23.1 C
Thessaloniki

Ταυτοποίηση αλιευμάτων μέσω του σύγχρονου Εργαστηρίου Μοριακής Γενετικής του ΑΠΘ

Ημερομηνία:

Συχνό φαινόμενο είναι η εμπορική νοθεία σε είδη ψαριών, τα οποία μοιάζουν μεταξύ τους και ο καταναλωτής δε θα μπορούσε να τα ξεχωρίσει, ιδίως όταν αυτά φτάνουν μαγειρεμένα στο πιάτο του. Οι ειδικοί ταυτοποιούν τα είδη, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα χρήσιμο εργαλείο στις αρμόδιες αρχές.

Οι διαφορές τεσσάρων ειδών ακόμα και οπτικά για έναν ειδικό είναι εμφανείς. Ο καταναλωτής, όμως, μπορεί να εξαπατηθεί στο στάδιο της κατανάλωσης, καταλήγοντας να πληρώσει πολύ πιο ακριβά το ψάρι, που νομίζει ότι τρώει.

Οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Αλιείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με τεστ PCR μπορούν να ταυτοποιήσουν τα είδη. 

Πώς μπορεί να προστατευτεί ο καταναλωτής στο ενδεχόμενο εμπορικής νοθείας;

Οι ειδικοί του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έχουν αναπτύξει μια μεγάλη βάση δεδομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι με μοριακή ανάλυση μπορούν να τοποθετήσουν ακόμα και γεωγραφικά την προέλευση μίας άγριας πέστροφας.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αριστοτέλειο, Δημοκρίτειο και Γεωπονική Αθηνών συμμετείχαν σε πρόγραμμα μελέτης διαφορετικών ομάδων ψαριών για την ταυτοποίηση τους.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Στο κόκκινο οι δείκτες στις χρηματιστηριακές αγορές, μετά τα αρνητικά στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα (30/4/25), οι μετοχικές αξίες στις...

Τρίκαλα: Νεκροί στο σπίτι τους μητέρα και γιος

“Πάγωσε” η τοπική κοινωνία στα Τρίκαλα στην είδηση του...

Τρίκαλα: Νεκροί εντοπίστηκαν μητέρα και γιος μέσα στο σπίτι τους

Σε σοκ ειναι η τοπική κοινωνία των Τρικάλων, μετά...