37.1 C
Thessaloniki

«Coolcation»: Η νέα τάση στις διακοπές

Ημερομηνία:

Μια μεγάλη αλλαγή καταγράφεται φέτος στον τουριστικό χάρτη της Ευρώπης: οι παραδοσιακοί καλοκαιρινοί προορισμοί όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία φαίνεται πως χάνουν την ελκυστικότητά τους για ένα μεγάλο ποσοστό Ευρωπαίων τουριστών. Και ο λόγος δεν είναι απλώς η μόδα ή το κόστος – αλλά η κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας InsureandGo, έως το 2029, περίπου το 80% των Βρετανών ταξιδιωτών δηλώνει πρόθεση να εγκαταλείψει τις παραδοσιακά θερμές χώρες του Νότου για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Συγκεκριμένα η Ελλάδα αναμένεται να χάσει το 48% των Βρετανών τουριστών, η Τουρκία το 45% και η Ισπανία το 44%.

Αυτό το νέο φαινόμενο έχει ήδη όνομα: coolcation (από τις λέξεις cool και vacation), δηλαδή διακοπές σε δροσερότερο κλίμα. Προορισμοί όπως η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία, ο Καναδάς και η Ισλανδία γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς, χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες και την αποφυγή του καύσωνα.

Το κλίμα «διώχνει» τον τουρίστα από το Νότο

Ο βασικός παράγοντας αυτής της αλλαγής είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που καταγράφονται τα τελευταία καλοκαίρια σε χώρες του Νότου. Ακόμη και σε παραθαλάσσιες περιοχές, η θερμοκρασία ξεπερνά συχνά τους 40°C, γεγονός που καθιστά τις διακοπές κουραστικές και ανυπόφορες, ιδιαίτερα για οικογένειες και ηλικιωμένους.

Αυτή η τάση δεν αφορά μόνο τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά αρχίζει να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Τα παραδοσιακά καλοκαιρινά «hotspots» του Νότου βλέπουν σταδιακή μείωση της ζήτησης, κάτι που απειλεί άμεσα τον τουριστικό τομέα — πυλώνα της οικονομίας για πολλές χώρες όπως η Ελλάδα.

Η Ελλάδα, ως κατεξοχήν τουριστικός προορισμός με έμφαση στον ήλιο και τη θάλασσα, κινδυνεύει να χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του καλοκαιρινού της τουρισμού εάν η τάση αυτή συνεχιστεί. Η στροφή προς πιο δροσερά και πράσινα μέρη ενδέχεται να επιφέρει ανακατατάξεις στα τουριστικά πακέτα, στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, αλλά και στην ανάγκη διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος (π.χ. ορεινός ή βιώσιμος τουρισμός).

Η προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές φαίνεται πλέον μονόδρομος για πολλές χώρες του Νότου. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει έγκαιρη αντίδραση πριν οι απώλειες γίνουν δομικές. Με τον καιρό όμως πως μπορείς να βγάλεις άκρη…

Πηγή: taNea.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Ειρηνικό Κιλκίς: 2ο Σαρακατσάνικο γλέντι με παραδοσιακή μουσική

Το Ειρηνικό βρίσκεται στο δήμο Πολυκάστρου, στο Κιλκίς και...

Σύρος: Έκθεση φωτογραφίας- Αφιέρωμα σε Συριανούς και Συριανές φωτογράφους του 19ου και 20ου αιώνα

Η Λέσχη Φωτογραφίας – Κινηματογράφου Σύρου σε συνεργασία με...

Η γη της ελιάς – spoiler: Ο Στέφανος έχει κόρη, η Μαλένα εμφανίζεται στη ζωή του στον 5ο κύκλο

Μεγάλες εκπλήξεις και οι ανατροπές έρχονται τον 5ο κύκλος...