Στη σύγχρονη καθημερινότητα, ο χρόνος μοιάζει να συρρικνώνεται. Μεταξύ υποχρεώσεων, δουλειάς, κοινωνικών δικτύων και κούρασης, ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν να παρακάμψουν την κουζίνα και να παραγγείλουν το φαγητό τους απ’ έξω. Και ενώ αυτή η πρακτική μπορεί να μοιάζει με «σωτηρία» σε μια κουραστική μέρα, πίσω της κρύβει συνήθειες που – αν δεν προσέξουμε – μπορεί να μας κοστίσουν πολύ περισσότερα απ’ ό,τι φανταζόμαστε.
Πέρα από την οικονομική ή διατροφική διάσταση, που έχει ήδη απασχολήσει ειδικούς, υπάρχει και μια άλλη, συχνά παραγνωρισμένη πτυχή: η υγειονομική ασφάλεια. Κανείς δεν αμφισβητεί την ευκολία του delivery, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η ευκολία μάς έχει αποσυντονίσει από βασικούς κανόνες υγιεινής που κάποτε θεωρούσαμε αυτονόητους. Κι αυτό, σε μια εποχή που όλα παραδίδονται στην πόρτα μας έτοιμα, καθιστά τον κίνδυνο μεγαλύτερο απ’ όσο νομίζουμε.
Πέντε λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω
Το πρώτο και πιο συχνό λάθος είναι η καθυστέρηση στην κατανάλωση του φαγητού. Πολλοί αφήνουν την παραγγελία στο τραπέζι «για αργότερα», χωρίς να τη βάλουν στο ψυγείο. Μπορεί να μην το γνωρίζεις, αλλά δύο ώρες εκτός ψυγείου αρκούν για να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα ή η E. coli. Το φαγητό δεν «χαλάει» μόνο όταν μυρίζει άσχημα – πολλές φορές η αλλοίωση έχει ήδη ξεκινήσει πριν το καταλάβουμε.
Άλλο ένα σύνηθες σφάλμα είναι η αναθέρμανση του φαγητού, συνήθως στον φούρνο μικροκυμάτων. Εκεί όπου περιμένουμε ότι το φαγητό θα ζεσταθεί ομοιόμορφα, συχνά δημιουργούνται «ζεστές και κρύες ζώνες» – κι αυτό σημαίνει ότι τα βακτήρια στις ψυχρότερες περιοχές μπορεί να επιβιώσουν. Ειδικά όταν πρόκειται για κρέατα ή ρύζι, οι κίνδυνοι δεν είναι θεωρητικοί. Οι ειδικοί προτείνουν αναθέρμανση σε κατσαρόλα ή τηγάνι, και σίγουρα καλό ανακάτεμα αν χρησιμοποιήσεις μικροκύματα.
Και φυσικά, κανείς δεν δίνει σημασία στη συσκευασία. Πόσοι από εμάς βάζουμε το φαγητό στον φούρνο μικροκυμάτων μέσα στο ίδιο πλαστικό κουτί του delivery; Πολλά απ’ αυτά τα υλικά, αν δεν είναι κατάλληλα για υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να απελευθερώσουν επιβλαβείς χημικές ουσίες – όπως BPA ή μικροπλαστικά – στο φαγητό. Ο χρόνος και η άνεση δεν αξίζουν ένα τέτοιο ρίσκο.
Τέλος, και ίσως το πιο απλό αλλά σημαντικό: το πλύσιμο των χεριών. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε ως παιδιά, αλλά συχνά παραλείπουμε ως ενήλικες. Πριν καν φτάσουμε στο φαγητό, έχουμε ακουμπήσει σακούλες, κουτιά, πόμολα, κινητά – κι όμως συχνά καθόμαστε και τρώμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ένα απλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, για μόλις 20 δευτερόλεπτα, μπορεί να μας προφυλάξει από πληθώρα μικροβίων.
Delivery: Πολυτέλεια ή παγίδα;
Δεν είναι το delivery που αποτελεί το πρόβλημα. Είναι η συνήθεια του «μηδενικού κόπου» που το συνοδεύει. Σιγά σιγά, χάνουμε επαφή με το φαγητό μας – δεν ξέρουμε πώς φτιάχτηκε, ποιος το μαγείρεψε, αν τηρήθηκαν συνθήκες καθαριότητας. Και ταυτόχρονα, απομακρυνόμαστε από την ίδια την έννοια της φροντίδας του εαυτού μας και των αγαπημένων μας. Ένα σπιτικό πιάτο, όσο απλό κι αν είναι, ενέχει συνειδητότητα, επαφή, προσωπικό χρόνο. Το φαγητό δεν είναι απλώς καύσιμο – είναι πράξη φροντίδας και πολιτισμού.
Αν λοιπόν παραγγέλνεις συχνά, δεν χρειάζεται να το κόψεις. Αλλά χρειάζεται να το κάνεις σωστά. Γιατί η ευκολία, όταν δεν συνοδεύεται από συνείδηση, μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε παγίδα.