38.8 C
Thessaloniki

Το μπρα ντε φερ Δύσης-Κίνας στη Ν.Σινική Θάλασσα και τον Ειρηνικό δυναμώνει

Ημερομηνία:

Σύνταξη : Πολυδεύκης Παπαδόπουλος

Με σημαντικά γεγονότα συμβαίνουν τις μέρες αυτές στον Ειρηνικό Ωκεανό, τα οποία σχετίζονται με τη θεωρούμενη από πολλούς ως σημαντικότερη απειλή ή τουλάχιστον πρόκληση για τη Δύση, που είναι η άνοδος της ισχύος της Κίνας ασχολείται η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00). Kι αυτά αφορούν μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στην ιστορία, που διεξάγεται αυτές τις μέρες και θα διαρκέσει τρεις βδομάδες στον Ειρηνικό Ωκεανό πέριξ της Αυστραλίας, σε ένα εύρος χιλιάδων χιλιομέτρων.

Πρόκειται για τα γυμνάσια Τalisman Sabre, που ξεκίνησαν να γίνονται πριν 20 χρόνια μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας και των ΗΠΑ και στα οποία τη φορά αυτή παίρνουν μέρος 40.000 στρατιωτικοί από 20 χώρες τις περιοχής, αλλά ακόμη και της Ευρώπης, υπό την παρακολούθηση του πολεμικού ναυτικού της Κίνας (πλην της Αυστραλίας και των ΗΠΑ, μετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις του Καναδά, των νησιών Φίτζι, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Παπούα Νέα Γουινέας, των Φιλιππινών, της Νότιας Κορέας, της Σιγκαπούρης, της Ταϊλάνδης, των νησιών Τόνγκα και του Ηνωμένου Βασίλειου, ενώ η Μαλαισία και το Βιετνάμ είναι παρούσες ως παρατηρητές).

Με τον Κωνσταντίνο Τσιμώνη, Επίκουρο Καθηγητή θεμάτων Κινεζικής Πολιτικής στο Πάντειο, υπεύθυνο αντίστοιχου προγράμματος στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Λέκτορα στο Lau China Institute του βρετανικού King’s College παρουσιάζεται η εν λόγω άσκηση, η οποία είναι ενδεικτική των ανταγωνισμών που έχουν αναπτυχθεί στην Νότια Σινική Θάλασσα και τον εγγύς Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ της Κίνας, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή.

Ο κ. Τσιμώνης ερωτάται αν η Κίνα προσπαθεί –με μια δική της ανάγνωση του Δικαίου της Θάλασσας– να μετατρέψει τη Νότιο Σινική Θάλασσα σε κινεζικό “γαλάζιο έδαφος”, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια θαλάσσια προέκταση που θα λειτουργεί και ως γεωπολιτική ασπίδα.

Από την άλλη, υπογραμμίζεται πως αυτή ναι μεν είναι μια επιθετική ενέργεια έναντι των χωρών της περιοχής, πλην όμως και με βάση ορισμένους αναλυτές, εκφράζει μια αμυντική λογική στο ευρύτερο διεθνές επίπεδο. Κι αυτό γιατί η Κίνα, στον αντίποδα του παρεμβατισμού των ΗΠΑ που εκδηλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, συνορεύει με χώρες που είναι ανταγωνιστικές της (Ιαπωνία, Ινδία, Ν.Κορέα, Αυστραλία, Φιλιππίνες). Από την άλλη και οι ΗΠΑ οργανώνονται διαρκώς στην περιοχή κι εδώ και δεκαετίες δημιουργούν βάσεις σε μεγάλο τμήμα του Β. και Κ. Ειρηνικού.

Στη συζήτηση εξετάζεται επίσης η κατάσταση με την Ταϊβάν και το αμερικανικό αίτημα προς την Ιαπωνία και την Αυστραλία να δηλώσουν τι στάση θα ακολουθήσουν σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συγκρουστούν με την Κίνα σε μια κρίση γύρω από το νησί. Τέλος, αναφέρεται το θέμα της διαδοχής του 90χρονου Δαλάι Λάμα και το κατά πόσον η Κίνα θα καταφέρει να ελέγξει τη διαδικασία εκλογής του νέου πνευματικού ηγέτη στο Θιβέτ, γεγονός με θρησκευτική, αλλά και διεθνοπολιτική σημασία.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε ολόκληρη τη Γραμμή 1 του Μετρό Κηφισιά – Πειραιάς

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη Γραμμή 1 του Μετρό και...

ΑΣΕΠ: Εκδόθηκε προκήρυξη για 69 θέσεις στην ΕΥΑΘ

Εκδόθηκε στο ΦΕΚ η προκήρυξη του ΑΣΕΠ 4Κ/2025 για...

Ελικόπτερο NH90: Το «στοίχημα» της Αεροπορίας Στρατού και η ανάγκη για νέα σύμβαση υποστήριξης

Έπειτα από μια εικοσαετή πορεία γεμάτη καθυστερήσεις, αστοχίες και...