Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τον ευρωπαϊκό Νότο, στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα να αποτελεί «hotspot» των μεταβολών που ακολουθούν. Οι μεταβολές αυτές δεν φαίνεται να αργούν, ενώ όπως τονίζει ο ομότιμος καθηγητής για την κλιματική αλλαγή, Θεοφάνης Γέμτος «περιοχές όπως η Θεσσαλία κινδυνεύουν με ερημοποίηση».
«Η κλιματική αλλαγή είναι μια αναμενόμενη μεταβολή που θα επηρεάσει όλους τους πολίτες της ΕΕ» σημειώνει και εκτιμά πως αναμένεται αύξηση της θερμοκρασίας που θα προκαλέσει πολλά ακραία φαινόμενα αλλά και γενικότερες αλλαγές στις τάσεις των κλιματικών στοιχείων».
Και ενώ «η αύξηση της θερμοκρασίας στις βορειότερες χώρες θα μεγαλώσει τη βλαστική περίοδο αυξάνοντας τις αποδόσεις και θα επιτρέψει να καλλιεργηθούν είδη που σήμερα δεν μπορούν, στις νότιες χώρες όπως η δική μας, η μείωση των βροχοπτώσεων και η αύξηση των ημερών καύσωνα θα δυσκολέψει τις καλλιέργειες».
Μάλιστα, φαίνεται πως θα χρειαστούμε να αξιοποιήσουμε όλο το διαθέσιμο νερό.
Ουσιαστική μείωση των αποδόσεων των αρδευόμενων καλλιεργειών
«Ήδη, τα δύο τελευταία χρόνια, έχουμε ουσιαστική μείωση των αποδόσεων των αρδευόμενων καλλιεργειών» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και αναφέρει πως «η κατάσταση θα επιδεινωθεί από ό,τι φαίνεται τα επόμενα χρόνια αν δεν αποφασίσουμε να προχωρήσουν έργα (ταμιευτήρες) αποθήκευσης του νερού όπως περιγράφουν τόσο το Σχέδιo Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) όσο και το Σχέδιo Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ)».
Καταστροφή εδαφών από τη διάβρωση λόγω έντονων βροχοπτώσεων
Την ίδια ώρα, όπως συμπληρώνει «χώρες όπως η δική μας θα έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις όπως μείωση αποδόσεων, καταστροφή εδαφών κυρίως από διάβρωση από τα ακραία φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων».
«Περιοχές σαν τη Θεσσαλία, μάλιστα, κινδυνεύουν με ερημοποίηση ένα φαινόμενο κατά το οποίο η μείωση της γονιμότητας των εδαφών και η έλλειψη φυσικών πόρων όπως το νερό, θα κάνουν αδύνατη τη συντήρηση των ανθρώπων» προειδοποιεί.
Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές που θα ερημώσουν, ενώ μάλιστα προειδοποιεί πως «πρέπει να προετοιμαστούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα εκτός αν θέλουμε όλο τον πληθυσμό της χώρας στην Αττική».
Για να αποφευχθούν τα σενάρια αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να ταμιεύσουμε νερά στους γύρω ορεινούς όγκους με δημιουργία ταμιευτήρων σε συνδυασμό με παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και να σταματήσουμε τη ληστρική εκμετάλλευση των υπόγειων υδροφορέων αλλά και να προσαρμόσουμε τις καλλιεργητικές πρακτικές που ακολουθούμε για να συμβάλλουμε στην επιτυχία των στόχων αποτροπής και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή».
«Ο ίδιος ελπίζει ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να προωθηθούν από τη νέα ΚΑΠ και μπορούμε να επωφεληθούμε με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις ώστε να προσαρμοστούμε ταχύτερα» αναφέρει.