To σοβαρό σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις -«μαϊμού» κτηνοτρόφων με εικονικά βοσκοτόπια έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται σε όλες τις διαστάσεις του.
Όσο περισσότερο φωτίζεται το πώς δρούσε το κύκλωμα, τόσο περισσότερο πιέζεται η κυβέρνηση καθώς επιβεβαιώνεται ότι το τρίγωνο του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, Μάκης Βορίδης – Γρηγόρης Βάρρας – Γιώργος Μυλωνάκης, γνώριζε τα πάντα.
Η «μπίζνα»
Στο επίκεντρο της μπίζνας, η εταιρεία που είχε αναλάβει τον ηλεκτρονικό διαμοιρασμό των επιδοτήσεων σε ημέτερους.
Το κόλπο ήταν να δίνονται παρατάσεις στην υποβολή αιτήσεων έτσι ώστε οι πληρωμές στους «πελάτες» με τους καθαρούς… ΑΦΜ να γίνονται την τελευταία στιγμή και έτσι να αποφεύγονται οι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μάλιστα, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Οικονόμου, παραδέχτηκε ότι η εταιρεία ασκούσε αφόρητες πιέσεις στους υπουργούς.
«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν στυγνό εκβιασμό. Ή προχωράνε όπως είναι τα πράγματα για να έχει πληρωμή ή διαφορετικά δεν θα πληρώσεις τους αγρότες».
Από τους διαλόγους της δικογραφίας ξεχωρίζει και το όνομα του περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Καχριμάνη οι γιοι του οποίου -σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατία – έχουν λάβει μεγάλες επιδοτήσεις, την ώρα που στην Πίνδο φύτρωνε μέχρι και βαμβάκι εκτός από πρόβατα από την Κρήτη.
Ο κ. Καχριμάνης δηλώνει ότι οι γιοι του είναι κτηνοτρόφοι και ρίχνει την ευθύνη στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης για την απάτη, όπως είπε.
Αντιδράσεις
Η κυβέρνηση πάντως επανέρχεται στην γραμμή των διαχρονικών ευθυνών, ανοίγοντας μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας καταθέτει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Βορίδη και Αυγενάκη.
Το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η διασπάθιση των κοινοτικών κονδυλίων βάζει σε διακινδύνευση τις επιδοτήσεις των πραγματικών αγροτών.
Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος
Όπως έχει γίνει γνωστό, έχουν ήδη δρομολογηθεί ενέργειες για να αρχίσουν οι έλεγχοι στα ΑΦΜ που έλαβαν παρανόμως χρηματικά ποσά, δηλώνοντας ψευδή στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι θα διενεργούνται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ ενώ όπου χρειάζονται θα γίνονται και επιτόπιοι έλεγχοι.
Όλες οι υποθέσεις αναμένεται να διαβιβαστούν στην Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.
Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί
Στη συνέχεια η Εφορία, θα καταλογίσει φόρους και πρόστιμα, θα γίνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί ενώ αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει κανένας συμψηφισμός με μελλοντικές επιδοτήσεις.
Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Πέμπτη ξεκίνησε η διαμόρφωση του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου από την Οικονομική Αστυνομία και την ΑΑΔΕ για να «τρέξουν» άμεσα οι διασταυρώσεις, ξεκινώντας από τις υποθέσεις με τα μεγαλύτερα ποσά επιδοτήσεων.
Στο κάδρο το Εθνικό Απόθεμα
Στο κάδρο βρίσκεται και το Εθνικό Απόθεμα, μέσω του οποίου ενισχύονται οι νέοι αγρότες και οι νεοεισερχόμενοι στην αγροτική δραστηριότητα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα πολλά λεφτά προέρχονται από το Εθνικό Απόθεμα. Από κόσκινο θα περάσουν καλλιέργειες, βοσκοτόπια, μισθωτήρια γης, γεωργικές δραστηριότητες, αιγοπρόβατα και πληρωμές.
Σύνθετη διαδικασία
Η διαδικασία των διασταυρώσεων είναι σύνθετη λόγω του πλήθους των δεδομένων που αφορούν τις δηλώσεις εκτάσεων, τα φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια, μισθωτήρια), τις πληρωμές των επιδοτήσεων.
Η ΑΑΔΕ έχει στη διάθεσή της στοιχεία από τις δηλώσεις Ε9 (ιδιόκτητες εκτάσεις), τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια (μισθωμένες εκτάσεις) και τις φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων.
Ωστόσο, για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, απαιτείται πρόσβαση σε δεδομένα που τηρούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μέχρι να ψηφιστεί από τη Βουλή η διάταξη του νέου Τελωνειακού Κώδικα που προβλέπει την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, η οποία αποκτά πλήρη πρόσβαση σε κτίρια, αρχεία και πληροφορίες, θα αναλάβει η Οικονομική Αστυνομία να συλλέξει τα στοιχεία που απαιτούνται από τον Οργανισμό για να ξεκινήσουν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις των δεδομένων.
Νέα στοιχεία
Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις.
Όπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος:
«Την τελευταία τριετία η Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος είχε κάνει τουλάχιστον 3 – 4 πληροφοριακά δελτία σε σχέση με τις μεθοδεύσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να εισπράττονται παράνομες επιδοτήσεις».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η έρευνα είχε εστιαστεί σε πρόσωπα που σχετίζονταν με τα κέντρα υποβολής δηλώσεων, που λειτουργούσαν σαν μεσάζοντες, και μάλιστα είχε παρατηρηθεί ότι όταν αυτοί οι μεσάζοντες έπαιρναν κάποια ποσά από τις επιδοτήσεις, τους τα έδιναν οι επωφελούμενοι.
Αυτοί, για να δικαιολογήσουν αυτά τα ποσά που είχαν εισπράξει από τους επιδοτούμενους, υπέγραφαν δηλώσεις, έβγαζαν τιμολόγια ή παρουσίαζαν παραστατικά ότι τους προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες, ότι τους δίνουν κάποια άλλα υλικά για να τους βοηθήσουν στις εργασίες τους, ενώ όλα αυτά ήταν απολύτως ψευδή».
«Η επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος έχει κάνει μία μεγάλη έρευνα για την υπόθεση της Μονής Οδηγήτριας στην Κρήτη, όπου φαίνεται να συμμετάσχει σε αυτό το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων, όπου εκτός των άλλων, κατηγορούμενοι για αυτήν είναι 68 άτομα, όπου έχει βρεθεί και ένα άτομο που έχει μία ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία και ο οποίος είχε κάνει ένα παράνομο λογισμικό συμβατό με αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να εισπράττονται μεγάλα χρηματικά ποσά παρατύπως».