23.6 C
Thessaloniki

4+1 ανατροπές στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ημερομηνία:

Ανατροπές περιλαμβάνει το νέο πακέτο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό και θα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου, το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί τον Μάιο. Ειδικότερα:

1 Συντάξεις χηρείας. Στο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί η κυβερνητική λύση για την περικοπή των συντάξεων χηρείας στον ιδιωτικό τομέα. Ηδη οι περικοπές έχουν εφαρμοστεί στο Δημόσιο και τον ΟΓΑ από το 2020. Η περικοπή εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα μετά το 2016, στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της η χήρα ή ο χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη. Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία, σύμφωνα με τον νόμο, θα χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου στο 35%). Για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων το υπουργείο Εργασίας εξετάζει δύο εναλλακτικές λύσεις:

n Πρώτον, ο δικαιούχος να επιλέγει τη σύνταξη που θα περικοπεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας. Ετσι θα μπορεί να επιλέξει τη μείωση της μικρότερης σύνταξης.

n Δεύτερον, συζητείται το ενδεχόμενο η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (436,40 ευρώ) και όχι την αναλογική σύνταξη.

2Νέος ενιαίος κανονισμός παροχών ΕΦΚΑ. Mε τον νέο ενιαίο κανονισμό παροχών γίνονται αυστηρότερες οι προϋποθέσεις χορήγησης αλλά και οι περικοπές των παροχών που εξακολουθούν να καταβάλλουν κυρίως πρώην «ευγενή ταμεία», δηλαδή ΟΤΕ, ΔΕΗ, τράπεζες και ΔΕΚΟ. Νέος κανονισμός θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι το καλοκαίρι και αλλάζει άρδην τον χάρτη των επιδομάτων με τη διαμόρφωση ενιαίων κανόνων για τις μη συνταξιοδοτικές παροχές του ΕΦΚΑ.

Οπως προκύπτει από το πόρισμα της επιτροπής, που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασιας, η διαμόρφωση ενιαίων κανόνων θα επιφέρει και περικοπές και αποτελεί εκκρεμότητα από την 1η Ιανουαρίου 2017, οπότε ενσωματώθηκαν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΦΚΑ. Εμφαση θα δοθεί στις παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος, αλλά και αναπηρίας, όπως και στα έξοδα κηδείας. Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται να υπάρξει εξορθολογισμός των παροχών και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κανονισμός, από τους 88 που υπάρχουν σήμερα. Ο ενιαίος κανονισμός παροχών αποτελεί το πρώτο βήμα για την απλοποίηση της πολυνομίας και την κατάργηση των επιμέρους καταστατικών που ακόμη και σήμερα εφαρμόζονται από τα Ταμεία, παρότι όλα έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Το δεύτερο βήμα είναι ο ενιαίος κανονισμός ασφάλισης, που θα απλοποιήσει τις επιμέρους διατάξεις που εφαρμόζονται από τα Ταμεία ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι αποκλίσεις στα εν λόγω επιδόματα είναι τεράστιες.

Ο νέος κανονισμός παροχών καταργεί όλα τα επιμέρους ποσά που καταβάλλουν τα Ταμεία, σύμφωνα με τα καταστατικά τους, για έξοδα κηδείας, επιδόματα ασθένειας – ατυχήματος και επιδόματα μητρότητας. Η εισήγηση της επιτροπής προς το υπουργείο Εργασίας, ενόψει της εφαρμογής του νέου κανονισμού, είναι να ληφθούν ως βάση οι παροχές του ΙΚΑ και πάνω σε αυτές να γίνουν αυξομειώσεις στα επιδόματα των υπόλοιπων φορέων. Θεωρείται βέβαιο ότι τα επιδόματα ασθένειας θα είναι στα επίπεδα του ΙΚΑ. Οι αποκλίσεις στα ποσά που καταβάλλουν σήμερα τα Ταμεία για επιδόματα μητρότητας, ασθένειας, ατυχήματος και για έξοδα κηδείας είναι μεγάλες.

3Πλασματικά έτη. Εξαγορά πλασματικού χρόνου στην επικουρική ασφάλιση για συνταξιοδότηση με 15ετία προβλέπει διάταξη που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ενόψει ενός νέου ασφαλιστικού πολυνομοσχεδίου στο οποίο θα περιληφθούν και άλλες επιμέρους ρυθμίσεις, όπως η απαλλαγή των εργαζόμενων συνταξιούχων από επιπλέον κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης καθώς και ασφαλιστικά θέματα άλλων υπουργείων.

Για την επικουρική σύνταξη, αυτό που μελετάται είναι να έχουν το δικαίωμα όλοι οι ασφαλισμένοι στην αναγνώριση του χρόνου που τους υπολείπεται για να συμπληρώσουν τη 15ετία, που αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, και να μη χάσουν τα ένσημα που ήδη έχουν πληρώσει στην επικουρική ασφάλιση.

Η εξαγορά πλασματικού χρόνου στην επικουρική ασφάλιση δεν προβλέπεται σήμερα για να συμπληρωθεί η 15ετία.

4Εργόσημο. Αλλαγές στο εργόσημο με τη θέσπιση ανώτερου πλαφόν και πληρωμές online μέσω πλατφόρμας και τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Πηγή: taNea.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related