36.8 C
Thessaloniki

ΓΕΜΗ: Από 1η Σεπτέμβρη αυστηρές προθεσμίες, ηλεκτρονικές διαδικασίες και τέλος στα… παλιά πιστοποιητικά

Ημερομηνία:

Αποκλειστικά ηλεκτρονικές διαδικασίες, πλήρως οριοθετημένες προθεσμίες, ενιαίο κόστος τελών, διοικητικές κυρώσεις για καθυστερήσεις ή ανακρίβειες, καθώς και δυνατότητα αυτεπάγγελτης διόρθωσης σφαλμάτων προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και οδηγεί σε κατάργηση σειράς πιστοποιητικών από την 1η Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση της στην ηλεκτρονική σελίδα της η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, με την υπουργική απόφαση 36588, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 3217/24.06.2025), τίθεται σε ισχύ ένα νέο κανονιστικό και λειτουργικό πλαίσιο για την καταχώριση, την παρακολούθηση και την έκδοση εγγράφων για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα που υπάγεται στο ΓΕΜΗ.

Οι καταχωρίσεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες, με έλεγχο νομιμότητας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αυτόματες καταχωρίσεις με ευθύνη του υπόχρεου.

Η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Γ.Ε.ΜΗ. πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω του www.businessportal.gr, με χρήση του TAXISnet. Κάθε υπόχρεος αποκτά προσωπική «θυρίδα» επικοινωνίας στο σύστημα, μέσω της οποίας ενημερώνεται, λαμβάνει ψηφιακά έγγραφα και καταχωρίζει πράξεις.

Για τις πράξεις που απαιτούν έλεγχο νομιμότητας, όπως η σύσταση εταιρείας, η τροποποίηση καταστατικού, οι συγχωνεύσεις, η λύση ή αναβίωση νομικού προσώπου, η αίτηση πρέπει να υποβάλλεται εντός 20 ημερών από την απόφαση (ή εντός 3 μηνών για υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών). Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ολοκληρώνεται με την καταβολή τέλους 10 ευρώ.

Η αρμόδια Υ.Γ.Ε.ΜΗ. έχει προθεσμία 10 ημερών για να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση. Σε περίπτωση ελλείψεων, καλεί τον υπόχρεο για διορθώσεις εντός 7 ημερών, μετά τις οποίες αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ή τα στοιχεία παραμένουν μη πλήρη, η αίτηση ακυρώνεται αυτόματα και το τέλος δεν επιστρέφεται. Εφόσον διαπιστωθεί καθυστέρηση ή παρατυπία, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις βάσει του άρθρου 50 του ν. 4919/2022.

Οι αυτόματες καταχωρίσεις αφορούν δηλωτικές πράξεις ή καταχωρίσεις με συμβολαιογραφικά έγγραφα και πραγματοποιούνται χωρίς έλεγχο νομιμότητας ή πληρότητας. Η καταχώριση γίνεται από τον ίδιο τον υπόχρεο, με μηδενικό κόστος, αλλά με πλήρη νομική ευθύνη για την ακρίβεια των στοιχείων. Το σύστημα προβλέπει δειγματοληπτικούς και αυτεπάγγελτους ελέγχους από την Υ.Γ.Ε.ΜΗ., και σε περίπτωση λαθών, ζητείται διόρθωση ή διαγραφή. Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, επιβάλλεται πρόστιμο.

Κάθε ενδιαφερόμενος (εταιρεία, πολίτης, τρίτος) μπορεί να ζητήσει την ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών και αποσπασμάτων πράξεων μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Διαθέσιμα είναι το Γενικό Πιστοποιητικό, το Πιστοποιητικό Εκπροσώπησης, το Αμιγές Πιστοποιητικό Ιστορικότητας και άλλα έγγραφα ελεύθερης μορφής.

Το κόστος ορίζεται σε 5 ευρώ ανά έγγραφο, ενώ κάθε υπόχρεος δικαιούται ένα δωρεάν πιστοποιητικό ανά έτος. Η έκδοση μπορεί να γίνει άμεσα και αυτόματα μέσω του συστήματος ή, σε περιπτώσεις πιο σύνθετων δεδομένων, από υπάλληλο της Υ.Γ.Ε.ΜΗ. εντός 10 ημερών. Εάν δεν καταβληθεί το τέλος εντός 10 ημερών, η αίτηση ακυρώνεται.

Το νέο καθεστώς παρέχει επίσης μηχανισμό για τη διόρθωση ή διαγραφή λανθασμένων καταχωρίσεων. Ο υπόχρεος υποβάλλει νέα ηλεκτρονική αίτηση, πληρώνοντας εκ νέου το τέλος καταχώρισης (10 ευρώ). Η διορθωμένη πράξη φέρει νέο Κωδικό Αριθμό Καταχώρισης και επισημαίνεται ως «Ορθή Επανάληψη», ενώ η αρχική καταχώριση παραμένει με σήμανση «Μη έγκυρη – διορθώθηκε», διατηρώντας την ιστορικότητα. Εάν το λάθος αφορά αποκλειστικά πράξη ή παράλειψη της Υ.Γ.Ε.ΜΗ., η διόρθωση γίνεται χωρίς κόστος και έχει αναδρομική ισχύ.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2025, καταργούνται τα πιστοποιητικά Ισχύουσας Εκπροσώπησης, Αναλυτικής Εκπροσώπησης, Ιστορικότητας και Μεταβολών, και το περιεχόμενό τους ενσωματώνεται στα τρία βασικά νέα πρότυπα πιστοποιητικά. Τα στοιχεία των υπόχρεων (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ταυτότητα, τόπος και χρόνος γέννησης) καταχωρίζονται, αποθηκεύονται και διασταυρώνονται με ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ, με τη ρητή συναίνεση του ενδιαφερομένου.

Όλες οι ενέργειες μέσω του συστήματος καταγράφονται με χρονοσήμανση και διατηρούνται για πέντε έτη. Σε ό,τι αφορά την είσπραξη και κατανομή των τελών γίνεται ηλεκτρονικά. Το 50% αποδίδεται στην αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. και 50% στο πληροφοριακό σύστημα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Πηγή: taNea.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, οι παραλίες φαντάζουν ιδανική...

Απολυτήριο στους 11 αποφοίτους του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αλεξανδρούπολης

Απολυτήριο σε συνολικά 11 μαθήτριες και μαθητές του, με...

Φωτιά σε χωματερή στο Μαρκόπουλο

Φωτιά έχει ξεσπάσει σε χωματερή στο Μαρκόπουλο. Σύμφωνα με την...

Δίκτυο για την ενίσχυση της παιδικής προστασίας στην ΠΑΜΘ – Οι άξονες

Σύμφωνο συνεργασίας, συνυπέγραψαν, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης,...