Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 62 ανθρώπων, όπως δήλωσε από πλήγματα ή πυρά του ισραηλινού στρατού, στον εμπόλεμο μικρό παλαιστινιακό θύλακα.
Ο Μαχμούντ Μπασάλ, εκπρόσωπος αυτής της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι: Σήμερα Παρασκευή συνολικά «62 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί έως τώρα λόγω της συνέχισης των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας καθώς περίμεναν να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια».
Επίσης ο ισραηλινός στρατός όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για το εάν επιβεβαιώνει την δηλώσεις του Μπασάλ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που περίμεναν να πάρουν βοήθεια στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.
Σύμφωνα με τον Μπασάλ, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε ένα από τα κέντρα διανομής των πακέτων με φαγητό του Ανθρωπιστικού Ιδρύματος για τη Γάζα (GHF), ενός οργανισμού με θολή χρηματοδότηση που υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Επίσης ο Μπασάλ δήλωσε ακόμη άλλοι τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγμα όταν περίμεναν τη βοήθεια, νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας, Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς για τη Γάζα, περίπου 550 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 4.000 τραυματίστηκαν περιμένοντας στις τεράστιες ουρές που σχηματίζονται για να φτάσουν σε διάφορα κέντρα διαμονής ανθρωπιστικής βοήθειας από τότε που το GHF άρχισε εκεί τις επιχειρήσεις του στα τέλη Μαΐου.
Το Gaza Human Foundation (GHF) επαναλαμβάνει συχνά ότι οι επιχειρήσεις διανομής που πραγματοποιεί στο εσωτερικό των κέντρων του διεξάγονται απρόσκοπτα και αρνείται ότι υπήρξε το παραμικρό φονικό πλήγμα σε άμεση εγγύτητα με τα σημεία διανομής της βοήθειας.
Αλλο ένα φονικό πλήγμα σημειώθηκε στην Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο εννέα ατόμων.
Πριν αναχωρήσει για τη Σεβίλλη, όπου θα συμμετάσχει στην 4η Διεθνή Διάσκεψη για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στους ανταποκριτές του ΟΗΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ππεριέγραψε την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ως «χειρότερη από ποτέ σε αυτήν τη μακρά και βίαιη κρίση». Σημείωσε ότι οι οικογένειες έχουν εκτοπιστεί επανειλημμένα και πλέον είναι περιορισμένες σε «λιγότερο από το ένα πέμπτο της γης της Γάζας» ενώ ακόμη και αυτές οι περιοχές βρίσκονται υπό απειλή.
«Βόμβες πέφτουν σε σκηνές, σε οικογένειες, σε ανθρώπους που δεν έχουν πού αλλού να πάνε» είπε και πρόσθεσε ότι “άνθρωποι σκοτώνονται απλώς προσπαθώντας να θρέψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους”.
Υπενθύμισε επίσης τις νομικές υποχρεώσεις του Ισραήλ. «Το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, υποχρεούται από το διεθνές δίκαιο να αποδέχεται και να διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Ωστόσο, «οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να στραγγαλίζονται» με τροφές και καύσιμα να παραμένουν αποκλεισμένα επί τρεις μήνες. «Οι γιατροί αναγκάζονται να επιλέξουν ποιος θα πάρει το τελευταίο φιαλίδιο φαρμάκου ή τον τελευταίο αναπνευστήρα. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια πεινούν».
Αν και χαιρέτισε την αποστολή μικρής ποσότητας ιατρικών εφοδίων από τον ΟΗΕ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, προειδοποίησε: «Ένα ρυάκι βοήθειας δεν είναι αρκετό. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα κύμα το ρυάκι πρέπει να γίνει ωκεανός».
Έκανε έκκληση για συγκεκριμένες ενέργειες ώστε η βοήθεια να φτάσει «σε όλους, άμεσα, μαζικά, όπου κι αν βρίσκονται». Προειδοποίησε ακόμη ότι «οποιαδήποτε επιχείρηση που κατευθύνει απελπισμένους αμάχους σε στρατιωτικοποιημένες ζώνες είναι εγγενώς επικίνδυνη. Σκοτώνει ανθρώπους».
Ακόμη ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα,» την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» και «πλήρη, ασφαλή και συνεχή ανθρωπιστική πρόσβαση». Απέρριψε επίσης εναλλακτικά ή πειραματικά σχέδια διανομής βοήθειας. «Δεν χρειάζεται να ξαναανακαλύψουμε τον τροχό με επικίνδυνα σχήματα».
Διαβεβαίωσε ότι ο ΟΗΕ διαθέτει «ένα λεπτομερές σχέδιο, βασισμένο στις ανθρωπιστικές αρχές της ανθρωπιάς, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας. Λειτούργησε κατά την τελευταία κατάπαυση του πυρός. Πρέπει να του επιτραπεί να λειτουργήσει ξανά».
Κλείνοντας, απηύθυνε άμεση έκκληση «Προς όσους κατέχουν εξουσία, λέω: επιτρέψτε τις επιχειρήσεις μας, όπως απαιτεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Προς όσους έχουν επιρροή, λέω: χρησιμοποιήστε την».
Κάλεσε επίσης τα κράτη-μέλη να τηρήσουν τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, υπογράμμισε ότι «ο μόνος βιώσιμος δρόμος για την επανεγκαθίδρυση της ελπίδας είναι η πορεία προς τη λύση των δύο κρατών».
Για την αναφορά της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz περί εντολών σε Ισραηλινούς στρατιώτες να πυροβολούν άοπλους Παλαιστινίους, ανέφερε ότι «δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αναφορές για να αναγνωρίσουμε ότι υπήρξαν μαζικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Και πράγματι όταν υπάρχει παραβίαση, πρέπει να υπάρχει και λογοδοσία».
Τέλος σχετικά με τις δηλώσεις του Παλαιστίνιου Προέδρου Αμπάς περί αφοπλισμού της Χαμάς ως όρου για ειρήνη, ο κ. Γκουτέρες τόνισε ότι «αναγνωρίζουμε την Παλαιστινιακή Αρχή ως τη νόμιμη αρχή στα Παλαιστινιακά Εδάφη και θα στηρίξουμε κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της».
ΑΠΕ-ΜΠΕ