36.6 C
Thessaloniki

Η ενεργειακή μετάβαση έχει βρει «τοίχο» – Τι δείχνουν οι νέες αναλύσεις διεθνών οργανισμών

Ημερομηνία:

Ανησυχητικές εξελίξεις σημειώνονται όσον αφορά την ενεργειακή μετάβαση προς πιο πράσινες πηγές και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Οι τελευταίες αναλύσεις διεθνών οργανισμών φανερώνουν σαφή επιβράδυνση των προσπαθειών και κορύφωση των εκπομπών ρύπων, πράγμα που σημαίνει ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν στην κλιματική διάσκεψη του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) τόνισε ότι το 2023 και φέτος παρατηρείται έντονη επιβράδυνση του ρυθμού της μετάβασης από το 0,8 – 1% τα προηγούμενα χρόνια σε μόλις 0,2-0,3%. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου ο ρυθμός έχει εκμηδενιστεί φέτος, σημειώνει το WEF. Στη δική του ετήσια έκθεση Statistical Review of World Energy, που αποτελεί και σημείο αναφοράς για τον κλάδο, το Energy Institute τόνισε ότι το 2023 κορυφώθηκαν εκ νέου οι εκπομπές ρύπων και ξεπέρασαν για πρώτη φορά τους 40 γιγατόνους.

Παράλληλα, έφτασε σε ιστορικό υψηλό η παραγωγή πετρελαίου και άνθρακα, όπως και η πρωτογενής κατανάλωση ενέργειας διεθνώς. Η τάση που παρατηρείται είναι ότι οι ανεπτυγμένες χώρες σημειώνουν σαφή πρόοδο στη μετάβαση, ενώ οι αναπτυσσόμενες και ιδίως η Κίνα έχουν τόσο μεγάλες ενεργειακές ανάγκες που δεν μπορούν να τις καλύψουν μόνο με ΑΠΕ.

Ενδεικτικό είναι ότι η Κίνα ευθύνεται για το 56% της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα, τη στιγμή που στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το εν λόγω καύσιμο υποχωρεί διαρκώς την τελευταία δεκαετία. Υπάρχουν, πάντως, και θετικές ειδήσεις, όπως η άνοδος της ανανεώσιμης παραγωγής ενέργειας κατά 13% πέρυσι που επίσης έφτασε σε νέο ρεκόρ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι χθες (21.6.2024) που ήταν και ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, τα φωτοβολταϊκά παρήγαγαν το 20% του παγκόσμιου ηλεκτρισμού κατά τις μεσημεριανές ώρες, όπως αναφέρει η δεξαμενή σκέψης Ember.

Κράτη όπως η Ελλάδα πρωταγωνιστούν στο συγκεκριμένο τομέα. Η χώρα μας είναι δεύτερη παγκοσμίως στο μερίδιο των φωτοβολταϊκών στην ηλεκτροπαραγωγή και τέταρτη στην κατά κεφαλήν ηλιακή παραγωγή. 

To άρθρο Η ενεργειακή μετάβαση έχει βρει «τοίχο» – Τι δείχνουν οι νέες αναλύσεις διεθνών οργανισμών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή: newsit.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Γάζα: Η πολιτική άμυνα ανακοίνωσε ότι εντόπισε περίπου 60 πτώματα σε δύο συνοικίες

Περίπου 60 πτώματα έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε δύο...

Θεσσαλονίκη: 40χρονος προκάλεσε ζημία 1,4 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο μέσω γυμναστηρίων και κομμωτηρίων

Από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, διακριβώθηκε η...

Σοβαρό τροχαίο στο Πόρτο Ράφτη: Οδηγός ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του

Χωρίς τις αισθήσεις του απεγκλωβίστηκε ο οδηγός Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτου...