Υπάρχειμια επιστημονική εξήγηση γιατί ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι χαλάει η διάθεση του, μέσα σε ένα ηλεκτρικό όχημα και μάλιστα παθαίνει και ναυτία όταν το οδηγεί!
Σύμφωνα με ακαδημαϊκές μελέτες «Η μεγαλύτερη αδιαθεσία στα ηλεκτρικά οχήματα μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη προηγούμενης εμπειρίας, τόσο ως οδηγός όσο και ως επιβάτης, όπου ο εγκέφαλος δεν είναι εξοικειωμένος με τα EV μοντέλα, επειδή βασίζεται σε προηγούμενη εμπειρία σε άλλους τύπους αυτοκινήτων όπως της βενζίνης», δήλωσε ο William Emond, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Belfort-Montbéliard στη Γαλλία.
Αν και τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης εξακολουθούν να κυριαρχούν. Οι οδηγοί έχουν μεγαλύτερο ιστορικό εμπειρίας με τα αυτοκίνητα βενζίνης και έτσι είχαν και έχουν περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν στις συγκεκριμένες ιδιομορφίες του τόσο με την οδήγηση. Εάν ένα άτομο έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του οδηγώντας ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο εγκέφαλός του προβλέπει την επιτάχυνση μετά τις στροφές του κινητήρα, μια προειδοποίηση ότι πρόκειται να βιώσει μια αλλαγή στην ταχύτητα. Σε ένα αυτοκίνητο με μπαταρία, ο ηλεκτροκινητήρας δεν κάνει τέτοιους θορύβους.
Εκτός από τη γενική έλλειψη εξοικείωσης, η έρευνα έχει βρει πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών στα ηλεκτρικά οχήματα και της ναυτίας. Μια μελέτη του 2024 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ της της ναυτίας και των κραδασμών στα καθίσματα των ηλεκτρικών οχημάτων. Και αυτό είναι ένα μόνο στοιχείο αφού σε πολλά ηλεκτρικά οχήματα οι οδηγοί τους νιώθουν άβολα.
Αν έχουμε συνηθίσει να ταξιδεύουμε με συμβατικά αυτοκίνητα, είμαστε εξοικειωμένοι με σήματα όπως ο ήχος του κινητήρα, οι δονήσεις, η ροπή κ.λπ. Ταξιδεύοντας με EV για πρώτη φορά, ο εγκέφαλος καλείται να λειτουργήσει σε ένα εντελώς νέο κινητικό περιβάλλον, κάτι που απαιτεί προσαρμογή,εξηγεί ο Emond, που έκανε την έρευνα.