30.1 C
Thessaloniki

Η αθέατη πλευρά του πολέμου: Ισραηλινοί στρατιώτες αυτοκτονούν λόγω μετατραυματικού στρες

Ημερομηνία:

Ο 40χρονος Ελιράν Μιζράχι, πατέρας τεσσάρων παιδιών, υπηρέτησε στη Γάζα μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ο Ισραηλινός έφεδρος στρατιωτικός επέστρεψε ως ένας διαφορετικός άνθρωπος, τραυματισμένος από όσα είχε δει στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η οικογένειά του στο CNN.

Έξι μήνες αφότου στάλθηκε για πρώτη φορά να πολεμήσει, πάλευε με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) στην πατρίδα του. Πριν από την επανατοποθέτησή του, αυτοκτόνησε.

«Βγήκε από τη Γάζα, αλλά η Γάζα δεν βγήκε από αυτόν. Και πέθανε μετά από αυτό, λόγω του μετατραυματικού στρες», δήλωσε η μητέρα του στρατιώτη που γκρέμισε περισσότερες από 5.000 σπίτια, Τζένι Μιζράχι.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι παρέχει περίθαλψη σε χιλιάδες στρατιώτες που πάσχουν από μετατραυματικό στρες ή ψυχικές ασθένειες που προκλήθηκαν από τραύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Δεν είναι σαφές πόσοι έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους, καθώς ο ισραηλινός στρατός δεν έχει δώσει επίσημο αριθμό.

Τουλάχιστον 42.000 νεκροί Παλαιστίνιοι, με τους περισσότερους να είναι γυναίκες και παιδιά

Ένα χρόνο μετά, ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 42.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας, με τα Ηνωμένα Έθνη να αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο πόλεμος, που ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς όπου σκοτώθηκαν 1.200 στρατιώτες, πολίτες και αστυνομικοί (από πυρά Παλαιστινίων και Ισραηλινών), όπου η Χαμάς πήρε περισσότερους από 250 ομήρους, είναι ήδη ο μακροβιότερος του Ισραήλ από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους.

Καθώς τώρα επεκτείνεται στον Λίβανο, ορισμένοι στρατιώτες λένε ότι φοβούνται να επιστρατευτούν σε μια ακόμη σύγκρουση, απέναντι σε μια πιο οργανωμένη ομάδα όπως η Χεζμπολάχ.

Eliran Mizrahi

Un valiente héroe que no se paró en las vistas duras

que vio pic.twitter.com/azuy8eg9xk

— Doron (@plexaleOK) June 11, 2024

Το 2021, η αυτοκτονία ήταν η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των στρατιωτών του ισραηλινού στρατού

Πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους, 14.000 τραυματισμένοι μαχητές θα εισαχθούν για θεραπεία, εκ των οποίων περίπου το 40% αναμένεται να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονία στο Ισραήλ και πάνω από 6.000 άλλοι επιχειρούν να αυτοκτονήσουν κάθε χρόνο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, το οποίο σημειώνει ότι «υπάρχει υποεκτίμηση κατά περίπου 23% στους αριθμούς που αναφέρονται».

Το 2021, η αυτοκτονία ήταν η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των στρατιωτών του ισραηλινού στρατού, ανέφεραν οι Times of Israel, επικαλούμενοι στρατιωτικά στοιχεία που έδειχναν ότι τουλάχιστον 11 στρατιώτες είχαν βάλει τέλος στη ζωή τους εκείνη τη χρονιά.

Νωρίτερα φέτος, το υπουργείο Υγείας προσπάθησε να «διαψεύσει τις φήμες για αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών από τις 7 Οκτωβρίου», λέγοντας ότι οι αναφερόμενες περιπτώσεις είναι «μεμονωμένα περιστατικά στα μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Tο υπουργείο Υγείας του Ισραήλ προσπάθησε να «διαψεύσει τις φήμες για αύξηση των ποσοστών αυτοκτονιών από τις 7 Οκτωβρίου»,

Το μετατραυματικό στρες δεν φέρει το ίδιο στίγμα όπως το 1970 και το 1980

Χωρίς να δώσει αριθμούς, το υπουργείο ανέφερε ότι υπήρξε «μείωση των αυτοκτονιών στο Ισραήλ μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες των τελευταίων ετών».

Ο Μπρέγκμαν, βετεράνος του πολέμου στον Λίβανο, δήλωσε ότι το μετατραυματικό στρες και άλλα θέματα ψυχικής υγείας είναι πλέον ευκολότερο να συζητηθούν απ’ ό,τι στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, χάρη στο μειωμένο στίγμα. Παρόλα αυτά, είπε, οι στρατιώτες που βγαίνουν από τη Γάζα «θα κουβαλούν (τις εμπειρίες τους) για το υπόλοιπο της ζωής τους».

