Προς το παρόν, οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε μια επικίνδυνη αντιπαράθεση. Ο κόσμος περιμένει να δει ποια χώρα θα υποχωρήσει και ποια θα παραμείνει σταθερή.
Τι συμβαίνει με τις διαπραγματεύσεις;
Ο Τραμπ πρόσφατα ανέδειξε την πιθανότητα σύναψης εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι δασμοί του έναντι της Κίνας θα «μειωθούν σημαντικά» στο εγγύς μέλλον.
«Θα καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία με την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στις 23 Απριλίου, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για αποκλιμάκωση. Είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του διαπραγματεύεται «ενεργά» με την κινεζική πλευρά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, στις 24 Απριλίου, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας απέρριψε τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, λέγοντας ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.
«Οποιαδήποτε ισχυρισμοί σχετικά με την πρόοδο των οικονομικών και εμπορικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι αβάσιμοι και δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Χε Γιαντόνγκ.
Έχει επηρεάσει ο πόλεμος των δασμών τις εξαγωγές των ΗΠΑ;
Ο Τραμπ επέβαλε τους εκτεταμένους δασμούς στην Κίνα πριν από λιγότερο από τρεις εβδομάδες. Οι επιπτώσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις δεν θα γίνουν πλήρως αισθητές μέχρι τα τέλη του έτους. Ωστόσο, τα προειδοποιητικά σήματα έχουν ήδη αρχίσει να αναβοσβήνουν.
Στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ δείχνουν ότι οι εξαγωγές σόγιας – το μεγαλύτερο αγροτικό εξαγωγικό προϊόν των ΗΠΑ – μειώθηκαν δραματικά κατά την περίοδο 11-17 Απριλίου, την πρώτη πλήρη εβδομάδα αναφοράς μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ κατά της Κίνας.
Μέχρι τις 17 Απριλίου, οι καθαρές πωλήσεις σόγιας των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 50% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Αυτό οφείλεται στην πτώση κατά 67% των εβδομαδιαίων εξαγωγών σόγιας προς την Κίνα, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός της Αμερικής για το όσπριο αυτό.
Σύμφωνα με τον Πιερτζουζέπε Φορτουνάτο, αναπληρωτή καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Νεσατέλ στην Ελβετία, «οι ανταποδοτικοί δασμοί της Κίνας θα πλήξουν σκληρά τους αγρότες των ΗΠΑ. Ορισμένοι ενδέχεται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους».
Θα πληγούν οι εισαγωγές στις ΗΠΑ;
Από την έναρξη του εμπορικού πολέμου του Τραμπ, οι μεταφορές εμπορευμάτων έχουν καταρρεύσει.
Η δραστική μείωση των μεταφορών από τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ – μετά τον Καναδά και το Μεξικό – δεν έχει ακόμη γίνει αισθητή. Ωστόσο, τον Μάιο, χιλιάδες εταιρείες θα πρέπει να ανανεώσουν τα αποθέματά τους.
Σύμφωνα με το Bloomberg News, οι γίγαντες του λιανικού εμπορίου Walmart και Target ενημέρωσαν τον Τραμπ σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα ότι οι καταναλωτές είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν άδεια ράφια και υψηλότερες τιμές από τον επόμενο μήνα. Προειδοποίησαν επίσης ότι οι διαταραχές στην προσφορά ενδέχεται να επεκταθούν μέχρι τα Χριστούγεννα.
Οι ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις και πλυντήρια ρούχων, αποτελούσαν το 46,4% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα το 2022. Οι ΗΠΑ εισάγουν επίσης μεγάλο μέρος των ενδυμάτων και των φαρμακευτικών προϊόντων τους από την Κίνα. Οι τιμές αυτών των προϊόντων θα αρχίσουν να αυξάνονται από τον επόμενο μήνα.
Στις 22 Απριλίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αύξησε τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ στο 3% για το 2025, λόγω των δασμών – 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από τον Ιανουάριο. Ο δανειστής μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και αύξησε τις προσδοκίες του ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση φέτος.
