Τόσο καιρό διαμαρτύρονταν γιατί δεν ερχόταν στη Βουλή η δικογραφία κατά Καραμανλή και άλλων υπουργών. Τώρα που ήρθε το ενδιαφέρον είναι κάτω του μηδενός. Από τους 300 βουλευτές, μόνον οκτώ την Τετάρτη και δύο την Πέμπτη, πήγαν στην ειδική αίθουσα με τα 10 κομπιούτερ που τους έστησε ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, για να τους διευκολύνει στο έργο τους. Έριξαν μια ματιά στη δικογραφία και απήλθαν. Αν δεν ήταν τόσο σοβαρό το θέμα θα μπορούσαμε να θυμηθούμε το ανέκδοτο το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Και όμως κάποια κόμματα ήδη έχουν αποφασίσει να στείλουν τον Κώστα Καραμανλή για κακούργημα και η ΝΔ για πλημμέλημα. Χωρίς να έχουν γνώση της δικογραφίας που θέλει πολύ χρόνο όχι για να την διαβάσουν ολόκληρη – είναι 59.000 αρχεία και περίπου 70.000 σελίδες- αλλά να έχουν έστω μια επαρκή εικόνα.
Βάρδιες για άδειες καρέκλες!
Κατά τα άλλα η Βουλή πληρώνει βάρδιες σε εργαζόμενους για εφτά μέρες την εβδομάδα και 12 ώρες την ημέρα, ώστε να βοηθάνε και να επιτηρούν τους βουλευτές που θα προσέρχονται. Απαγορεύεται να ληφθούν φωτογραφίες ή να βγουν φωτοτυπίες γιατί το υλικό της δικογραφίας είναι απόρρητο. Πιάνουν δουλειά οι άνθρωποι από το πρωί μέχρι το βράδυ και φυλάνε άδειες καρέκλες. Μεγάλη επιτυχία.
Ο Σπίρτζης
Χθες εμφανίστηκε στη Βουλή ο Χρήστος Σπίρτζης και ζήτησε αντίγραφο της δικογραφίας. Το προσωπικό του είπε ότι δεν μπορούν να βγουν φωτοτυπίες αλλά και η ηλεκτρονική αντιγραφή χρειάζεται γύρω στις 5,5-6 ώρες λόγω του μεγάλου όγκου των εγγράφων. Θα ετοιμάσουν το αντίγραφο και θα του δοθεί σήμερα. Από την πρώτη στιγμή ζήτησε και πήρε την δικογραφία ο Κώστας Καραμανλής. Για τον Σπίρτζη υπάρχει παραγραφή αλλά φαίνεται ότι θα ζητήσει να μιλήσει στη Βουλή περισσότερο για να πιέσει τον Καραμανλή. Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει παραγραφή κάποιων αδικημάτων. Όλα θα κριθούν το επόμενο διάστημα.
Φιάσκο!
Άρχισαν τα όργανα στη ΝΔ. Μετά τα νέα έκτροπα στη Νομική όπου εισέβαλαν κουκουλοφόροι με πυροσβεστήρες, κράνη και λοστούς για να διαλύσουν εκδήλωση που αφορούσε «Μέρες καριέρας» και τραυμάτισαν φοιτητή, υπάρχουν φωνές γιατί καταργήθηκε η πανεπιστημιακή αστυνομία. Ψηφίστηκε το 2021. Εξελίχθηκε σε φιάσκο. Ενώ προσλήφθηκαν 600 άτομα και εκπαιδεύτηκαν, όταν πήγαν για περιπολίες γύρω από ΑΕΙ ήταν υπό την συνοδεία των ΜΑΤ. Ήταν πολλές οι αντιδράσεις. Είχε ξεσηκωθεί όλη η αντιπολίτευση, γίνονταν διαδηλώσεις, καταλήψεις κλπ. Οι υποτιθέμενοι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί μοιράστηκαν σε ΑΤ για να τα ενισχύσουν και η πανεπιστημιακή αστυνομία καταργήθηκε πριν λειτουργήσει. Επίσης ποτέ δεν τοποθετήθηκαν τα περιβόητα τουρνικέ ώστε να μην είναι ξέφραγο αμπέλι τα πανεπιστήμια. Ένα, δυο που τοποθετήθηκαν καταστράφηκαν από τους γνωστούς άγνωστους. Δεν τοποθετήθηκαν ποτέ ούτε οι κάμερες.
