Χαράκτης και σχεδιαστής, μετά το 1983 ο διεθνούς φήμης Ελβετός καλλιτέχνης αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην γλυπτική. Ο λόγος για τον Étienne Krähenbühl.
Η Αργυρώ Γιαμαίου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάτμου, μιλά για το πως αποφάσισε να εκθέσει τα έργα του στο νησί, έπειτα από μια η γνωριμία που επετεύχθη μέσω φίλων και γνωστών. Φέρνοντας την επιστήμη και την τέχνη σε διάλογο ο Ετιέν συνεχίζει το εσωτερικό του ταξίδι με το «Big Bang». Έργο, το οποίο με άλλα από την σειρά με τίτλο «PLASTICS» θα εκτίθενται στο ΠΑΤΜΙΟΝ πολιτιστικό κέντρο έως τις 25 Οκτωβρίου. Η σειρά ταξιδεύει ανά τον κόσμο και μαζί η αγωνία του Ετιέν για το περιβάλλον.
Όπως λέει η κ. Γιαμαίου, για ένα χρόνο από το 2017 έως το 2018 συγκέντρωσε όλα τα πλαστικά από την καθημερινή του κατανάλωση για να δημιουργήσει ένα τεράστιο έργο. Πρώτα πίεσε το πλαστικό, μετά το χρωμάτισε με μελάνι και αφού το τύπωσε σε χαρτόνι ολοκλήρωσε μια τοιχογραφία με 730 εκτυπώσεις, που ισοδυναμεί με 26 κιλά κατανάλωσης. Τα πλαστικά από τα σκουπίδια του πήραν μια μορφή, που ίσως αναπαριστά την αχόρταγη πλευρά του ανθρώπου, ο οποίος καταλήγει θύμα των βιαστικών και απερίσκεπτων επιλογών του.

Ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Ερευνών για την Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και ανακάλυψε την υπεραγωγιμότητα για το καλλιτεχνικό του έργο , που επιτρέπει στα υλικά του να “αιωρούνται”.
Αφού έκανε το μέταλλο να “τραγουδάει” και το σίδερο να “χορεύει”, ο γλύπτης άρχισε να εξερευνά ένα νέο υλικό: το πλαστικό, το οποίο παρά τις ιδιότητες του εισβάλλει στην καθημερινότητά και σκοτώνει τον πλανήτη.

Το έργο του Ετιέν ίσως έχει μεγαλύτερη ζωή από τις πυραμίδες της Αιγύπτου ή από τον Παρθενώνα, αφού οι επιστήμονες υπολογίζουν την ζωή των πλαστικών σε χιλιάδες χρόνια ακόμη και αν γίνουν αόρατα δια γυμνού οφθαλμού.
www.ertnews.gr