Ο γιατρός του ισραηλινού στρατού που μίλησε στο CNN δήλωσε ότι υπάρχει ένας αξιωματικός ψυχικής υγείας που ορίζεται σε κάθε μονάδα του στρατού κατά τη διάρκεια και μετά την ανάπτυξη. Ο αντίκτυπος του πολέμου παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να υφίσταται, είπε ο γιατρός, με στρατιώτες ηλικίας 18 ετών να υποφέρουν από ψυχικά τραύματα στη Γάζα. Συχνά κλαίνε ή εμφανίζονται συναισθηματικά μουδιασμένοι, πρόσθεσε ο γιατρός.

Φωτογραφία του Μιζράχι από τη Χαν Γιουνίς.

Κανονικοποίηση του μη φυσιολογικού

Ο Μπετσόρ, δήλωσε ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο στρατός βοηθά τους τραυματισμένους στρατιώτες να συνεχίσουν τη ζωή τους είναι να προσπαθήσει να «κανονικοποιήσει» αυτό που πέρασαν, εν μέρει υπενθυμίζοντάς τους τη φρίκη που διαπράχθηκε στις 7 Οκτωβρίου (σ.σ.!).

«Αυτή η κατάσταση δεν είναι φυσιολογική για τα ανθρώπινα όντα», δήλωσε ο Μπετσόρ, προσθέτοντας ότι όταν οι στρατιώτες επιστρέφουν από το πεδίο της μάχης με συμπτώματα μετατραυματικού στρες, αναρωτιούνται: «Πώς θα επιστρέψω στο σπίτι μου μετά από όσα είδα; Πώς θα μπορέσω να ασχοληθώ με τα παιδιά μου μετά από αυτό που είδα;». Προσπαθούμε να το εξομαλύνουμε και να τους βοηθήσουμε να θυμηθούν τις αξίες τους και γιατί πήγαν εκεί (στη Γάζα)», δήλωσε στο CNN.

Για τις δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινών που προσφέρθηκαν εθελοντικά ή κλήθηκαν να πολεμήσουν, ο πόλεμος στη Γάζα θεωρήθηκε όχι μόνο ως πράξη αυτοάμυνας αλλά και ως υπαρξιακή μάχη. Αυτή η αντίληψη προωθήθηκε από κορυφαίους ισραηλινούς πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες, καθώς και από διεθνείς συμμάχους του Ισραήλ (σ.σ. ΗΠΑ, ΕΕ).

Οι εξωτερικές απειλές για τη χώρα τους ένωσαν πολλούς Ισραηλινούς, βάζοντας σε αναμονή τις εσωτερικές πολιτικές διαμάχες που για μήνες είχαν διχάσει την κοινωνία.

Μετά από επιμονή της οικογένειάς του, του έκαναν στρατιωτική κηδεία, παρότι δεν είναι κατά την περίοδο της αυτοκτονίας του σε ενεργό δράση.

Τα δεινά των Παλαιστινίων αμάχων απουσιάζουν από τις τηλεοπτικές οθόνες του Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, τα δεινά των Παλαιστινίων απουσίαζαν από τις ισραηλινές τηλεοπτικές οθόνες, στις οποίες κυριαρχούσαν οι ειδήσεις για τους ομήρους στη Γάζα. Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί υποστήριζαν τον πόλεμο στη Γάζα και δεν ήθελαν η κυβέρνησή τους να σταματήσει τις μάχες, ακόμη και ενώ διαπραγματευόταν την απελευθέρωση των απαχθέντων ομήρων.

Στην επέτειο ενός έτους από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ διαπίστωσε ότι μόνο το 6% των Ισραηλινών πιστεύει ότι ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να σταματήσει λόγω του «μεγάλου κόστους σε ανθρώπινες ζωές». Ορισμένοι στρατιώτες, ωστόσο, δεν μπορούσαν να εκλογικεύσουν τη φρίκη που είχαν δει (σ.σ. και πράξει).

Όταν επέστρεψε από τη Γάζα, ο Μιζράχι έλεγε συχνά στην οικογένειά του ότι ένιωθε «αόρατο αίμα» να βγαίνει από μέσα του, είπε η μητέρα του.

Η Σιρ, η αδελφή του, κατηγορεί τον πόλεμο για τον θάνατο του αδελφού της. «Εξαιτίας του στρατού, εξαιτίας αυτού του πολέμου, ο αδελφός μου δεν είναι εδώ», είπε. «Ίσως δεν πέθανε από σφαίρα (στη μάχη) ή από RPG, αλλά πέθανε από μια αόρατη σφαίρα», πρόσθεσε, αναφερόμενη στον ψυχολογικό του πόνο.

Πηγή: taNea.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Ρουμανία: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λόγω ενός παλαιού σκανδάλου διαφθοράς

Ο αντιπρόεδρος της ρουμανικής κυβέρνησης Ντράγκος Αναστάζιου παραιτήθηκε σήμερα,...

Μαγεία στο Ναύπλιο: Προσγειώθηκαν στις ακτές πάνω από 50 ροζ φλαμίνγκο

Την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025, στο Ναύπλιο μια σπάνια...