Σήμερα το μεσημέρι και έπειτα από επισκέψεις στις ιερές μονές Ιβήρων, Βατοπεδίου, Σίμωνος Πέτρας και Ξενοφώντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει τον δρόμο της επιστροφής στην Αθήνα από το Άγιο Όρος, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη από το πρωί της Παρασκευής. Η επιλογή του να βρεθεί στην Αθωνική πολιτεία «ως πρωθυπουργός και ως προσκυνητής» στέλνει – σε πολιτικό επίπεδο –μήνυμα… δεξιάς φροντίδας, σε μια περίοδο που ο νεοδημοκρατικός μηχανισμός βιώνει εκ νέου αναταράξεις.
Για την ακρίβεια, η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή στη σκιά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τις εξελίξεις να τρέχουν και προς το παρόν να έχουν άγνωστη διάρκεια και ένταση. Διότι όλα (συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου της υπόθεσης των αγροτικών επιδοτήσεων στην κυβέρνηση και ευρύτερα στους πολιτικούς συσχετισμούς) θα κριθούν από τους χειρισμούς από εδώ και εξής.
Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα του Μαξίμου να ρίξει γέφυρες εμπιστοσύνης σε αποστασιοποιημένα, δύσπιστα ακροατήρια παραμένει ανοιχτό, αφού δεν είχε κερδηθεί, παρά τη μερική δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ, ούτε πριν σκάσει το πολιτικό σκέλος της βόμβας του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Και ανάμεσα σε αυτούς τους δυσαρεστημένους είναι ψηφοφόροι της παραδοσιακή δεξιάς, πιο συντηρητικής πτέρυγας – κοινά που ο πρωθυπουργός επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει, αποφεύγοντας τη δημιουργία μιας νέας πιεστικής για τη ΝΔ κατάστασης διαρροών στα δεξιά.
Σε κίνηση η δεξιά της Δεξιάς
Δεν είναι τυχαίο ότι είναι σε κίνηση η δεξιά της Δεξιάς, δηλαδή τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ. Αλλά και ο γαλάζιος πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει απασφαλίσει κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη με σκληρή εφ’ όλης της ύλης κριτική. Ο ίδιος βρέθηκε στον Άθω πριν από τον Μητσοτάκη – περίπου έναν μήνα πριν – έχοντας συζητήσεις με Αγιορείτες, πολλοί εκ των οποίων πρόσκεινται στο κόμμα του Δημήτρη Νατσιού. Εξ ου και θεωρείται πολύ πιθανός ο προγραμματισμός επίσκεψης και από τον πρόεδρο της Νίκης.
Όμως και ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, πραγματοποίησε πρόσφατα τη δική του επίσκεψη στη μονή Βατοπεδίου και άλλες μονές.
Ταυτόχρονα στην ατζέντα όλων παραμένει – και μάλιστα ψηλά – το θέμα της Μονής Σινά (το αγκάθι του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εξακολουθεί να υπάρχει στις διαβουλεύσεις Αθήνας – Καϊρου). Και ο Σαμαράς αλλά και ο Βελόπουλος και ο Νατσιός προγραμμάτισαν τις συναντήσεις τους τις προηγούμενες μέρες με τον ηγούμενο της ιεράς μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, αρχιεπίσκοπο Δαμιανό.
Το παρασκήνιο
Όσον αφορά στον Μητσοτάκη, έχει περάσει καιρός από την περίοδο που στον άξονα εκκλησίας – πολιτείας είχε εγκατασταθεί χαμηλό βαρομετρικό μεγάλης διάρκειας και ισχύος, λόγω της ψήφισης της ισότητας στον γάμο – του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Σε πολιτικό επίπεδο, από την πρώτη στιγμή τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ είχαν σπεύσει να αξιοποιήσουν το θέμα για συσπείρωση του ακροατηρίου τους και για διεκδίκηση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του Μητσοτάκη.
Και σήμερα το επαναφέρουν με κάθε ευκαιρία, ενόσω και στους κόλπους των «σκληρών» της ιεραρχίας ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών παραμένει εστία δυσαρέσκειας.
Φάνηκε αυτό από πληροφορίες που υπήρξαν πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού στον Άθω ότι ηγούμενοι μοναστηριών (φέρεται ότι ήταν τουλάχιστον επτά) είχαν ενστάσεις στο να παραστούν στην επίσημη τελετή υποδοχής του. Οι ίδιες πηγές λένε ότι ακολούθησαν αναγκαίες διαβουλεύσεις κυρίως από τον Πολιτικό Διοικητή Αλκιβιάδη Στεφανή, προς αποφυγή τυχόν κλιμάκωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε ματαίωση της επίσκεψης.
Κονδύλια από το ΕΣΠΑ
Τελικά τα μέλη της Διπλής Ιεράς Σύναξης (ηγούμενοι και αντιπρόσωποι των είκοσι μονών) υποδέχθηκαν τον πρωθυπουργό με επισημότητα στις Καρυές, στο διοικητικό κέντρο της μοναστικής πολιτείας. «Είναι ένα μήνυμα που μεταφέρω ως πρωθυπουργός και απλός προσκυνητής. Το Άγιο Όρος είναι ένα φωτισμένο κέντρο που γίνεται πυξίδα σε έναν κόσμο που συχνά χάνει τον προσανατολισμό του», είπε ο Μητσοτάκης.
Και ανακοίνωσε την εκταμίευση 100 εκατ. ευρώ από προγράμματα ΕΣΠΑ έως το 2030 για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, συντήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Άγιον Όρος. Η οικονομική στήριξη αφορά την προώθηση έργων για συντήρηση και ανάταξη των μοναστηριών, ιδιαίτερα μετά τον σεισμό που έπληξε την περιοχή, την προστασία των κειμηλίων και του φυσικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση των προσκυνητών.
Εξάλλου έσπευσε σε διαβεβαιώσεις στους μοναχούς ότι «η κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας, όπως και δίπλα σε όλους τους χριστιανούς που δοκιμάζονται στην ευρύτερη περιοχή μας». Όπως επεσήμανε από το Ιεροκοινοτικό Μέγαρο, «η Ελλάδα σήμερα είναι μια δύναμη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτή τη διπλωματική μας ισχύ, η οποία σε μεγάλο βαθμό προκύπτει και από το γεγονός ότι η χώρα σήμερα πατάει πια καλά και σταθερά στα πόδια της, να είστε σίγουροι ότι θα την ασκήσουμε επ΄ ωφελεία όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής».
Σε προσωπικό τόνο
Επιλέγοντας και προσωπικούς τόνους, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πνευματική επιρροή που έχει ασκήσει η μοναστική πολιτεία στον ίδιο από τα νεανικά του χρόνια και στην οικογένεια του. «Οι πάντες, λοιπόν, οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο Άθως, το Άγιο Όρος, δεν προσφέρεται ως ένα πεδίο άσκησης επιρροών με άλλες σκοπιμότητες», είπε, «αλλά και εντός συνόρων είναι φανερό πως την ιερή ακτινοβολία του δεν μπορεί να τη θαμπώνουν ούτε καιροσκοπισμοί που φυλακίζουν ενίοτε την πίστη σε φθηνά κομματικά ρούχα».