29.5 C
Thessaloniki

Η συμφωνία των συμφωνιών με… μισή καρδιά!

Ημερομηνία:

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμφωνία που επιβάλλει δασμούς 15% στα περισσότερα εξαγώγιμα προϊόντα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, αποτρέποντας έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία.

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την προθεσμία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για υψηλότερους δασμούς, οι οποίοι αρχικά απειλήθηκαν με 50% σε σχεδόν όλα τα αγαθά της ΕΕ, πριν μειωθούν στο 30%.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξαιρώντας τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα μέταλλα, με τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο να παραμένουν αμετάβλητοι.

Ο Τραμπ, μιλώντας από το γκολφ κλαμπ ιδιοκτησίας του στο Τέρνμπερι της Σκωτίας, χαρακτήρισε τη συμφωνία «τη μεγαλύτερη όλων των συμφωνιών». Η φον ντερ Λάιεν τόνισε τον ρόλο της συμφωνίας στην εξασφάλιση «σταθερότητας» και «προβλεψιμότητας». Η ΕΕ δεσμεύτηκε να αγοράσει ενέργεια αξίας 750 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, να επενδύσει 600 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, να ανοίξει τις αγορές της για εμπόριο με τις ΗΠΑ χωρίς δασμούς και να αγοράσει σημαντικές ποσότητες αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η διατλαντική συμφωνία μετριάζει τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου που αφορά διασυνοριακό εμπόριο αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αν και οι ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν υψηλότερους φόρους στα σύνορα.

(Photo by Brendan SMIALOWSKI/AFP)

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπογράμμισε τους στόχους της ενίσχυσης της παραγωγής στις ΗΠΑ και της διεύρυνσης της πρόσβασης των Αμερικανών εξαγωγέων στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε την ανάγκη αντιμετώπισης των εμπορικών ανισορροπιών, παρουσιάζοντας τη συμφωνία ως επωφελή και για τις δύο πλευρές.

Οι διαπραγματεύσεις την τελευταία εβδομάδα επικεντρώθηκαν σε ένα πιθανό σύστημα ποσοστώσεων για τον χάλυβα και το αλουμίνιο, με χαμηλότερους δασμούς κάτω από ένα όριο και 50% για ποσότητες πάνω από αυτό. Παραμένει ασαφές εάν η συμφωνία προστατεύει πλήρως την ΕΕ από μελλοντικούς δασμούς ειδικά για συγκεκριμένους κλάδους.

Αντιδράσεις από τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Αναρτήσεις στο «X» και αναφορές υποδηλώνουν μια ευρύτερη διάθεση «απογοήτευσης και παραίτησης» μεταξύ ορισμένων ηγετών της ΕΕ, με ανησυχίες για την ασυμμετρία της συμφωνίας, καθώς οι εξαγωγές της ΕΕ αντιμετωπίζουν υψηλότερους δασμούς από τις εισαγωγές των ΗΠΑ. Επικριτές όπως ο Φερχόφστατ και η Λε Πεν υποστηρίζουν ότι η ΕΕ υπέκυψε υπερβολικά, ενώ άλλοι, όπως ο Μερτς και η Μελόνι, βλέπουν ως «αναγκαίο συμβιβασμό» τη συμφωνία για να αποφευχθεί χειρότερο αποτέλεσμα. Η ενότητα της ΕΕ δοκιμάστηκε, με τη Γαλλία να πιέζει για πιο σκληρά μέτρα και τη Γερμανία να προτρέπει για γρήγορη συμφωνία για την προστασία των βιομηχανιών της, αν και κανένα κράτος-μέλος δεν έχει αποσχιστεί.

Ορισμένοι διπλωμάτες και παρατηρητές της ΕΕ εξέφρασαν σκεπτικισμό για την ισορροπία της συμφωνίας, με έναν διπλωμάτη να επισημαίνει τον κίνδυνο για το διεθνές σύστημα που βασίζεται σε κανόνες αν η ΕΕ δεν παραμείνει σταθερή. Άλλοι, όπως η BDI της Γερμανίας, υπογράμμισαν τον οικονομικό πόνο ακόμα και από έναν δασμό 15%, ιδιαίτερα για βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και ο χάλυβας. Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα για το αν η συμφωνία προστατεύει πλήρως την ΕΕ από μελλοντικούς δασμούς, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι ημιαγωγοί, που παραμένουν υπό συζήτηση.

Ειδικότερα, ο Γερμανός Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς χαιρέτισε τη συμφωνία, δηλώνοντας στο X ότι απέτρεψε μια εμπορική σύγκρουση που θα επηρέαζε σοβαρά την εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας. Τόνισε ότι η ενότητα της ΕΕ και οι προσπάθειες των διαπραγματευτών προστάτευσαν βασικά συμφέροντα, εξασφαλίζοντας σταθερές και προβλέψιμες εμπορικές σχέσεις επωφελείς και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) χαρακτήρισε τους όρους των δασμών 15% «οδυνηρούς» για την εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας, σημειώνοντας πιθανή μείωση της ανάπτυξης κατά 0,3%, αν και αναγνώρισε ότι η συμφωνία τερμάτισε μήνες αβεβαιότητας.

Στη Γαλλία, η Μαρί Λε Πεν επέκρινε έντονα τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «καθαρή παράδοση» για τη γαλλική βιομηχανία και απειλή για την ενεργειακή και στρατιωτική κυριαρχία. Την περιέγραψε ως «πολιτικό, οικονομικό και ηθικό φιάσκο», αντικατοπτρίζοντας έντονη αντίθεση από ορισμένους γαλλικούς κύκλους. Ο Υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας, Μαρκ Φεράτσι, προειδοποίησε ότι υψηλότεροι δασμοί, όπως οι απειλούμενοι 30%, θα έθεταν κλάδους σε «θανάσιμο κίνδυνο», υποδηλώνοντας ότι ίσως χρειαζόταν μια πιο σκληρή ανταποδοτική προσέγγιση.

(Photo by Brendan SMIALOWSKI/AFP)

Από το Βέλγιο, ο πρώην Πρωθυπουργός Γκι Φερχόφστατ χαρακτήρισε τη συμφωνία «σκανδαλώδη» και «καταστροφή», επικρίνοντας την έλλειψη παραχωρήσεων από τις ΗΠΑ και τη μη ισορροπημένη δομή δασμών, με την ΕΕ να αντιμετωπίζει υψηλότερους δασμούς από τις ΗΠΑ. Ο νυν Βέλγος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μπαρτ Ντε Βέβερ, εξέφρασε πιο μετρημένη άποψη, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «στιγμή ανακούφισης αλλά όχι εορτασμού», υποδεικνύοντας προτίμηση για διαπραγμάτευση αντί για αντιπαράθεση, αλλά ετοιμότητα για αναλογικά αντίμετρα αν χρειαστεί.

Ο Ολλανδός υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ντικ Σχόοφ, εξέφρασε απογοήτευση, δηλώνοντας ότι «η μη επιβολή δασμών θα ήταν καλύτερη», αντικατοπτρίζοντας μια διάθεση παραίτησης αντί για ενθουσιασμό για τη συμφωνία.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είδε τη συμφωνία θετικά αλλά επιφυλάχθηκε για την τελική κρίση της μέχρι να γνωστοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες, υποδεικνύοντας προσεκτική υποστήριξη. Ιταλικές βιομηχανίες, όπως οι παραγωγοί κρασιού Chianti, εξέφρασαν ανησυχίες και ζήτησαν μια στρατηγική εξαγωγών υποστηριζόμενη από την ΕΕ που να στοχεύει εναλλακτικές αγορές όπως η Νότια Αμερική, η Ασία και η Αφρική για να μετριάσουν τις επιπτώσεις των δασμών.

Από την Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χαρακτήρισε τις απειλές του Τραμπ για δασμούς «διπλά άδικες», επισημαίνοντας το εμπορικό έλλειμμα της Ισπανίας με τις ΗΠΑ, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα της ΕΕ. Αυτό υποδηλώνει την απογοήτευση της Ισπανίας που παρασύρεται στις ευρύτερες δυναμικές του εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μιχάλ Μάρτιν τόνισε τη σημασία της συμφωνίας για την παροχή βεβαιότητας στη βιομηχανία και την προστασία των θέσεων εργασίας, αντικατοπτρίζοντας μια ρεαλιστική στάση επικεντρωμένη στην οικονομική σταθερότητα.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρέτισε τη συμφωνία ως «σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας», δεσμευόμενη να αναλύσει τη συμφωνία για να εξασφαλίσει ότι ωφελεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

