33.3 C
Thessaloniki

Ιστορική συνομιλία Μακρον με Πούτιν μετά από τρία χρόνια πολέμου

Ημερομηνία:

Συγκεκριμένα, σε μια απρόσμενη αλλά ιστορική κίνηση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία, την πρώτη τους από τον Σεπτέμβριο του 2022. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται αμείωτος και τη διεθνή κοινότητα να αναζητά διπλωματικές διόδους για αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του, αποδίδοντας τη συνέχιση του πολέμου στη «δυτική παρέμβαση» και στην «κατασκευή ενός αντιρωσικού προγεφυρώματος στην Ουκρανία». Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Δύση, με την οικονομική και στρατιωτική της υποστήριξη προς το Κίεβο, απλώς παρατείνει τη σύγκρουση, εντείνοντας τα δεινά για τον ουκρανικό λαό και επιβαρύνοντας την παγκόσμια ασφάλεια.

Από τη γαλλική πλευρά, ο πρόεδρος Μακρόν έθεσε με έμφαση την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και την επανεκκίνηση ουσιαστικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, ζήτησε εγγυήσεις για την προστασία των αμάχων, την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στις εμπόλεμες ζώνες και την αποφυγή περαιτέρω στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η αναφορά του Πούτιν στην ανάγκη «εξάλειψης των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης», φράση που παραπέμπει στις ρωσικές απαιτήσεις περί ουδετερότητας της Ουκρανίας, αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης, καθώς και στην αναγνώριση της Κριμαίας και των αποσχισθέντων περιοχών ως ρωσικών εδαφών.

Η τηλεφωνική επικοινωνία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και χαρακτηρίστηκε από το Ελιζέ ως «ειλικρινής αλλά απαιτητική». Πηγές από τη γαλλική προεδρία ανέφεραν πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας, χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί επόμενα βήματα ή χρονοδιάγραμμα.

Η εξέλιξη αυτή επαναφέρει στο προσκήνιο τον ρόλο της Γαλλίας και προσωπικά του Μακρόν ως πιθανής γέφυρας μεταξύ Δύσης και Μόσχας. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: μπορεί αυτός ο διάλογος να οδηγήσει σε πραγματική αλλαγή στο μέτωπο ή πρόκειται απλώς για ένα ακόμα διπλωματικό παιχνίδι τακτικής; Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν πρόκειται για ένα σημείο καμπής ή για μια προσωρινή εκεχειρία λέξεων εν μέσω πολέμου.

Πηγή: taNea.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Συνελήφθη στην Τουρκία ο πλέον καταζητούμενος αρχηγός συμμορίας στη Σουηδία – Είναι γνωστός με προσωνύμιο «Φράουλας»

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν διεθνώς καταζητούμενο εγκληματία, κάτοχο...

Infographic: Η ανεργία σπάει το φράγμα του 8%

Το φράγμα του 8% έσπασε η ανεργία στη χώρα...