από πολλές ισλαμιστικές ομάδες.
Σε ένα βίντεο-απάντηση που δημοσίευσε η HTS με τίτλο «Υποστήριξη για το λαό μας στη Γάζα», η απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση, η οποία πλέον κυβερνά τη Συρία, δήλωσε την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό λαό και επαίνεσε ρητά τις Ταξιαρχίες Αλ Κάσεμ.
Η τζιχαντιστική HTS χαρακτήρισε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ως πράξη των Παλαιστινίων που «αντιστάθηκαν στις ισραηλινές δολοφονικές μηχανές».
Ωστόσο πέρα από αυτή τη δήλωση η HTS δεν έχει υπάρξει θερμός υποστηρικτής της Παλαιστίνης και η σχέση της HTS με την Χαμάς δεν έχει υπάρξει πολύ στενή.
Ενώ και οι δύο ομάδες μοιράζονται ορισμένους κοινούς στόχους, ιδίως όσον αφορά τις ισλαμιστικές τους φιλοδοξίες, οι πρωταρχικές τους προτεραιότητες – η Συρία για την HTS και η Παλαιστίνη για τη Χαμάς – διαφέρουν σημαντικά.
Οι ιδεολογικές διαφορές και οι πολιτικές προτεραιότητες καθιστούν τη σχέση τους κατά κύριο λόγο τεταμένη και ασυνεπή.
Σχέσεις Συρίας – Παλαιστίνης
Ωστόσο, η σχέση μεταξύ της Συρίας και των παλαιστινιακών παρατάξεων έχει βαθιές ρίζες της στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948 και στον επακόλουθο εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων Αράβων, πολλοί από τους οποίους αναζήτησαν καταφύγιο στη Συρία και σε άλλες γειτονικές αραβικές χώρες.
Η Συρία, όπως και άλλα αραβικά κράτη, υποστήριζε κατά παράδοση τον παλαιστινιακό αγώνα, θεωρώντας τον ως μέρος του ευρύτερου αραβικού εθνικιστικού αγώνα κατά του Ισραήλ.

Η σχέση μεταξύ της HTS και της Χαμάς χαρακτηρίζεται από πραγματισμό και όχι από βαθιά ιδεολογική ευθυγράμμιση.
Σήμερα, μετά τον εμφύλιο τη σχέση είναι πιο διασπασμένη.
Ενώ πολλές παλαιστινιακές παρατάξεις, ιδίως η Φατάχ και η PLO, συνέχιζαν να υποστηρίζουν το συριακό καθεστώς υπό τον Άσσαντ, άλλοι Παλαιστίνιοι έχουν αποστασιοποιηθεί από τη σύγκρουση.
Ο πόλεμος επηρέασε βαθιά την παλαιστινιακή κοινότητα στη Συρία, με πολλούς εκτοπισμένους για άλλη μια φορά, περιπλέκοντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.
Παρά τις προκλήσεις αυτές, η κοινή ιστορία του αγώνα κατά του εκτοπισμού και της κατοχής εξακολουθεί να αποτελεί βασικό ενοποιητικό παράγοντα για πολλούς Παλαιστίνιους και Σύριους.
Η κίνηση αυτή της Χαμάς ίσως να αποτελεί μία πρώτη προσπάθεια να αναθερμανθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, ιδικά σε μία περίοδο που τόσο η Χαμάς όσο και Χεζμπολάχ φαίνεται να έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα.