Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενέκριναν την Τετάρτη 9 Απριλίου τα πρώτα εμπορικά, χλιαρά όπως ανέφεραν αρκετοί παρατηρητές, αντίμετρα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται για δασμούς σε προϊόντα που δεν αποτελούν την αιχμή της εξαγωγικής βιομηχανίας των ΗΠΑ ενώ σε κάποια από αυτά, όπως το ουίσκι, χώρες της ΕΕ έκαναν τα στραβά μάτια καθώς έλαβαν σοβαρά τις απειλές του αμερικανού προέδρου.
«Η ΕΕ θεωρεί τους δασμούς των ΗΠΑ αδικαιολόγητους και επιζήμιους, που προκαλούν οικονομική ζημιά και στις δύο πλευρές, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η ΕΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη βούλησή της να βρεθεί μια «ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελής» λύση, μέσα από διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.
Η σημερινή ψηφοφορία έγκρισης από τα κράτη μέλη σημαίνει ότι, μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών της Κομισιόν και τη δημοσίευση της εκτελεστικής πράξης, τα αντίμετρα θα τεθούν σε ισχύ.
Οι δασμοί σε ορισμένα προϊόντα θα αρχίσουν να εισπράττονται από τις 15 Απριλίου.
Σε ποια αμερικανικά προϊόντα επιβάλλει δασμούς η ΕΕ;
«Αυτά τα αντίμετρα μπορούν να ανασταλούν ανά πάσα στιγμή, εάν οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε ένα δίκαιο και ισορροπημένο αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΕΕ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι δασμοί που ενέκριναν οι Βρυξέλλες αγγίζουν τα 21 δισ. ευρώ.
Οι δασμοί που ενέκριναν τα κράτη μέλη της ΕΕ θα κυμαίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ 10% και 25% και θα περιλαμβάνουν προϊόντα όπως η σόγια από τη Λουιζιάνα, διαμάντια, αγροτικά προϊόντα, πουλερικά και μοτοσικλέτες.
Πάντως, Γαλλία, Ιρλανδία και Ιταλία κατάφεραν να εξαιρέσουν από τον κατάλογο των προϊόντων το αμερικανικό ουίσκι «μπέρμπον», μετά τις απειλές του Ντόιναλντ Τραμπ ότι τυχόν συμπερίληψή του θα πυροδοτούσε «απάντηση» από τις ΗΠΑ, με επιβολή αντιτίμου 200% στα προϊόντα αλκόολ που προέρχονται από την Ευρώπη.
Το Bloomberg αναφέρει ότι οι δασμοί της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα Απριλίου, ενώ ένα μικρό μέρος αυτών θα επιβληθεί στα μέσα Μαΐου αλλά και στα τέλη του 2025.