Στις 29 Ιανουαρίου του 2025 ο Αχμέντ Αλ Σαράα και περισσότεροι από δώδεκα διοικητές από διάφορες ένοπλες παρατάξεις που κάποτε πολεμούσαν μεταξύ τους, ενώθηκαν σε μια συμβολική συγκέντρωση στο προεδρικό μέγαρο της Δαμασκού. Αυτή η συγκέντρωση δεν ήταν μόνο μια επίδειξη ενότητας, αλλά και μια πολιτική κίνηση που άλλαξε ριζικά το σκηνικό της σύγκρουσης. Ο Αλ Σαράα ανακηρύχθηκε πρόεδρος, προχωρώντας άμεσα σε ριζοσπαστικές αλλαγές, όπως η κατάργηση του συντάγματος και η διάλυση του στρατού και του μηχανισμού ασφαλείας της κυβέρνησης Άσαντ.
Η πρώτη δήλωση του Σαράα ήταν:«Ο ήλιος μιας νέας Συρίας ανατέλλει». Μετλα την ανάληψη της διακύβερνησης της Συρίας ο Αλ Σαράα διέλυσε την πολιτοφυλακή του, γνωστή παλαιότερα ως Hayat Tahrir al-Sham, HTS, η οποία ήταν προηγουμένως το συριακό παρακλάδι της Αl-Qaeda, γνωστό ως μέτωπο Al Nusra.
Σύμφωνα με τρεις πηγές ασφαλείας, μεταξύ των οποίων ο Mohammed al-Jassim, που είναι ο διοικητής της ταξιαρχίας Sultan Suleiman Shah (γνωστή και ως Amshat), το υπουργείο Άμυνας χώρισε την ακτή σε τομείς και τους έθεσε υπό τη διοίκηση ενός κορυφαίου αξιωματούχου για τον συντονισμό των κινήσεων και των θέσεων.
Έρευνα του Reuters διαπίστωσε ότι 1.479 Σύροι αλαουίτες σκοτώθηκαν και δεκάδες αγνοούνται, σε 40 διαφορετικές τοποθεσίες εκδικητικών δολοφονιών και λεηλασιών. Ακόμη πέντε μεγάλες ομάδες συμμετείχαν στις επακόλουθες μαζικές δολοφονίες σε πόλεις και γειτονιές των Αλαουιτών.
Πριν από την πτώση του Άσαντ, η General Security Service (GSS) ήταν η κύρια υπηρεσία επιβολής του νόμου υπό τον έλεγχο της Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) στην επαρχία Ιντλίμπ. Τώρα αποτελεί μέρος του Υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας.
Επίσης το 2020, ο ΟΗΕ έκανε αναφορά για εκτελέσεις και καταχρήσεις από τις αρχές επιβολής του νόμου από την HTS λέγοντας ότι είναι «βαθιά ανησυχητικές». Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε πώς, το 2013, η HTS (τότε γνωστό ως Μέτωπο Αλ Νούσρα) σκότωσε 149 αλαουίτες στη Λατάκια.
Ακόμη αρκετές αναφορές στις αρχές Δεκεμβρίου χρησιμοποιούν πανομοιότυπη γλώσσα για να αναφέρουν ότι οι μαχητές της Μονάδας 400 αναπτύσσονται στη δυτική Συρία. Τα ρεπορτάζ περιγράφουν τη Μονάδα 400 ως «μία από τις ισχυρότερες μονάδες» της Hayat Tahrir al-Sham και αναφέρουν ότι τα μέλη της έχουν λάβει «υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης» και είναι «εξοπλισμένα με τον πιο σύγχρονο οπλισμό».
Η παρουσία της Τουρκίας στην Συρία
Κατά την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία έχει εξαπολύσει στρατιωτικές επιδρομές στη Συρία και έχει υποστηρίξει τους αντάρτες για να αντιταχθεί τόσο στον Άσαντ όσο και στις κουρδικές δυνάμεις που τις θεωρεί απειλητικές.
Οι παρατάξεις αυτές αποτελούν μέρος του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), του δεύτερου μεγαλύτερου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι φατρίες του SNA έχουν κατηγορηθεί για βαριά εγκλήματα όπως για απαγωγές, σεξουαλική βία και εκτεταμένες λεηλασίες.
Οι ταξιαρχίες που υποστήριξε η Τουρκία κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου είναι η Sultan Suleiman Shah και η μεραρχία Hamza.
Το Reuters με ρεπορτάζ του διαπίστωσε ότι οι δύο αυτές ομάδες εμπλέκονται στις δολοφονίες Αλαουιτών σε οκτώ διαφορετικές τοποθεσίες, όπου σκοτώθηκαν σχεδόν 700 άνθρωποι.
Το 2013, η Jayish al-Islam αιχμαλώτισε άνδρες και γυναίκες Αλαουίτες και τους τοποθέτησε σε μεγάλα μεταλλικά κλουβιά για να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες κατά των συριακών και ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Δαμασκό. Επίσης στο ρεπορτάζ του το Reuters διαπίστωσε την παρουσία αυτών των παραστρατιωτικών ομάδων σε έξι τοποθεσίες όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 500 άνθρωποι.
Τέλος η σεχταριστική πικρία που πηγάζει από τα χρόνια του συριακού εμφυλίου πολέμου και τις καταχρήσεις του πρώην Σύρου προέδρου Άσαντ οδήγησε τους ανθρώπους να επιτεθούν σε γειτονικά χωριά και γειτονιές των Αλαουιτών, μιας μειονοτικής ομάδας που συνδέεται με την οικογένεια του πρώην προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Με πληροφορίες από Reuters