Ωστόσο, ο Μπερντ Λάνγκε, επικεφαλής της επιτροπής εμπορίου του Κοινοβουλίου, είχε προηγουμένως υποστηρίξει άμεσα αντίμετρα ως απάντηση στις απειλές του Τραμπ για δασμούς, υποδεικνύοντας κάποια απογοήτευση με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Συνολικά, ενώ η συμφωνία χαιρετίστηκε ευρέως για την αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου, οι αντιδράσεις κυμαίνονται από ρεαλιστική αποδοχή έως έντονη κριτική, αντικατοπτρίζοντας τις διαφορετικές οικονομικές προτεραιότητες και πολιτικές προοπτικές εντός της ΕΕ. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της συμφωνίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τις επιπτώσεις των δασμών και τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, παραμένουν σημείο διαμάχης.

Το ΕΛΚ διαφωνεί με τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ για τους δασμούς

Ο Σουηδός ευρωβουλευτής Γιόργκενσεν Γουόρμπορν (Jörgen Warborn), εκπρόσωπος της Ομάδας του ΕΛΚ για το διεθνές εμπόριο, αντιτίθεται στους αμερικανικούς δασμούς και διπλασιάζει την υποστήριξη του ΕΛΚ στο πολυμερές εμπόριο που βασίζεται σε κανόνες.

«Η επιβολή βασικού δασμού 15% αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών του ΠΟΕ και σοβαρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή βιομηχανική ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ο Γουόρμπορν μετά τη χθεσινή συνάντηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

«Σε μια εποχή αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, ένα εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες είναι πιο απαραίτητο από ποτέ για να παρέχει την προβλεψιμότητα από την οποία εξαρτώνται οι επιχειρήσεις και οι πολίτες. Η ΕΕ δεν πρέπει να αναλάβει καμία δράση που κινδυνεύει να υπονομεύσει αυτό το πλαίσιο», υπογράμμισε ο Γουόρμπορν.

«Ο στόχος μας πρέπει να παραμείνει ο μηδενικός για μηδενικούς δασμούς στα βιομηχανικά αγαθά», είπε.

Ο Γουόρμπορν τόνισε επίσης ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υποβληθεί σε πλήρη έλεγχο και τελικά να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Προτρέπω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εργαστεί σε στενό συντονισμό με ομοϊδεάτες εταίρους για την αποκατάσταση μιας ανοικτής, βασισμένης σε κανόνες παγκόσμιας εμπορικής τάξης. Αυτό περιλαμβάνει την αποστολή της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur προς επικύρωση στους συννομοθέτες χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», επέμεινε ο Γουόρμπορν.

Η Κροάτισα Ζελιάνα Ζόβκο (Željana Zovko), αντιπρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ και διαπραγματευτής της Ομάδας για το εμπόριο των ΗΠΑ, κάλεσε την ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται χέρι-χέρι με τις ΗΠΑ: “Μαζί με τους υπερατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους μας, πρέπει να απεμπλακούμε στρατηγικά από όλα τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα και να εργαστούμε από κοινού για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από κρίσιμες πρώτες ύλες. Μέσω του ΝΑΤΟ, συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες στη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Η οικονομική μας εταιρική σχέση πρέπει να αντικατοπτρίζει το ίδιο επίπεδο στρατηγικής ευθυγράμμισης. Το εμπόριο, η ασφάλεια και η ανθεκτικότητα πάνε χέρι-χέρι”.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Αντίδραση της Π.Ε.Κ.Κ. για τον αποκλεισμό της από την επιτροπή επιλογής της ελληνικής ταινίας για τα Όσκαρ

Την έντονη δυσαρέσκειά της εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών...

Τραμπ και ο Στάρμερ θα συναντηθούν στη Σκωτία για συνομιλίες με θέμα το εμπόριο και τη Γάζα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα υποδεχθεί τον Βρετανό...

Ανασύρθηκε νεκρός από τη θάλασσα στην παραλία Μύρτος Ιεράπετρας 46χρονος Ιταλός

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε το απόγευμα της Κυριακής...