Γιατί καταργήθηκε;
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, επί των ημερών του οποίου ψηφίστηκε η πανεπιστημιακή αστυνομία, έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στις πρυτανικές αρχές. «Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει σε μια σχολή χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είναι», δήλωσε στο «Open». «Έχουμε ψηφίσει νόμο το 2021 και δεν έχει εφαρμοστεί με ευθύνη αυτών που διοικούν τα πανεπιστήμια». Καταπέλτης ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Οπισθοχώρηση
«Δεν είναι εικόνα αυτή για τα ελληνικά πανεπιστήμια… Οπισθοχωρήσαμε στην πανεπιστημιακή αστυνομία» δήλωσε στον «Σκάι». «Έναν νόμο που στηρίξαμε, που ο λαός μας ψήφισε για να τον εφαρμόσουμε, δεν λειτουργεί». Άφησε αιχμές κατά του Χρυσοχοίδη και κατά της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη αν και μεγαλύτερες ευθύνες έχουν οι προκάτοχοι της όπως είπε. «Εγώ δεν είμαι σχολιαστής στα πάνελ» είπε φωτογραφίζοντας τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. «Αν ήταν να σχολιάζω μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης, τότε να παραιτηθώ να με προσλάβει ο ΣΚΑΙ, το Μέγκα ή ο Αντέννα» τόνισε. «Ούτε είναι σωστό το υπ. Παιδείας απλά να βγάζει καταδικαστικές ανακοινώσεις».
Πράξεις όχι λόγια
Πράξεις θέλει όπως εξήγησε στο newsit.gr. Ζήτησε η κυβέρνηση από τους βουλευτές να ψηφίσουν το νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, κάποιοι βγήκαν να τον υπερασπιστούν και στα ΜΜΕ, απέναντι σε όσους αντιδρούσαν. Ήταν μια μεταρρύθμιση που είναι στο dna της δεξιάς παράταξης γιατί υπηρετεί το δόγμα «νόμος και τάξη». Τελικά εγκαταλείφθηκε χωρίς να εξηγηθεί ποτέ το γιατί στους βουλευτές, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Μαρκόπουλος.
Έρχεται ερώτηση
Άναψαν τα τηλέφωνα. Βουλευτές καλούσαν τον Μαρκόπουλο με αφορμή τις δηλώσεις του για την πανεπιστημιακή αστυνομία και συζητούσαν τι θα μπορούσαν να κάνουν. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι την άλλη εβδομάδα θα κατατεθεί ερώτηση.
Προβληματισμός
Ενώ και το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, θεωρεί ότι πρέπει να φυλάσσονται τα ΑΕΙ αλλά από ιδιωτική ασφάλεια που θα προσλαμβάνεται από τις πανεπιστημιακές αρχές, η κυβέρνηση της ΝΔ επέμεινε να αποτελεί κομμάτι της αστυνομίας, γεγονός που κυρίως προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις με αποτέλεσμα το εγχείρημα να οδηγηθεί στο ναυάγιο. Πληροφορίες του newsit.gr και της στήλης αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός στην κυβέρνηση διότι τα έκτροπα της Νομικής δεν ήταν τα πρώτα, ούτε θα είναι τα τελευταία. Έγιναν βήματα όσον αφορά στις καταλήψεις, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη. Επεμβαίνει η αστυνομία μόλις κληθεί. «Αλλά όλα αυτά αφορούν την καταστολή και πρέπει να ξαναδούμε την πρόληψη» τόνισε κορυφαίος υπουργός στο newsit.gr.
Στη Χάλκη ο Γεραπετρίτης
Τετ α τετ δύο ωρών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στην Κωνσταντινούπολη. Συζήτησαν όλη την ατζέντα των εσωτερικών θεμάτων που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις σχέσεις του με την Τουρκία. Η είδηση, όμως, φαίνεται ότι θα βγει από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης την οποία επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών. Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της.
Χορηγία Μαρτίνου
Δέκα μοναχοί φυλάγουν Θερμοπύλες. Είναι σε εξέλιξη έργα αποκατάστασης της Σχολής κόστους 25 εκατ. ευρώ που προέρχονται από χορηγία του εφοπλιστή Μαρτίνου. Η Σχολή της Χάλκης που βρίσκεται σε ένα μαγευτικό τοπίο είναι κλειστή εδώ και 54-55 χρόνια, από το 1971, εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα θα υπάρχουν 80 κοιτώνες για φιλοξενία φοιτητών.
Μητσοτάκης- Ερντογάν
Μπαινόβγαινε στον ελληνοτουρκικό διάλογο η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Τώρα, όμως, φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ. Η προοπτική επανεκκίνησης αποτελεί κομμάτι των συζητήσεων Γεραπετρίτη – Φιντάν και είναι σε προχωρημένο στάδιο. Ίσως να ανακοινωθεί η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Θα προηγηθεί η συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν στις 14-15 Μαΐου στην Αττάλεια στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Σήμερα το μεσημέρι ο Γεραπετρίτης στην Κωνσταντινούπολη θα έχει συζήτηση δύο ωρών με τα τουρκικά ΜΜΕ.
To άρθρο Μόνο 10 βουλευτές κοίταξαν την δικογραφία ^ Καραμανλής, Σπίρτζης την ζήτησαν ^ γαλάζιοι ετοιμάζουν ερώτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία ^ ένα βήμα πριν την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .