Κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα παρασκευάζονται κατ’ οίκον, πωλούνται από καταστήματα και πλανόδιους πωλητές ή προσφέρονται από διάφορους φορείς, σωματεία ή συλλόγους, οι «τηγανίτες τ’ Αγιού» ή οι “λουκουμάδες τ’ Αγιού“.
Όπως είπε ο αρτοποιός κ. Γιώργος Κρητικός, πρόκειται για ένα προϊόν ζύμης, από αλεύρι, μαγιά και νερό που τηγανίζεται σε λάδι και σερβίρεται με κρυσταλλική ή άχνη ζάχαρη ή μέλι και κανέλα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί και έχει προστεθεί σε αυτό ως γαρνιτούρα και η σοκολάτα, καθώς και άλλα συστατικά.
Αρχικά συνδέθηκε με την ολονύχτια λειτουργία την παραμονή στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, καθώς οι πιστοί κατανάλωναν τηγανίτες που θα τους βοηθούσαν να αντεπεξέλθουν στην κούραση.
Το δημοφιλές γλύκισμα του νησιού, έχει ενταχθεί μάλιστα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2022, καθώς αποτελεί εθιμική πρακτική που συνδέεται με τη συλλογική μνήμη του νησιού αλλά και τη διαμόρφωση και διάδοση των αστικών διατροφικών συνηθειών.
Η ιδιαιτερότητα της πίστης των ντόπιων στον Άγιό τους σε συνδυασμό με την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και του πλούτου της Κερκυραϊκής γης που καταλήγει στο οικογενειακό τραπέζι, είναι τα στοιχεία του εθίμου που η τοπική κοινωνία νιώθει ότι οφείλει να αναδείξει και να προστατεύσει.
www.ertnews.gr

