27.8 C
Thessaloniki

Τι αλλάζει το Πάσχα στην διατροφή όσων έχουν σάκχαρο

Ημερομηνία:

Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα αποτελούν σημαντικές περιόδους για την Ορθόδοξη Εκκλησία, με πλούσιες παραδόσεις και έθιμα.

Για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, η διατήρηση της υγιεινής διατροφής κατά την περίοδο του Πάσχα είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς η νηστεία αλλά και το πασχαλινό τραπέζι κρύβουν αρκετούς διατροφικούς κινδύνους.

Ο δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού-Καρδιομεταβολικού Κέντρου Μetropolitan Hospital και ο κ. Κάρολος Παπαλαζάρου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Metropolitan Hospital, εφιστούν την προσοχή και αναφέρουν σε τι πρέπει να δοθεί σημασία.

Διαχείριση αμυλούχων τροφίμων

  • Προσεκτική Κατανάλωση: Αν και η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων (ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί), τα άτομα με διαβήτη πρέπει να τα καταναλώνουν με μέτρο.
  • Συνδυασμοί Γευμάτων: Συνιστάται η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αμυλούχων τροφίμων μαζί με πηγές πρωτεΐνης και φυτικών ινών, όπως λαχανικά, για την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου.

Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης

  • Όσπρια και Λαχανικά: Εντάξτε στη διατροφή σας όσπρια και λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως μανιτάρια.
  • Θαλασσινά: Καταναλώστε θαλασσινά όπως καλαμάρι, σουπιά και γαρίδες με προσοχή όμως, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε χοληστερόλη.
  • Υποκατάστατα Γαλακτοκομικών: Επιλέξτε προϊόντα όπως γάλα και γιαούρτι σόγιας για πρόσληψη πρωτεΐνης.

Παρακολούθηση επιπέδων σακχάρου στο αίμα

  • Συχνές Μετρήσεις: Η αλλαγή στο ωράριο των γευμάτων και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου. Είναι σημαντικό να μετράτε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να μην παραλείπετε την φαρμακευτική σας αγωγή.

Ενδιάμεσα γεύματα

  • Σνακ: Η κατανάλωση μικρών, ισορροπημένων σνακ, όπως μια μερίδα φρούτου με λίγους ξηρούς καρπούς, βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Πασχαλινό τραπέζι

  • Χωρίς περιορισμούς στην επιλογή τροφών αλλά στην ποσότητα. Απολαύστε το πασχαλινό γεύμα με μέτρο, δίνοντας έμφαση στις πηγές πρωτεΐνης και συνοδεύοντας με άφθονη σαλάτα.
  • Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να είναι περιορισμένη. Συνιστάται έως 2 μονάδες αλκοόλης κατά τη διάρκεια του γεύματος (δηλαδή δύο μικρά ποτήρια κρασί).
  • Γλυκά: Απολαύστε μια μικρή ποσότητα γλυκού ή επιλέξτε γλυκά με υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η στέβια, και καταναλώστε τα με μέτρο και με χρονική απόσταση από το κύριο γεύμα.

Φυσική δραστηριότητα

  • Σωματική Άσκηση: Ένας ήπιος περίπατος μετά από ένα μεγάλο γεύμα όπως είναι αυτό του πασχαλινού τραπεζιού μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

«Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα μπορούν να εορταστούν με ασφάλεια από τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, αρκεί να ακολουθηθούν οι παραπάνω διατροφικές συστάσεις και να διατηρηθεί η ισορροπία στη διατροφή. Η συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό ή διαιτολόγο σας είναι πάντα σύσταση για την εξατομίκευση των οδηγιών», καταλήγουν οι ειδικοί.

To άρθρο Τι αλλάζει το Πάσχα στην διατροφή όσων έχουν σάκχαρο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: newsit.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Κατάρ: Χωρίς αποτέλεσμα ο πρώτος γύρος των έμμεσων διαπραγματεύσεων Ισραήλ-Χαμάς για εκεχειρία

Ολοκληρώθηκε χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα ο...

Σοκ με Καλοσκάμη στην ΑΕΚ, επιστρέφει στην Αθήνα για να χειρουργηθεί στον ώμο

Στο έξτρα πρόγραμμα που ακολούθησαν οι παίκτες που δεν...

Πτώση 1% στις τιμές πετρελαίου μετά την επιτάχυνση της αύξησης παραγωγής από τον OPEC+

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πτώση 1% στην αρχή...

Άρχισαν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ για ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της κυβέρνησης του...