27.8 C
Thessaloniki

Ανεξέλεγκτη η δράση του παράνομου τζόγου: Δεκάδες λέσχες εντοπίζονται σε Αττική και επαρχία

Ημερομηνία:

Οι παράνομες λέσχες παιγνίων στην Αττική ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Σε υπόγεια, αποθήκες και φαινομενικά αθώους επαγγελματικούς χώρους. Όπως προκύπτει από τηλεοπτική έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ μια “σιωπηλή” μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Ελληνική Αστυνομία και την Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) να δίνουν διαρκή αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος που βρίσκεται πίσω από τον παράνομο τζόγο. Η δράση αυξάνεται σε γιορταστικές περιόδους ή μεγάλα ποδοσφαιρικά γεγονότα καθώς κορυφώνεται τότε ο παράνομος στοιχηματισμός και πολλαπλασιάζονται οι κρυφές τοποθεσίες που γεμίζουν με «φρουτάκια», ρουλέτες και τραπέζια με πράσινες τσόχες, όπου παίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Στον παράνομο τζόγο καθώς δεν υπάρχει περιοριστικό πλαίσιο έχουν πρόσβαση ακόμη και ανήλικοι παίκτες ενώ το επίπεδο εθισμού είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες

«Το μεγαλύτερο μέρος των παράνομων λεσχών βρίσκεται στην Αττική αλλά τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν αυξανόμενη τάση και στην επαρχία», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αντώνης Αλεξίου. Είναι ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΕΕΠ. Πρόκειται για τον Οργανισμό που έχει τον πλήρη πλέον έλεγχο των τυχερών παιγνίων αλλά και την εποπτεία του τι είναι νόμιμο και τι παράνομο.

«Όπως ξέρετε, ο τζόγος εμφανίζει εποχικότητα. Δηλαδή παρατηρείται έκρηξη σε περιόδους γιορτών όπως Χριστούγεννα, Πάσχα ή όταν διεξάγεται ένα σημαντικό τουρνουά ποδοσφαίρου ή συμβαίνει κάποιο αθλητικό γεγονός όπως Μουντιάλ. Επομένως στις περιόδους εκείνες έχουμε περισσότερες επιχειρήσεις των αστυνομικών δυνάμεων. Αυτό γίνεται μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ μας και της ελληνικής αστυνομίας» εξηγεί ο κ. Αντώνης Αλεξίου.

Μέσα στο γραφείο του δεσπόζει ένας πίνακας όπου σε 24ωρη βάση καταγράφονται στοιχεία για πιθανή ύπαρξη παράνομων στοιχημάτων. «Ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και με συγκεκριμένες διευθύνσεις» και μας διευκρινίζει: «’Όταν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις της αστυνομίας και γίνει η κατάσχεση όλου του εξοπλισμού και η καταγραφή όλων των προσώπων που βρίσκονται μέσα στον χώρο διεξαγωγής του παράνομου τζόγου λαμβάνουμε από την αστυνομία μια ειδική αναφορά με όλα τα στοιχεία».

Στον πίνακα που μας δείχνει καταγράφουμε με την κάμερα εκατοντάδες «ύποπτες» διευθύνσεις που φαίνονται ON line από ολόκληρη της Ελλάδα. Θα ακολουθήσει πιθανότατα «σήμα» και ανάλογα την περίπτωση θα πραγματοποιηθεί αστυνομικός έλεγχος καθιστώντας έτσι αμφίδρομη την εποπτεία.

Μεγάλα διαφυγόντα κέρδη

Τους τελευταίους μήνες δεκάδες παράνομες λέσχες εντοπίστηκαν και σφραγίστηκαν. Η ζημιά είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε οικονομικό επίπεδο καθώς υπάρχει φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος αλλά είναι και κοινωνική. Πολλοί παίκτες εθίζονται σε συνθήκες πλήρους ανομίας, ενώ το χρήμα ρέει αφορολόγητο προς άγνωστης κατευθύνσεις.

« Η εκτίμηση είναι ότι 800.000 περίπου πολίτες έχουν συμμετάσχει σε παράνομο τυχερό παιχνίδι. Το περασμένο έτος, οι ηλικίες οι οποίες εμφανίζουν μεγαλύτερη συμμετοχή στο παράνομα δίκτυα είναι ηλικίες 18-34 σε αντίθεση με τα νόμιμα δίκτυα που είναι ηλικίες 34 έως 49. Κατά δήλωση των ερωτηθέντων 1,62 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί σε παράνομα πονταρίσματα το 2024, ενώ τα κέρδη ανέρχονται σε περίπου 460 εκατομμύρια ευρώ».

