28.2 C
Thessaloniki

Πώς δασμοί, ακριβό ευρώ και φθηνές κινεζικές εισαγωγές συμπιέζουν την ελληνική οικονομία

Ημερομηνία:

Σε τριπλό κλοιό βρίσκεται η ελληνική οικονομία, καθώς ο διεθνής πόλεμος δασμών που έχει κηρύξει ο Τραμπ, η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και η αναμενόμενη πλημμυρίδα φθηνών κινεζικών προϊόντων προκαλούν ζημιά σε αυτήν…

Οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο του 2025, δηλαδή τον πρώτο μήνα του διεθνή πολέμου δασμών είναι ενδεικτικές: Στο σύνολο τους έπεσαν κατά 14,5%, ενώ προς τις «τρίτες χώρες», δηλαδή όλες πέραν εκείνες της ΕΕ, έπεσαν κατά 22,6%. Σημειώνεται πως η αύξηση των δασμών τους οποίους έχει επιβάλλει ο Τραμπ από την 9η Απριλίου 2026 αφορά όλες τις χώρες του πλανήτη και όχι μόνο την ΕΕ. Αυτό σημαίνει πως καθώς οι δασμοί πλήττουν το παγκόσμιο εμπόριο, οι ελληνικές εξαγωγές που πλήττονται δεν είναι εκείνες που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, αλλά προς όλο τον κόσμο…

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές -και γενικότερα οι ευρωπαϊκές εξαγωγές – πλήττονται και από μία άλλη συνέπεια του διεθνούς δασμολογικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ. Αυτή δεν είναι άλλη από την ανατίμηση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο. Το ακριβό ευρώ οδηγεί σε ακριβότερα ευρωπαϊκά προϊόντα και άρα λιγότερα ανταγωνιστικά.

Όπως σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025, στο Bloomberg, «πράγματι, ένα ισχυρό ευρώ μπορεί να είναι κακό για τις εξαγωγές».

Ενδεχομένως να υπάρξει άλλη μία έμμεση επίπτωση από τους δασμούς Τραμπ, η οποία θα πλήξει την ελληνική οικονομία και αυτή είναι η πιθανή αύξηση των φθηνών κινεζικών εισαγωγών στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε στην ίδια συνέντευξη ο κος Στουρνάρας, «η επίδραση των δασμών στην Ευρώπη είναι αποπληθωριστική, έντονα αποπληθωριστική. Όσο υψηλότερους δασμούς επιβάλλουν οι ΗΠΑ, ιδίως στην Κίνα, τόσο μεγαλύτερος είναι  ο κίνδυνος η Κίνα να προσπαθήσει να υποκαταστήσει την αγορά των ΗΠΑ με άλλες αγορές και ιδίως την Ευρώπη. Γιατί η Ευρώπη είναι δεύτερη στον κόσμο  σε καταναλωτική δαπάνη μετά τις ΗΠΑ. Είναι λοιπόν πιθανό η Κίνα να προσπαθήσει να πουλήσει τα προϊόντα της στην Ευρώπη. Αυτό θα συνεπαγόταν εντονότερο αποπληθωρισμό στην Ευρώπη».

Ο αποπληθωρισμός (όπως και ο υψηλός πληθωρισμός για άλλους λόγους), δηλαδή η μείωση του ρυθμού αύξηση των τιμών ή ακόμα και η μείωση των τιμών, οδηγεί σε μείωση κερδών και άρα έξοδο επιχειρήσεων από την αγορά και καταστροφή θέσεων απασχόλησης. 

To άρθρο Πώς δασμοί, ακριβό ευρώ και φθηνές κινεζικές εισαγωγές συμπιέζουν την ελληνική οικονομία δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: newsit.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Γερμανία: Ικανοποίηση Μερτς για τη συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ για τους δασμούς

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα...

Οι Χούθι διαμηνύουν πως θα επιτίθενται σε πλοία εταιρειών που έχουν δοσοληψίες με το Ισραήλ

Το κίνημα των Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες Κυριακή...

Παραμένει στον Παναθηναϊκό ο Γιούρτσεβεν

Ο Ομέρ Γιούρτσεβεν θα είναι παίκτης του Παναθηναϊκού και...

Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Τελευταία ευκαιρία για 90.000 ιδιοκτήτες

Διαβάστε στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Για την απόκτηση νόμιμων...