13.1 C
Thessaloniki

Η κουζίνα της Τοσκάνης … στην Αθήνα 

Ημερομηνία:

Δυο ημέρες γαστρονομικών απολαύσεων προσφέρουν Έλληνες και Ιταλοί σεφ στους επισκέπτες δύο ξεχωριστών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

Ο Δημήτρης Σιώζος, σεφ ξενοδοχείου HLECTRA, με φόντο τον Παρθενώνα, μιλά για τα απλά υλικά που συνιστούν την πεμπτουσία των γεύσεων. «Το φαγητό και η μαγειρική  λειτουργούν ως κοινή γλώσσα».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Προσούτο, ριγκατόνι, ένα ψωμί χωρίς αλάτι, ντομάτα, είναι κάποια από τα υλικά που ενώνουν δυο περιοχές, την Τοσκάνη και την Αττική. «Το ελαιόλαδο, η ρίγανη, το σκόρδο και η ντομάτα είναι τα σημαντικότερα υλικά που χρησιμοποιούμε και οι δυο λαοί». Έχοντας στο πλευρό του τον Roberto Ludovichi, πρόεδρο των αρχιμαγείρων της Τοσκάνης, ο κ. Σιώζος ετοιμάζει ένα ριζότο με σαφράν από κρόκο Κοζάνης που απογειώνει την γεύση.

Η Ετρουρία και η Αθήνα γειτνιάζουν περισσότερο από όσο φαίνεται στον χάρτη. Η κουζίνα αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα των σχέσεων που είχαν οι Ετρούσκοι με τους Έλληνες και έχει αποτυπωθεί στα ιστορικά μνημεία της Ούμπρια και του Λάτσιο. Δυο περιοχές, δυο πραγματικοί κήποι με φρέσκα προϊόντα που καλύπτουν όλες τια μαγειρικές ανάγκες των λαών πέριξ της Μεσογείου.

Ο κ. Σιώζος αγαπά την ιταλική πίτσα και όπως λέει η αγάπη στην μαγειρική, ενώνει τους σέφ από τις δυο χώρες. Η ιστορία περιδιαβαίνει ανάμεσα στον μύθο και την γεύση. Ενώνει την ναπολιτάνικη πίτσα (από την πίτα) και την πρώτη γραπτή αναφορά σε αυτήν που βρέθηκε τον 10ο αι. στην πόλη Γκαέτα (από την Αρχαιοελληνική δωρική λέξη «Καϊέτας» δηλ. κόλπος- σπήλαιο), αποικία των Ιώνων της Σάμου.[1]


[1] Strabo, Geography, Vol. IV, Books 8-9, παρ. 144-145.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related