33.4 C
Thessaloniki

Ταυτοποίηση αλιευμάτων μέσω του σύγχρονου Εργαστηρίου Μοριακής Γενετικής του ΑΠΘ

Ημερομηνία:

Συχνό φαινόμενο είναι η εμπορική νοθεία σε είδη ψαριών, τα οποία μοιάζουν μεταξύ τους και ο καταναλωτής δε θα μπορούσε να τα ξεχωρίσει, ιδίως όταν αυτά φτάνουν μαγειρεμένα στο πιάτο του. Οι ειδικοί ταυτοποιούν τα είδη, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα χρήσιμο εργαλείο στις αρμόδιες αρχές.

Οι διαφορές τεσσάρων ειδών ακόμα και οπτικά για έναν ειδικό είναι εμφανείς. Ο καταναλωτής, όμως, μπορεί να εξαπατηθεί στο στάδιο της κατανάλωσης, καταλήγοντας να πληρώσει πολύ πιο ακριβά το ψάρι, που νομίζει ότι τρώει.

Οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Αλιείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με τεστ PCR μπορούν να ταυτοποιήσουν τα είδη. 

Πώς μπορεί να προστατευτεί ο καταναλωτής στο ενδεχόμενο εμπορικής νοθείας;

Οι ειδικοί του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου έχουν αναπτύξει μια μεγάλη βάση δεδομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι με μοριακή ανάλυση μπορούν να τοποθετήσουν ακόμα και γεωγραφικά την προέλευση μίας άγριας πέστροφας.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αριστοτέλειο, Δημοκρίτειο και Γεωπονική Αθηνών συμμετείχαν σε πρόγραμμα μελέτης διαφορετικών ομάδων ψαριών για την ταυτοποίηση τους.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Συμεωνίδου

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Τις πληγές τους μετρούν στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου

Τοπίο απέραντης καταστροφής καταγράφεται στις πληγείσες από την καταστροφική...

Live streaming: Δείτε το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Στίβου (19:30, ΕΡΤ3)

Δείτε σε απ΄ ευθείας μετάδοση σήμερα στις 19:30 την...

Η Στουτγκάρδη εγκαταλείπει την υπόθεση του Γιάννη Κωνσταντέλια σύμφωνα με την Bild

Η Στουτγκάρδη έμεινε εκτός διεκδίκησης για την απόκτηση του...