Πώς θα επηρεαστεί η οικονομία της Κίνας;
Παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο παραμένουν σημαντικοί εμπορικοί εταίροι.
Σύμφωνα με το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 438,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικά προϊόντα πέρυσι.
Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 3% του συνολικού οικονομικού προϊόντος της Κίνας, το οποίο εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές.
Σε έκθεση της η Goldman Sachs ανέφερε ότι αναμένει οι δασμοί του Τραμπ να μειώσουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Κίνας κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Από την πλευρά τους, οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Κίνας δήλωσαν ότι η χώρα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς τις αμερικανικές εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και ενέργειας και υποσχέθηκαν να επιτύχουν τον στόχο αύξησης του ΑΕΠ κατά 5% για το τρέχον έτος.
Κατά κάποιον τρόπο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η Κίνα έχει προετοιμαστεί για αυτή την κρίση.
Ο Φορτουνάτο δήλωσε στο Al Jazeera: «Οι ΗΠΑ είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές της Κίνας, οπότε οι δασμοί θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ωστόσο, το Πεκίνο έχει χειριστεί έξυπνα την κατάσταση, καθώς άρχισε να διαφοροποιεί τις εισαγωγές του από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πρώτου εμπορικού πολέμου του Τραμπ» το 2018.
Μπορεί οι ΗΠΑ να χάσουν τη γεωπολιτική τους θέση;
Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να εμπλέξει τους συμμάχους των ΗΠΑ σε έναν εμπορικό πόλεμο. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι στόχος της είναι να συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιαπωνία.
Γενικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον ζητά από τους εμπορικούς εταίρους της να χαλαρώσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους με την Κίνα ως προϋπόθεση για την άρση των «αμοιβαίων» δασμών του Τραμπ.
Ωστόσο, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ φαίνεται να αντιτίθενται σε μεγάλο βαθμό σε οποιαδήποτε οικονομική αναμέτρηση με την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να «αποσυνδεθεί» από την Κίνα.
Η ΕΕ έχει τεράστιο εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα. Η διακοπή της πρόσβασης σε κινεζικά προϊόντα – τόσο καταναλωτικά αγαθά όσο και πρώτες ύλες για τη βιομηχανία – θα πλήξει την ήδη υποτονική οικονομία της.
«Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι χώρες θα ήθελαν να υπονομεύσουν τα δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα για να προσπαθήσουν να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα», δήλωσε ο Φορτουνάτο. «Σε αυτό το σημείο, πιστεύω ότι ο Τραμπ έχει δείξει έλλειψη οράματος και ενδέχεται να αναγκαστεί να υποχωρήσει πρώτος».
Χάνει ο Τραμπ την επιρροή του στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους;
Ανεξαρτήτως των όποιων πεοβλέψεων, το Πεκίνο έχει το πολιτικό πλεονέκτημα στον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τον επόμενο εκλογικό κύκλο, σε αντίθεση με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τον Τραμπ.
Για το κόμμα του Τραμπ, η πολεμική ρητορική του φαίνεται ήδη πολιτικά δαπανηρή. Μια νέα δημοσκόπηση του Economist-YouGov δείχνει ότι οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι οικονομικές ενέργειες του Τραμπ τους έχουν βλάψει προσωπικά περισσότερο από ό,τι τους έχουν ωφελήσει, με διαφορά 30 μονάδων.
Η δημοτικότητα του προέδρου όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομίας είναι χαμηλή εδώ και καιρό: είχε πέσει στο 37% σε μια δημοσκόπηση Reuters-Ipsos που δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει σημειώσει ποτέ σε αυτή την έρευνα.
Εάν ο Τραμπ παραμείνει στην ίδια πορεία, είναι πιθανό τα ποσοστά αποδοχής του να μειωθούν ακόμη περισσότερο, θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ – και ενδεχομένως και στη Γερουσία.