19.9 C
Thessaloniki

Γιατί σπάμε ρόδι την Πρωτοχρονιά;

Ημερομηνία:

Το να σπάμε ένα ρόδι την Πρωτοχρονιά είναι ένα αρχαίο ελληνικό έθιμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς ο κόκκινος, θρεπτικός καρπός θεωρείται σύμβολο ζωής και καλής τύχης.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι ρουμπινένιοι σπόροι του ροδιού συμβόλιζαν την αφθονία, ίσως λόγω της ποσότητάς τους.

Αντιπροσωπεύουν επίσης τη γονιμότητα, την αιωνιότητα και την καλή τύχη.

Τα ρόδια είναι θρεπτικά και πλούσια σε σάκχαρα, βιταμίνες Α, Β, C και μέταλλα όπως φώσφορο, κάλιο, νάτριο και σίδηρο. Έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι.

Ρόδια από τερακότα από το νεκροταφείο της Αναβύσσου-Αγίου Παντελεήμονα, 8ος αιώνας π.Χ., Αρχαιολογικό Μουσείο Μπράουρον (Βραυρώνα)

Ο πιο γνωστός μύθος που συνδέεται με το ρόδι είναι αυτός της απαγωγής της Περσεφόνης από τον Άδη. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Άδης προσέφερε το φρούτο στην Περσεφόνη προκειμένου να σφραγίσει τον αιώνιο δεσμό τους.

Το ρόδι ήταν επίσης στενά συνδεδεμένο με τα Ελευσίνια Μυστήρια, καθώς οι ιερείς φορούσαν στεφάνια από κλαδιά ροδιάς κατά τη διάρκεια αυτών των τελετών.

Πολλά αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο καρπός του ροδιού ήταν γνωστός στην περιοχή της Μεσογείου κατά την αρχαιότητα, καθώς αποτυπώθηκε στην αρχαία τέχνη.

Γυναίκα με ρόδι, μαρμάρινο άγαλμα, που ανακαλύφθηκε στην Κερατέα, Ελλάδα, 580-560 π.Χ., (αριθμός απογραφής Βερολίνου Sk 1800), Μουσείο Περγάμου, Βερολίνο

Στο νησί της Μήλου, στη Φυλακωπή, τα ρόδια ήταν ζωγραφισμένα σε τεφροδόχους. Στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, οι ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως τεφροδόχους με μοτίβα του καρπού του ροδιού.

Στην Κρήτη, μινωικοί θησαυροί απεικονίζουν τον καρπό σε πίνακες του 17ου αιώνα π.Χ., ενώ στις αρχαίες Μυκήνες βρέθηκε ένα όμορφο περιδέραιο που απεικονίζει χρυσά μοτίβα ροδιού.

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας έχει στις συλλογές του ένα υπέροχο ορειχάλκινο ρόδι που ανακαλύφθηκε στην Ακρόπολη.

Πηγή: taNea.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related