16.9 C
Thessaloniki

Το σχέδιο για ποδήλατο στην Αθήνα θα πετύχει αν…

Ημερομηνία:

Είναι αναμφισβήτητα ελπιδοφόρο ότι ο Δήμος Αθηναίων, η παρούσα δημοτική αρχή Δούκα, έχει ένα σχέδιο για το ποδήλατο και τη μετακίνηση με ποδήλατο στην πόλη.
Προ ημερών εξάλλου (στις 29/4/2025) έγιναν πανηγυρικές ανακοινώσεις στη συνεδρίαση του Κλιματικού Φόρουμ στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι:
-Προχωράει η επικαιροποίηση των μελετών για το Δημοτικό Δίκτυο ασφαλών ποδηλατικών διαδρομών, το δίκτυο ποδηλατόδρομων της Αθήνας δηλαδή, μήκους περίπου 17χλμ.
Παρουσιάστηκαν δε και σχετικοί χάρτες.
-Ο Δήμος έχει γνωμοδοτήσει θετικά στην Περιφέρεια ΑΤΤΙΚΗΣ για το τμήμα του ποδηλατοδρόμου του Βόρειου Ποδηλατικού Άξονα που θα περνάει και από την Αθήνα (8,5χλμ) και συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς.
Οι άνθρωποι της Περιφέρειας είπαν μάλιστα ότι ο προγραμματισμός είναι το έργο να δημοπρατηθεί στις αρχές του 2026.
-Στα σκαριά είναι η δημιουργία δικτύου 50 σταθμών στάθμευσης ποδηλάτων και φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων προς ενοικίαση
-Προχωράει και ο σχεδιασμός ώστε η Αθήνα να είναι η κατάληξη των ευρωπαϊκών ποδηλατικών διαδρομών Eurovelo 8 και Eurovelo 11
-Συνεχίζονται οι συνέργειες με φορείς για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη και σύνδεση της Αθήνας με γειτονικές περιοχές, συνδυασμένες μεταφορές.
Πράγματι όλα τα παραπάνω φανερώνουν ότι υπάρχει ένα σχέδιο για να προωθηθεί η μετακίνηση με ποδήλατο στην Αθήνα. Προσοχή όμως. Τα όμορφα σχέδια όμορφα…καίγονται.
Το είδαμε και με την προηγούμενη Δημαρχία που έταζε ποδηλατόδρομους σε… κάθε λεωφόρο της Αθήνας και τελικά το αποτέλεσμα ήταν μηδέν. Τα όμορφα σχέδια μπορούν εύκολα να ακυρωθούν αν η δημοτική αρχή υποχωρήσει εύκολα στις πρώτες αντιδράσεις.
Ακούστηκαν πολλά ωραία λόγια σ’ αυτή την εκδήλωση. «Έχουμε την καλή διάθεση να κάνουμε την Αθήνα ανθρωποκεντρική και όχι αυτοκινητοκεντρική» επισήμανε ο Δήμαρχος Χάρης Δούκας. «Θέλουμε να δείξουμε ότι το ποδήλατο είναι ένα εργαλείο που βελτιώνει την πόλη» σημείωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας Νίκος Χρυσόγελος.
Αρκούν όμως αυτά; Κι αν στο ξεκίνημα των πρώτων έργων υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις από κατοίκους, φορείς, ΜΜΕ και τελικά ο Δήμος κάνει πίσω;
Ας δούμε λοιπόν τι απαιτείται για να μην μείνει αυτό το φιλόδοξο σχέδιο για το ποδήλατο ξανά στα χαρτιά.
Το σχέδιο θα πετύχει αν:
Αν η δημοτική αρχή – που μάλιστα εξελέγη με «πράσινη» ατζέντα-  το τηρήσει ευλαβικά.
Δηλαδή αν αγνοήσει και την παραμικρή αντίδραση. Άκουσα τον Δήμαρχο να λέει ότι «πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά». Με προβληματίζει αυτό ομολογώ. Η Δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό άκουσε τα εξ αμάξης από τους ΙΧήδες και τους SUVήδες επειδή τους περιόρισε την είσοδο και την κυκλοφορία στο Κέντρο και στον αντίποδα αύξησε τον χώρο στα ποδήλατα. Όμως δεν έκανε πίσω. Και το Παρίσι είναι σήμερα μία μεγαλούπολη με καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αν το σύνολο του Δήμου δίνει το παράδειγμα στη Βιώσιμη Κινητικότητα. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – μία απ’ αυτές είναι ο αντιδήμαρχος Νίκος Χρυσόγελος που μετακινείται με ποδήλατο – υπάλληλοι και στελέχη του Δήμου μετακινούνται από το σπίτι τους, στις υπηρεσίες του Δήμου στο Κέντρο με τα αυτοκίνητα και μηχανές. Υπάρχουν ακόμη και διευθυντικά στελέχη που πολύ ωραία…φιγουράρουν σε παρουσιάσεις και εκδηλώσεις για τη Βιώσιμη Κινητικότητα αλλά καθημερινά κάνουν τη διαδρομή Κυψέλη – Κέντρο με το ΙΧ τους αντί να επιλέξουν τα ΜΜΜ, τα ποδαράκια τους ή το ποδήλατο. Και βέβαια αφήνω στην άκρη και τον αντικοινωνικό τρόπο με τον οποίο οδηγούν. Αν και το πρώτο αντικοινωνικό είναι ότι επιλέγουν μετακίνηση με ΙΧ. Όλοι λοιπόν και ο Δήμαρχος πρέπει να δίνουν το παράδειγμα.
 –Αν το σχέδιο εμπλουτιστεί και με άλλες διευκολύνσεις για το ποδήλατο και τη μετακίνηση με ποδήλατο. Γεμίστε επιτέλους όλη την πόλη όλο το Κέντρο, όλα τα δημοτικά κτίρια με θέσεις στάθμευσης τύπου Π. Επαναλαμβάνω όλο το Κέντρο με θέσεις στάθμευσης ποδηλάτου τύπου Π. Είναι κρίσιμο, σημαντικό, νευραλγικό είναι να υπάρχουν θέσεις στάθμευσης για ποδήλατο ΠΑΝΤΟΥ. Αλλά και κατάλληλες (όχι δηλαδή οι τύπου σπιράλ).
 –Αν ο Δήμος Αθηναίων βρει και συνεχίσει έργα αλλά και μελέτες για το ποδήλατο προηγούμενων δημοτικών αρχών που παραμένουν στα συρτάρια. Σωστά η Δημαρχία Δούκα συνεχίζει το δίκτυο ποδηλατόδρομων που είχε προαναγγείλει το 2018 (!) η δημοτική αρχή Καμίνη. Αλλά γιατί να μην προωθήσει και ένα σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων (πάλι το είχε προσπαθήσει η Δημαρχία Καμίνη αλλά δεν είχε καρποφορήσει). Όλες οι μεγαλουπόλεις διαθέτουν και είναι εξαιρετικά χρήσιμο για επισκέπτες και κατοίκους. Γιατί δεν προχωράει παλαιότερες μελέτες για μία ποδηλατική σύνδεση (ποδηλατόδρομο) Κεραμεικού με Ακαδημία Πλάτωνος;
  • Αν ο Δήμος Αθηναίων αντιληφθεί ότι σήμερα, το 2025, το αυτοκίνητο, το ΙΧ δεν είναι τι «ιερό τοτέμ» που δεν πρέπει να το αγγίζει και να το ενοχλεί κανείς.   Ίσα ίσα, είναι αναγκαίο να πάμε σε ένα νέο μοντέλο με περιορισμό του ΙΧ.
 
-Αν ο Δήμος Αθηναίων και ειδικά ο Δήμαρχος Χάρης Δούκας απεμπλακεί από επικοινωνιακές λογικές και πρακτικές. Για παράδειγμα είναι βέβαιο ότι ο Χάρης Δούκας, σε δική του θητεία, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάτι για το ποδήλατο στην οδό Πανεπιστημίου – μολονότι αυτό προβλέπεται από τη μελέτη του ΕΜΠ του Μητροπολιτικού Δικτύου Ποδηλάτου της Αττικής μήκους 226χλμ – επειδή τα έκανε…θάλασσα ο Κ.Μπακογιάννης.
-Αν ο σημερινός Δήμαρχος Χάρης Δούκας αποφασίσει να αφήσει το αποτύπωμά του ως ο πρώτος Δήμαρχος στην Αθήνα που έκανε υποδομές για το ποδήλατο. Ο προηγούμενος Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης είχε εξαγγείλει πολλά αλλά, αποτύπωμα 0. Ο προπροηγούμενος Γιώργος Καμίνης έμεινε στις καλές προθέσεις και στις μελέτες – όπως αυτή που πάει τώρα να υλοποιήσει η σημερινή δημοτική αρχή – αλλά κι εκείνου το αποτύπωμα επίσης 0.
To δίκτυο ποδηλατόδρομων της Αθήνας και ο βόρειος άξονας
Σε ό,τι αφορά το δίκτυο ποδηλατόδρομων της Αθήνας θα απλώνεται στις περισσότερες γειτονιές της Πρωτεύουσας και θα «κουμπώνει» σε πολλά σημεία και με τον βόρειο ποδηλατικό άξονα. Η μελέτη της Δημαρχίας Καμίνη προέβλεπε διαδρομές για ποδήλατο   στις 1η, 3η, 6η και 7η Δημοτικές Κοινότητες. Ουσιαστικά αυτή η μελέτη επικαιροποιείται τώρα.
 
Αυτό σημαίνει ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου που θα ξεκινάει από τη οδό Μιχαήλ Βόδα θα, ανεβαίνει προς Κυψέλη από κάθετες οδούς της Γ’ Σεπτεμβρίου θα φτάνει στα Δικαστήρια κι έπειτα θα περνάει απέναντι από την Αλεξάνδρας. Θα συνεχίζει σε δρόμους των Εξαρχείων και θα φτάνει στην περιοχή των Πετραλώνων. Θα έχει μήκος περίπου 17χλμ.
Όπως είχε δηλώσει προ ημερών στα «ΝΕΑ» ο ο αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας Νίκος Χρυσόγελος, ο προϋπολογισμός είναι «ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα έργα που θα γίνουν δεν θα είναι “βαριά″ και ακριβά».
Στόχος είχε προσθέσει «είναι το επόμενο πεντάμηνο να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των μελετών και τα έργα να έχουν τελειώσει το αργότερο σε δύο χρόνια», δηλαδή το 2027. Για να δούμε…
Σε ό,τι αφορά τα νεώτερα για τον βόρειο ποδηλατικό άξονα ο σχεδιασμός είναι «στις αρχές του 2026 να γίνει η δημοπράτησή του» όπως ανέφερε στην εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής Δημήτριος Δρόσης.

Πηγή: taNea.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Νότια Κορέα: Για σταθερότητα και δίκαιες εκλογές δεσμεύεται ο προσωρινός πρόεδρος

Ο προσωρινός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Τζου-Χο, δήλωσε...

Τζέι Ντι Βανς: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αναμένεται να τελειώσει σύντομα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αναμένεται να τελειώσει στο...

Ριζικές μεταρρυθμίσεις σχεδιάζει ο ΟΗΕ εν μέσω χρηματοδοτικής κρίσης – Συγχώνευση σημαντικών υπηρεσιών

Σε μια προσπάθεια δραστικής αναδιοργάνωσης, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών...

Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας δεν θα τελειώσει «σύντομα» προειδοποιεί ο Τζέι Ντι Βανς

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρόκειται να τερματιστεί «σύντομα»,...