Με φόντο την πρόσφατη εμπορική συμφωνία ΕΕ–ΗΠΑ για τους δασμούς και τον σχεδιασμό για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ο Υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης ανέδειξε στη Βουλή τους τρεις βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής: την οικονομική σταθερότητα, την αμυντική αυτάρκεια και τη στρατηγική αξιοποίηση διεθνών συνεργασιών.
Αρχικά, αναφερόμενος στη νέα εμπορική συμφωνία ΕΕ–ΗΠΑ για τη ρύθμιση των δασμών, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε πως πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που βάζει τέλος σε μια παρατεταμένη εμπορική αβεβαιότητα, ενισχύοντας τη διατλαντική ενότητα και αποτρέποντας έναν δυνητικό εμπορικό πόλεμο. Αν και οι δασμοί στις ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα διαμορφωθούν στο 15% –ποσοστό χαμηλότερο από το αρχικά προβλεπόμενο– η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε, θα προτιμούσε έναν μηδενικό συντελεστή, ειδικά για προϊόντα ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα μας.
Σχολιάζοντας τις εσωτερικές στρεβλώσεις στην ίδια την ΕΕ, ο υπουργός στάθηκε στις «αόρατες» εμπορικές τριβές μεταξύ των κρατών-μελών, οι οποίες –όπως είπε– λειτουργούν σαν ενδοευρωπαϊκοί δασμοί. «Δεν είναι δυνατόν, δεκαετίες μετά τη θεσμοθέτηση της Ενιαίας Αγοράς, να έχουμε ακόμα κανονιστικά ή διοικητικά εμπόδια. Στη μεταποίηση, αυτά αντιστοιχούν σε ισοδύναμους δασμούς 45% και στις υπηρεσίες φτάνουν το 110%», σημείωσε, επικαλούμενος μελέτες του ΔΝΤ και αναλύσεις του Μάριο Ντράγκι.
Στρατηγική συμμετοχή στον SAFE: Στόχος η ενίσχυση της αποτροπής και της βιομηχανίας
Κεντρικό σημείο της ομιλίας ήταν η επίσημη ανακοίνωση ότι η Ελλάδα καταθέτει αίτημα χρηματοδότησης τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ μέσω του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού SAFE, που χρηματοδοτεί κοινές αμυντικές προμήθειες των κρατών-μελών με ευνοϊκούς όρους.
Η συμμετοχή στον SAFE συνδέεται με την αύξηση του εξοπλιστικού προϋπολογισμού της χώρας στα 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025–2036 –από 28,8 δισ. ευρώ προηγουμένως–, με ετήσιες παραλαβές εξοπλισμού που θα φτάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ από το 2028 και μετά. Ο υπουργός μίλησε για «αποτρεπτική ισχύ» που μεταφράζεται σε νέες θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία και αναβίωση της εγχώριας αμυντικής παραγωγής.
Ο κ. Πιερρακάκης υπενθύμισε επίσης την επιτυχία της Ελλάδας στην εξασφάλιση ευρωπαϊκής “ρήτρας διαφυγής” για τις αμυντικές δαπάνες, με εξαίρεση ποσού 500 εκατ. ευρώ από τον κανόνα των δημοσιονομικών περιορισμών. «Η ασφάλεια είναι κοινό ευρωπαϊκό αγαθό. Η εξαίρεση αυτή δεν είναι παραχώρηση αλλά εθνικό κεκτημένο», είπε χαρακτηριστικά.
ΕΑΣ–MSM: Επένδυση 83 εκατ. και στρατηγικός ρόλος για το Λαύριο
Στην καρδιά του στρατηγικού σχεδιασμού για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία βρίσκεται η συνεργασία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με την MSM EXPORT του τσεχικού ομίλου CSG για την ίδρυση κοινής εταιρείας στο Λαύριο.
Η συμφωνία, όπως την παρουσίασε ο υπουργός, συνδυάζει δημόσιο έλεγχο (51% συμμετοχή των ΕΑΣ), επενδυτικά κεφάλαια 83 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 50 εκατ. από την CSG και 33 εκατ. από την Ε.Ε.) και στρατηγικά πλεονεκτήματα:
- Δημιουργία περισσότερων από 400 νέων θέσεων εργασίας
- Αναβάθμιση υποδομών και παραγωγικής ικανότητας
- Πρόσβαση σε αγορές εξαγωγών στις οποίες τα ΕΑΣ δεν είχαν παρουσία
- Μετατροπή του Λαυρίου σε ευρωπαϊκό κόμβο παραγωγής πυρομαχικών μεγάλου διαμετρήματος
Η υλοποίηση του σχεδίου απαιτεί –και συνοδεύεται από– δέσμη νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν την τακτοποίηση ιδιοκτησιακών θεμάτων, την παράκαμψη χρονοβόρων περιβαλλοντικών και πολεοδομικών αδειοδοτήσεων και τη δυνατότητα ίδρυσης συνδεδεμένων εταιρειών με ευελιξία.
Ο υπουργός υποστήριξε πως η συμφωνία ενισχύει την εθνική ισχύ χωρίς να θίγει τον στρατηγικό έλεγχο του Δημοσίου. «Οι αποφάσεις στρατηγικής σημασίας απαιτούν έγκριση των ΕΑΣ, ο διευθύνων σύμβουλος διορίζεται με συναίνεση των ΕΑΣ, και η παραγωγή εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε. «Όσοι λένε το αντίθετο, είτε δεν έχουν διαβάσει τη συμφωνία είτε παραπλανούν σκόπιμα».
To άρθρο Πιερρακάκης στη Βουλή: Εθνική άμυνα και στρατηγικές επενδύσεις στο προσκήνιο -Τι είπε για την ένταξη στον SAFE δημοσιεύτηκε στο NewsIT .