Οι λωτοί καλλιεργούνται στην περιοχή της Νάουσας, η οποία θεωρείται ιδανική για την καλλιέργειά τους, λόγω του κατάλληλου εδάφους και κλίματος.
Είναι φρούτα γνωστά για την γλυκιά τους γεύση, το έντονο πορτοκαλί χρώμα τους και την πλούσια θρεπτική τους αξία, καθώς είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας τους καλλιεργεί και τους προσφέρει, ενώ η καλλιέργειά τους μπορεί να γίνει και βιολογικά.
Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Μπουγά, διευθυντή ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, ο λωτός είναι ένα ανερχόμενο προΐόν στην Ελλάδα, ενώ εξάγεται κατά 95 % και φτάνει μέχρι και την Ιορδανία και την Αίγυπτο που έχουν και δική τους παραγωγή, η οποία, ωστόσο, δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της εσωτερικής αγοράς, ενώ τον ελληνικό λωτό προτιμούν και άλλες χώρες, όπως η Μολδαβία.
Όπως τόνισε ο κ. Χαράλαμπος Φανιάδης, γεωπόνος, πρόκειται για μία εύκολη καλλιέργεια με αρκετά μεγάλη απόδοση που δεν απευθύνεται μόνο σε αγρότες.
www.ertnews.gr

