34 C
Thessaloniki

Χίος: Στα “αρωματικά” καζάνια της σούμας που ευφραίνει τους ουρανίσκους

Ημερομηνία:

Η σούμα της Χίου, του αποστάγματος από σύκο χωρίς γλυκάνισο, κλέβει την παράσταση αυτή την περίοδο στο νησί. Από τα τέλη Οκτωβρίου έως τα μέσα Δεκεμβρίου στα χωριά της Χίου είναι σε λειτουργία τα παραδοσιακά καζάνια και οι ντόπιοι απολαμβάνουν την ιεροτελεστία της απόσταξης του παραδοσιακού αυτού ποτού.

Όπως τόνισε ο κ. Λευτέρης Μητσός, παραγωγός σούμας, δεύτερης γενιάς, στον Άγιο Γεώργιο Συκούσης, η πρώτη ύλη για την παραγωγή της σούμας είναι τα σύκα και αυτή είναι η βασική διαφορά της σούμας από το τσίπουρο, το οποίο γίνεται από σταφύλια, ενώ είναι πιο δυνατή από το τσίπουρο.

Τα σύκα, που έχουν μαζευτεί στα τέλη του Αυγούστου, μένουν στον ήλιο για είκοσι περίπου μέρες κι έπειτα μεταφέρονται στα αποστακτήρια, βρέχονται και ανακατεύονται με  μαγιά. Αφού παραμείνουν για δύο περίπου εβδομάδες  στο νερό, είναι έτοιμα για να μπουν στο καζάνι.

 Μαζί μπαίνουν μυρωδικά ή και κάποιο άλλο φρούτο (γλυκάνισος, μήλα, πορτοκάλια μανταρίνια, κυδώνια, καθώς επίσης και μικρή ποσότητα μαστίχας) που θα προσδώσουν στη σούμα κάθε παραγωγού ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Στη συνέχεια, τα χάλκινα συνήθως καζάνια θα γεμίσουν, θα μονωθούν με απλά καθημερινά υλικά, θα ρυθμιστεί η φωτιά και θα αρχίσει ο βρασμός και μαζί το γλέντι, συνοδεία μεζέδων και ζωντανής μουσικής, με τον κάθε περαστικό να είναι καλοδεχούμενος. 

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Καλιφόρνια: Τρεις αναίσθητοι μετά από πτώση μικρού αεροσκάφους στον Ειρηνικό Ωκεανό

Τρεις άνθρωποι βρέθηκαν αναίσθητοι το πρωί της Κυριακής μετά...

Κατηγορία κινδύνου 4 για εκδήλωση πυρκαγιάς την Τρίτη σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο,...

Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ: Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις, οι νικητές και οι ηττημένοι

Μπορεί να υπάρχει μία σχετική ανακούφιση στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία...