Το Πακιστάν δήλωσε την Τετάρτη ότι διαθέτει «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι η Ινδία ενδέχεται να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον του μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Εν τω μεταξύ, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι πραγματοποίησε μια σειρά συναντήσεων για θέματα ασφάλειας την Τρίτη και την Τετάρτη, ενισχύοντας τις φήμες για επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση της Ινδίας εναντίον του αιώνιου εχθρού της, μετά την επίθεση της 22ας Απριλίου εναντίον τουριστών στο Παχάλγκαμ, στην περιοχή του Κασμίρ που τελεί υπό ινδική διοίκηση, κατά την οποία σκοτώθηκαν 26 άτομα.
Τι συνέβη;
Ο υπουργός Πληροφοριών του Πακιστάν, Αταουλάχ Ταράρ, σε τηλεοπτική δήλωση νωρίς την Τετάρτη είπε ότι το Ισλαμαμπάντ είχε «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι η Ινδία σχεδίαζε να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Πακιστάν «στις επόμενες 24 έως 36 ώρες».
Ο Ταράρ πρόσθεσε ότι αυτή η δράση θα ήταν η απάντηση της Ινδίας με «πρόσχημα τις αβάσιμες και κατασκευασμένες κατηγορίες για εμπλοκή» στο Παχάλγκαμ. Ενώ η Ινδία έχει κατηγορήσει το Πακιστάν για εμπλοκή στην επίθεση στο Παχάλγκαμ, το Ισλαμαμπάντ έχει αρνηθεί τον ισχυρισμό αυτό.
Η Ινδία και το Πακιστάν διοικούν το καθένα τμήματα του Κασμίρ, αλλά και οι δύο χώρες διεκδικούν το σύνολο του εδάφους.
Η δήλωση του Ταράρ ήρθε μια μέρα μετά την απόφαση του Μόντι να δώσει στον ινδικό στρατό «πλήρη επιχειρησιακή ελευθερία» να ανταποκριθεί στην επίθεση στο Παχάλγκαμ, σε κλειστή συνάντηση με τους ηγέτες της ασφάλειας της χώρας, σύμφωνα με πολλαπλά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία επικαλούνται ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης.
Την Τετάρτη, ο Μόντι προήδρευσε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ασφάλειας του Υπουργικού Συμβουλίου, τη δεύτερη τέτοια συνεδρίαση μετά την επίθεση στο Παχάλγκαμ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση Doordarshan.
Διπλωματικές προσπάθειες από τη Δύση
Εν τω μεταξύ, καθώς οι γείτονες συνέχιζαν να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου (LoC) που χωρίζει το Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία και το Πακιστάν, άλλοι ηγέτες του κόσμου ενέτειναν τις διπλωματικές προσπάθειες για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
«Επικοινωνούμε με τα δύο μέρη και τους λέμε να μην κλιμακώσουν την κατάσταση», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, επικαλούμενος τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ινδίας και του Πακιστάν.
Επίσης την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι μίλησε με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σεμπάζ Σαρίφ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραμανιάμ Τζαϊσάνκαρ, προσφέροντας τη βοήθειά του για την «αποκλιμάκωση».
Ποια στρατιωτική δράση θα μπορούσε να αναλάβει η Ινδία;
Αν και δεν είναι σαφές ποια μέτρα θα μπορούσε να λάβει η Ινδία, στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει μια σειρά στρατιωτικών τακτικών.
Ακολουθούν μερικές από αυτές:
Μυστικές Στρατιωτικές Επιχειρήσεις
Οι μυστικές στρατιωτικές επιδρομές αποτελούν ένα από τα πιο συχνά εργαλεία στα χέρια των ινδικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά όταν η Ινδία επιδιώκει να απαντήσει χωρίς να προκαλέσει άμεση και ευρεία κλιμάκωση. Αυτές οι επιθέσεις σχεδιάζονται έτσι ώστε να μην επιβεβαιώνονται ποτέ επίσημα, γεγονός που επιτρέπει στη Νέα Δελχί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς το Ισλαμαμπάντ, χωρίς να το φέρει σε δύσκολη θέση εγχώρια.
Συχνά στοχεύουν σε στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου στο Κασμίρ, και λειτουργούν ως απάντηση ή «εκδίκηση» για προηγούμενες επιθέσεις κατά ινδικών δυνάμεων. Αν και δεν δημοσιοποιούνται, οι επιχειρήσεις αυτές είναι γνωστές για τη βιαιότητά τους, με περιστατικά ακόμα και αποκεφαλισμών εχθρικών στρατιωτών.
«Χειρουργικές Επιθέσεις» με δημοσιότητα
Μερικές φορές, όμως, ο σκοπός δεν είναι να σταλούν διακριτικά μηνύματα, αλλά να ντροπιαστεί η άλλη χώρα με τη δημοσιοποίηση μιας επίθεσης.
Σκοπός είναι να υπάρξει δημόσιος αντίκτυπος αλλά και πολιτικό όφελος.
Τέτοια ήταν η περίπτωση το 2016, όταν, μετά από την αιματηρή επίθεση στο Ούρι, ο ινδικός στρατός εξαπέλυσε στοχευμένα πλήγματα σε στρατόπεδα τρομοκρατών στο έδαφος που ελέγχει το Πακιστάν.
Η Ινδία ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις σκότωσαν δεκάδες μαχητές και σταμάτησαν επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Αν και η ακρίβεια αυτών των αριθμών αμφισβητήθηκε από ανεξάρτητους αναλυτές, το μήνυμα προς το εσωτερικό ακροατήριο ήταν ξεκάθαρο: η Ινδία έχει τη θέληση και την ικανότητα να απαντά δυναμικά.
Αεροπορικές Επιθέσεις: Το Παράδειγμα του 2019
Ένα ακόμα πιο προκλητικό μέτρο είναι η χρήση αεροπορικής ισχύος.
Τον Φεβρουάριο του 2019, μετά από επίθεση αυτοκτονίας που κόστισε τη ζωή σε 40 Ινδούς στρατιώτες στο Πουλβάμα, η Ινδική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε επίθεση στο Μπαλακότ, εντός του Πακιστάν.
Η επιχείρηση αποτέλεσε μια τομή – ήταν η πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 1971 που ινδικά αεροσκάφη διέσχισαν τα διεθνή σύνορα.
Αν και το Πακιστάν ισχυρίστηκε πως δεν υπήρξαν απώλειες, η πράξη αυτή προκάλεσε ανταπόδοση, με το Πακιστάν να καταρρίπτει ένα ινδικό μαχητικό και να συλλαμβάνει τον πιλότο του, τον οποίο αργότερα απελευθέρωσε.
Προσπάθειες κατάληψης εδαφών
Ένα ακόμη πιο επιθετικό – αλλά και πιο απίθανο – σενάριο είναι η στρατιωτική κατάληψη εδαφών που ελέγχει το Πακιστάν.
Αν και η ινδική πολιτική ρητορική περιλαμβάνει τη φιλοδοξία της ανακατάληψης του Πακιστανικού Κασμίρ, η πραγματικότητα είναι πως η σχεδόν ισοδύναμη στρατιωτική ισχύς των δύο χωρών και η ύπαρξη πυρηνικών όπλων καθιστούν ένα τέτοιο σενάριο επικίνδυνο.
Ωστόσο, ιστορικά παραδείγματα όπως η επιχείρηση Meghdoot το 1984 – όταν η Ινδία κατέλαβε τον στρατηγικό παγετώνα Σιατσέν – δείχνουν ότι υπό ορισμένες συνθήκες, η Ινδία μπορεί να επιχειρήσει τολμηρές εδαφικές κινήσεις.
Ναυτικές επιχειρήσεις
Το Ινδικό Ναυτικό έχει επιδείξει την ικανότητά του να δρα επιθετικά και να προβάλλει ισχύ.
Μετά από πρόσφατες επιθέσεις στο Παχάλγκαμ, ανακοίνωσε επιτυχημένες δοκιμές αντιπλοϊκών πυραύλων, υποδεικνύοντας πως είναι σε θέση να εξαπολύσει επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς εάν χρειαστεί.
Οι δυνατότητες του ινδικού ναυτικού έχουν εξελιχθεί σημαντικά, και η προοπτική μιας ναυτικής εμπλοκής παραμένει στο τραπέζι, ειδικά σε περίπτωση παρατεταμένης σύγκρουσης.
Το σενάριο του Πολέμου
Το πιο ακραίο – αλλά όχι απίθανο – σενάριο είναι αυτό ενός ευρείας κλίμακας πολέμου, όπως συνέβη το 1947, το 1965, το 1971 και το 1999.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους πολέμους είχαν επίκεντρο το Κασμίρ.
Ιδιαίτερα στον πόλεμο του Κάργκιλ το 1999, οι δύο χώρες έφτασαν κοντά σε ευρύτερη σύρραξη, όμως η διεθνής πίεση και η ικανότητα στρατιωτικής αποτροπής εμπόδισαν την κλιμάκωση.
Η Ινδία διατηρεί ισχυρές συμβατικές δυνάμεις και σύγχρονα οπλικά συστήματα, ωστόσο το πυρηνικό υπόβαθρο της αντιπαράθεσης με το Πακιστάν λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για έναν ανοιχτό πόλεμο μεγάλης κλίμακας.