Στις ελπίδες και τους φόβους απέναντι στη Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρθηκαν οι ομιλητές σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 44ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Βιβλίου σε συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων και με τη συμμετοχή των υπουργών Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Στην παρέμβαση του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, επισήμανε ότι υπάρχει πάντα εύλογη φοβία στον άνθρωπο όταν είναι μπροστά σε μια τεχνολογική ανακάλυψη», χαρακτηρίζοντας το ChatGPT ως έναν εξαιρετικό ψηφιακό παπαγάλο αφού αντλεί στοιχεία και πληροφορίες από δεδομένα.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να διαβάζει μεγάλα κείμενα, να κάνει συγκρίσεις, να συνδιάζει τεράστιους όγκους δεδομένων, αλλά πρέπει να προσέξουμε πως θα μπορέσει να μας υπηρετήσει. Μπορεί να βοηθήσει στη συγκέντρωση δεδομένων αλλά την τελική απόφαση την παίρνει ο άνθρωπος» είπε ο υπουργός, θέτοντας παράλληλα και το ζήτημα της χρήσης συγκεκριμένου αριθμού ελληνικών λέξεων από την ΤΝ.
Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία παρενέβη με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, οι τεχνολογίες της ΤΝ αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, σε μια εποχή χωρίς προηγούμενο που δεν μεταμορφώνει μόνο τον τρόπο που εργαζόμαστε αλλά επανακαθορίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
«Η ΤΝ ξεκίνησε ως ένα ισχυρό νέο εργαλείο και μέσο που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη δημιουργική βούληση του ανθρώπου αλλά εξελίχθηκε. Μπορεί να γράφει ακόμη και μυθιστορήματα, να παράγει σύνθετες εικόνες, να επεξεργάζεται φωτογραφίες, να συνθέτει μουσική και να μιμείται ή να εμπνέεται από μεγάλους καλλιτέχνες», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με την κ.Μενδώνη, τίθενται κρίσιμα ερωτήματα όσον αφορά τα όρια της μηχανικής δημιουργικότητας και αν θα χρειάζεται πάντα η ανθρώπινη υποκίνηση.
«Στην πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάδειξη, διατήρηση και προστασία. Ο τρόπος που η ΤΝ θα αξιολογεί και θα κρίνει τι είναι σημαντικό εξαρτάται από τη φύση και την προέλευση των δεδομένων που στηρίζεται η γνώση της. Κρίσιμο είναι να αξιολογήσουμε προκλήσεις και κινδύνους ώστε οι πολιτισμικές μας αξίες να παραμείνουν ακέραιες, η τεχνοφοβία και η άρνηση της εξέλιξης δεν αποτελούν απάντηση. Όμως, η πολιτιστική μας πολιτική απέναντι στη ΤΝ δεν πρέπει να είναι αρνητική αλλά ούτε και ουδέτερη, χρειάζεται ένα πλαίσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αν είχαμε χρησιμοποιήσει τους μικροδορυφόρους ώστε να καταγράφουμε τα βοσκοτόπια και να ψηφιοποιήσουμε τους ανθρώπους που δικαιούνται τις επιδοτήσεις, δεν θα είχαμε το πρόβλημα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ” είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκδήλωση, ο Στρατός Σιμόπουλος, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Ν.Δ. Για τον ίδιο, το δίλημμα είναι τα όρια που μπαίνουν στην τεχνολογική εξέλιξη και αν θα αντικαταστήσει τον άνθρωπο καθώς και η ανάγκη να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.
«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται την ΤΝ αλλά να ξέρουν ότι δεν πρέπει να ξεφύγει από τα χέρια μας», συμπλήρωσε.
«Ανασταίνει» τις λαξευμένες εκκλησίες της Καππαδοκίας με νέες τεχνολογίες
Για το Metadocia project, μια συνεχιζόμενη πρωτοβουλία για τη διατήρηση και επανερμηνεία των λαξευμένων εκκλησιών της Καππαδοκίας, μέσω της ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών αναφέρθηκε στη μαγνητοσκοπημένη εισήγηση του ο Hirofumi Sugawara, αναπληρωτής καθηγητής Bυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Kanazawa.
Οι εκκλησίες αυτές, πολλές από τις οποίες χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 11ο αιώνα και διατηρούν σπουδαίες τοιχογραφίες της βυζαντινής τέχνης, υφίστανται ραγδαία φθορά λόγω της φύσης του ηφαιστειακού πετρώματος στο οποίο έχουν λαξευτεί.
Με τη χρήση φωτογραμμετρίας, εναέριων χαρτογραφήσεων και του Historic Building Information Modeling, το έργο δημιουργεί λεπτομερή τρισδιάστατα μοντέλα που ενσωματώνονται δομικά, υλικά και εικονογραφικά δεδομένα, σε χωρικό και χρονικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το έργο δημιουργεί ταυτόχρονα υψηλής ακρίβειας «ψηφιακά δίδυμα» που επιτρέπουν νέα μορφή ανάλυσης, ενώ διερευνά και τις δυνατότητες της Εικονικής Πραγματικότητας για βιωματική πρόσβαση σε ιερές τοποθεσίες, προσομοιώνοντας τις οπτικές γωνίες και εμπλουτίζοντας την κατανόηση του χώρου και της εμπειρίας.
«Η μελλοντική ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης υπόσχεται ενίσχυση στην ανίχνευση φθορών, την ανάλυση τεχνικών και την ανακατασκευή τελετουργικών» ανέφερε ο καθηγητής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr