Στη “Φωνή της Ελλάδας”, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τον Ελληνισμό της Διασποράς και συγκεκριμένα στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τη Νατάσα Βησσαρίωνος φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης ΕΚΜ κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης.
Ο κ. Παπαστεργιάδης που ανακηρύχθηκε πρόσφατα ως «Δικηγόρος της χρονιάς» Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας μίλησε για τις δράσεις της κοινότητας και τους επόμενους στόχους.
Όπως είπε, το 15όροφο κτήριο της κοινότητας που βρίσκεται στην καρδιά της Μελβούρνης επεκτείνεται και σε διπλανά κτήρια όπου θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος τεχνών για εκθέσεις, ομιλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Αναφέρθηκε ακόμη, στο γραφείο του ΕΟΤ που αναμένεται σε ένα μήνα περίπου να λειτουργήσει στη Μελβούρνη και συγκεκριμένα στο 15όροφο κτήριο της κοινότητας. Σημειώνεται ότι είναι το πρώτο γραφείο που ανοίγει στην Αυστραλία ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού,
Όσον αφορά στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, ο κ. Παπαστεργιάδης τόνισε ότι η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ΕΚΜ διαθέτει σήμερα 16 σχολεία και 1 ημερήσιο, στα οποία διδάσκεται η ελληνική γλώσσα ενώ αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται εκτός σχολείου πρόγραμμα πασχαλινών δραστηριοτήτων με στόχο την εξοικείωση των παιδιών με τα ήθη και τα έθιμα, τα οποία τηρούνται ούτως ή άλλως από την Ομογένεια της Μελβούρνης.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΕΚΜ ανέφερε ότι διοργανώθηκε φέτος το Κύπελλο Ελληνικού Ποδοσφαίρου στη Βικτώρια ενώ το καθιερωμένο φεστιβάλ “Αντίποδες” που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Lonsdale street με τη συμμετοχή 500 καλλιτεχνών, συγκέντρωσε περίπου 150.000 άτομα.
“Μας χωράει όλους αυτή η χώρα, αυτό είναι το μήνυμα” είπε ο κ. Παπαστεργιάδης σχολιάζοντας την πολιτική της αυστραλιανής πολιτείας που αγκαλιάζει όλες τις εθνικότητες και τη χρηματοδότηση που θα λάβουν από το εργατικό κόμμα (αν εκλεγεί) και αγγίζει τα 2 εκατομμύρια δολάρια. Αντίστοιχη προσφορά περιμένουν και από τα άλλα κόμματα.
“Ο πατέρας μου έφτασε το 1956 με μια βαλίτσα στη Μελβούρνη που ήταν τελείως άδεια. Την κουβάλησε γιατί ντρεπόταν να φτάσει στην Αυστραλία μόνο με το κοστούμι που φορούσε, το οποίο ήταν δανεικό…” δε δίστασε να αποκαλύψει ο κ. Παπαστεργιάδης μιλώντας για αυτή την πρώτη γενιά μεταναστών που εργάστηκε πολύ σκληρά στην Αυστραλία, ενσωματώθηκε αλλά δεν αφομοιώθηκε. Σήμερα όπως τόνισε, το 65% των παιδιών των ομογενών έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και η ελληνική παροικία μας στη μακρινή χώρα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες εθνικότητες.
Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη εδώ
Πηγή: Φωνή της Ελλάδας
www.ertnews.gr