23 C
Thessaloniki

Πώς το μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με τον εθισμό στο φαγητό

Ημερομηνία:

Ερευνητές στη Λιθουανία διαπίστωσαν πως ορισμένα βακτήρια της μικροχλωρίδας του εντέρου σχετίζονται με τον εθισμό στο φαγητό, μια κατάσταση όπου η ανάγκη για φαγητό γίνεται ψυχαναγκαστική ή ανεξέλεγκτη. Η εν λόγω διαταραχή μπορεί να προάγει την παχυσαρκία και να αλλάξει τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα κριτήρια του Yale Food Addiction Scale 2.0 για να ταξινομήσουν τον ακραίο εθισμό στο φαγητό σε μοντέλα ποντικιών και σε ανθρώπους. Συνέκριναν τη μικροχλωρίδα εθισμένων και μη εθισμένων ποντικών προκειμένου να εντοπίσουν παράγοντες που σχετίζονται με τον εθισμό στο φαγητό. Στη συνέχεια, έδωσαν στα ποντίκια πόσιμο νερό το οποίο περιείχε λακτουλόζη και ραμνόζη (πρεβιοτικά) καθώς και το Blautia wexlerae, ένα βακτήριο που έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις υπογραφές της μικροχλωρίδας 15 ατόμων που είχαν εθισμό στο φαγητό και 13 ατόμων που συμμεετίχαν στην ομάδα ελέγχου. Τα βακτήρια -γνωστά ως Proteobacteria– βρέθηκαν σε υψηλές συγκεντρώσεις στα έντερα των ανθρώπων και των ποντικών με εθισμό στο φαγητό, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Αντίθετα, τα βακτήρια Actinobacteria βρέθηκαν σε μικρότερες συγκεντρώσεις στους ανθρώπους και τα ποντίκια που ήταν εθισμένοι στο φαγητό. Σε αναλύσεις συσχέτισης, παρατηρήθηκε μειωμένος αριθμός του βακτηρίου B wexlerae σε εθισμένους ανθρώπους και ποντικούς.

Η χορήγηση των πρεβιοτικών, τα οποία είναι γνωστό ότι ευνοούν την ανάπτυξη του Blautia, οδήγησε σε αύξηση του βακτηρίου στα κόπρανα των ποντικιών, καθώς και σε «δραματικές βελτιώσεις» στον εθισμό στο φαγητό. Σε πειράματα λειτουργικής επικύρωσης, η από του στόματος χορήγηση του εν λόγω βακτηρίου σε ποντίκια οδήγησε σε παρόμοια αποτελέσματα.

«Αυτή η νέα κατανόηση του ρόλου της μικροχλωρίδας του εντέρου στην ανάπτυξη του εθισμού στο φαγητό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη βιοδεικτών και καινοτόμων θεραπειών που στοχεύουν τον εθισμό στο φαγητό και τις σχετικές διατροφικές διαταραχές», έγραψαν οι συγγραφείς.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut.

ΠΗΓΗ: Medscape

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Οχτώ χαρακτήρες φίλων που δεν αξίζει να κρατάμε στη ζωή μας

Καθώς προχωράμε στη ζωή, συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν φίλοι που...

Σκυτάλη στο ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία – Αεροπορική κάλυψη προσφέρει ο Τραμπ

Οι «πυρετώδεις» διαβουλεύσεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συνεχίζονται...

Με άνοδο της θερμοκρασίας, τοπικές βροχές και μελτέμι στο Αιγαίο η επιστροφή των αδειούχων

Την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες, έδωσε...