16.7 C
Thessaloniki

Small Farm to Market II: Ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και ανάδειξη της αγροδιατροφικής ταυτότητας

Ημερομηνία:

Στις 18 και 19 Οκτωβρίου το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο, MedINA θα βρεθεί στη Λήμνο, στο πλαίσιο του έργου Small Farm to Market II, και θα υλοποιήσει εκδηλώσεις και βιωματικά εργαστήρια. Στόχος του διήμερου είναι η διαδραστική συνάντηση των παραγωγών και των επαγγελματιών του νησιού για την ενδυνάμωσή τους. Η δράση «Ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και ανάδειξη της αγροδιατροφικής ταυτότητας» αναπτύσσεται σε συνέχεια μίας σειράς δράσεων και εργαλείων που ξεκίνησε το 2023 για την αειφόρο επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού και την πιστοποίηση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της Λήμνου.

Το διήμερο ξεκινάει το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, στις 17:00, με το βιωματικό εργαστήριο κατάρτισης «Γεύσεις, Τόπος, Ιστορίες: Δημιουργώντας αγροτουριστικές εμπειρίες στη Λήμνο», και εισηγητή τον σύμβουλο βιώσιμου και εναλλακτικού τουρισμού και υπεύθυνο τουριστικών εμπειριών της εταιρείας SanDopios DMC, Σταύρο Παπαδόπουλο. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η δημιουργία βιώσιμων αγροτουριστικών εμπειριών με ισχυρό αφηγηματικό πυρήνα. Αυτήν τη φορά, οι ίδιες οι κοινότητες του νησιού καλούνται να “αφηγηθούν τον τόπο τους” μέσα από γεύσεις, πρακτικές και βιώματα που δεν καταγράφονται απλά, αλλά ζωντανεύουν με ανθρώπους, τοπία και μνήμες. Το αφήγημα θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ παραγωγού, εστιάτορα και ξενοδόχου — με στόχο την προσφορά ολοκληρωμένων εμπειριών στους επισκέπτες. Οι εμπειρίες που θα σχεδιαστούν θα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και θα παρουσιαστούν με βιωματικό τρόπο στο ευρύ κοινό.

Το εργαστήριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, με ώρα έναρξης στις 10:00, ενώ το μεσημέρι τη σκυτάλη θα πάρει η διαδραστική εκδήλωση «Πιστοποίηση Terra Vita: Μαζί για τη βιοποικιλότητα», ως μία υπενθύμιση ότι τα μικρά αγροκτήματα, οι παλιές ποικιλίες, οι πέτρινοι φράχτες και οι γιαγιάδες που ζυμώνουν δεν είναι παρελθόν. Εισηγητής της εκδήλωσης θα είναι ο Γεωπόνος – Επιστήμονας Τροφίμων, ΜBA, MIS, Δημήτρης Μουστάκης. Η εκδήλωση θα αποτελέσει μία ζωντανή, συμμετοχική εμπειρία, όπου παραγωγοί, επαγγελματίες, επισκέπτες και ντόπιοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την αξία του σχήματος της Terra Vita πιστοποίησης στην αγορά και τον τρόπο που μπορούν να την αξιοποιήσουν, ισορροπώντας τα οικονομικά οφέλη με τις περιβαλλοντικές αξίες και τις ανάγκες της αγοράς.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Σάββατο 18 Οκτωβρίου

17.00 – 20.00 | Βιωματικό εργαστήριο «Γεύσεις, Τόπος, Ιστορίες: Δημιουργώντας αγροτουριστικές εμπειρίες στη Λήμνο» – Μέρος Α’

Κυριακή 19 Οκτωβρίου

10.00 – 12.00 | Βιωματικό εργαστήριο «Γεύσεις, Τόπος, Ιστορίες: Δημιουργώντας αγροτουριστικές εμπειρίες στη Λήμνο» – Μέρος Β’

12.30 – 15.30 | Διαδραστική εκδήλωση «Πιστοποίηση Terra Vita: Μαζί για τη βιοποικιλότητα»

Το πρόγραμμα δράσεων θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο Αποθήκη (Αιγαίου 13, Μύρινα) και αποτελεί δράση του έργου Small Farm to Market ΙΙ το οποίο υλοποιείται από το MedINA με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related