Σχετικά με τον εθισμό του παίκτη, τι διαπιστώθηκε;

«Πρόκειται βασικά για ένα κοινωνικό πρόβλημα, μας λέει ο κ. Αλεξίου» Η κοινωνική διάσταση των τυχερών παιγνίων είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί ιδιαίτερα και στόχος μας είναι η πρόληψη της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια. Κάνουμε πολλές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: « Άνω του 90% των παικτών δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα εθισμού ή προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παίγνια. Ένα χαμηλότερο ποσοστό κάτω του 5% φαίνεται να αναπτύσσει σχετικά προβληματική συμπεριφορά».

Οι αριθμοί στον παράνομο τζόγο σοκάρουν. Σύμφωνα με τις αρχές το οργανωμένο έγκλημα αποκόμισε σε ετήσια βάση ποσά που υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ μόνο από τον παράνομο τζόγο. Η τεχνολογία δυστυχώς λειτουργεί ως δίκοπο μαχαίρι. Διευκολύνει την παρακολούθηση αλλά διευκολύνει και την απόκρυψη. Την ίδια ώρα τα νόμιμα πρακτορεία προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Βρισκόμαστε στη Γλυφάδα στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ του κ. Γιώργου Πουλημά. Είναι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πρακτόρων ΟΠΑΠ. Ο ίδιος πιστεύει ότι η ροπή προς τον παράνομο τζόγο οφείλεται και στους μεγάλους περιορισμούς που βάζει η πολιτεία στα νόμιμα παιχνίδια.

« Είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς της δικής μας των τυχερών παιχνιδιών το οποίο τείνει να είναι αυξανόμενο, κυρίως λόγω των επιπλέων περιορισμών που βάζουν στο υπεύθυνο παιχνίδι. Λογικό γιατί πρέπει να προστατέψουμε τις ευπαθείς ομάδες και γενικά όλες τις παραβατικές συμπεριφορές. Ταυτόχρονα όμως οι αυστηροί κανόνες που επιβάλλει το υπεύθυνο παιχνίδι ωθούν πάρα πολλούς παίκτες να επιλέξουν τον παράνομο τζόγο».

– Για ποιον λόγο να επιλέξει ένας παίκτης τον παράνομο τζόγο αντί την νόμιμη οδό στοιχημάτων, ρωτάμε τον κ. Πουλημά.

«Ο παράνομος τζόγος δεν έχει φορολόγηση, ο παράνομος τζόγος δεν έχει κανόνες, ο παράνομος τζόγος δεν έχει εποπτεία. Είναι μία μάστιγα γιατί πέρα από το ότι εθίζει κόσμο και τον αφήνει απροστάτευτο, μπορεί να συμμετέχουν ανήλικοι, μπορεί να συμμετέχουν και να συνυπάρχουν με ανθρώπους με παραβατικές συμπεριφορές. Καταλαβαίνετε στους χώρους του παράνομου στοιχηματισμού, ανθεί και η υπόλοιπη παραβατικότητα. Δυστυχώς υπάρχουν πέρα από τα παράνομα στέκια, τις γνωστές λέσχες, τα υπόγεια, τα καταγώγια που μπορούν οι πελάτες, οι παίκτες, να συμμετέχουν σε τυχερά παίγνια. Υπάρχει και ο διαδικτυακός παράνομος στοιχηματισμός, στο οποίο η ΕΕΕΠ προσπαθεί να κάνει πολλή δουλειά έχοντας μια «μαύρη λίστα» αλλά κάθε φορά που, βρίσκουν μια εταιρεία ότι είναι μη αδειοδοτημένη, και τη βάζουν στην blacklist βγαίνουν ταυτόχρονα άλλες εταιρείες, παρακλάδια και συνεχίζεται το πρόβλημα» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών ΟΠΑΠ και επισημαίνει: «Αυτό είναι φοροδιαφυγή. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Δηλαδή μπορεί ο παίκτης να παίζει με τους κανόνες εις βάρος του».

Η μάχη κατά του παράνομου τζόγου είναι πολύπλευρη. Απαιτεί τεχνολογία, συνεργασία και κοινωνική συνείδηση. Γιατί όταν ο τζόγος περνάει στην παρανομία, δεν παίζονται απλά χρήματα, παίζονται και ζωές.

Πηγή: taNea.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Οι χώρες των Brics εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για την επιβολή «μονομερών» δασμών

Τις «σοβαρές ανησυχίες» τους για την επιβολή «μονομερών» δασμών...

Ισραηλινά πλήγματα σε τρία λιμάνια της Υεμένης – Εκρήξεις στη Χοντέιντα

Εκρήξεις ακούστηκαν στο λιμάνι της Χοντέιντα στην Υεμένη σύμφωνα...

Υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ: Ο Ίλον Μασκ καλύτερα να μείνει μακριά από την πολιτική

Στην προτροπή προς τον Ίλον Μασκ να παρακινηθεί να...

Υεμένη: Εκρήξεις στο λιμάνι της Χοντέιντα μετά από εντολές εκκένωσης του ισραηλινού στρατού

Εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ της Κυριακής (06/07/2025) στο λιμάνι...