29.9 C
Thessaloniki

Δαφνομήλης Κουτσουφλάκης: Ο Ικαριώτης «Κέρβερος» των αιθιοπικών γηπέδων που έγινε γιατρός στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Χώρα που στέγασε γενιές Ελλήνων μεταναστών, αλλά και προσφύγων πολέμου η Αιθιοπία είχε πάντα στενή σχέση με την Ελλάδα και στα χώματά της αναδείχθηκαν σημαντικές φυσιογνωμίες της ελληνικής παροικίας, που πρόσφεραν και στη χώρα μας με την παλινόστησή τους.

Από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Αιθιοπίας, τις γειτονιές των Ελλήνων μεταναστών και προσφύγων (η πιο διάσημη ήταν η Casa Popolare) και τα ελληνικά σχολεία, αναδείχθηκε και ο Δαφνομήλης Κουτσουφλάκης.

Στον αγωνιστικό χώρο τόσο με τη φανέλα του Ολυμπιακού Αντίς Αμπέμπα (με χρώματα γαλανόλευκα), όσο και με ομάδες επιλέκτων, ένα νέο παιδί αγωνίζεται στη δύσκολη θέση του τερματοφύλακα και αποσπά διθυραμβικές κριτικές για την απόδοσή του.

σε μικτή επιλέκτων
με αφιέρωση στο φίλο του Ανδρέα Λεντάκη

Το 1951 πηγαίνει για αγώνες στην Αιθιοπία ο Πανιώνιος και οι κριτικές για την απόδοση του νεαρού «περνούν» και στις ελληνικές αθλητικές εφημερίδες, που μιλούν με κολακευτικά λόγια για τον τότε 15χρονο αίλουρο Δαφνομήλη Κουτσουφλάκη.

Η εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» στις 4-5-1951 με αφορμή περιοδεία του Πανιώνιου στην αφρικανική χώρα τον χαρακτηρίζει «από τους καλύτερους τερματοφύλακες της Αιθιοπίας».

To «Έθνος» αναφέρει στις 15 Μάη 1951: «Πάντως από την ηττηθείσαν διεκρίθη ο νεαρός της τερματοφύλαξ Κουτσουφλάκης, ο οποίος απέκρουσε δύσκολα σουτ».

Τρία χρόνια μετά, το Πάσχα του 1954 ο Πανιώνιος επισκέπτεται και πάλι την Αιθιοπία και δίνει αγώνες, με τον Δαφνομήλη Κουτσουφλάκη να είναι ο μόνος Έλληνας που αγωνίστηκε στη Μικτή των Ευρωπαίων της Αιθιοπίας, που έχασε από τους Νεοσμυρνιώτες με 4-3.

4-5-1954 Aθλητική Ηχώ

Κάνουμε μία παρένθεση και λέμε ότι το επίθετο έχει ποδοσφαιρικό dna καθώς από ένα άλλο μεταναστευτικό ρεύμα Ικαριωτών προς την Εύβοια υπάρχουν αρκετοί με το επίθετο αυτό που σε διάφορες γενιές στελέχωσαν την ποδοσφαιρική ομάδα Δόξα Προκοπίου (κοντά στο Μαντούδι), ενώ έχει γίνει ονοματοδοσία του γηπέδου της περιοχής σε «Ηλίας Κουτσουφλάκης».

Ο Δαφνομήλης Κουτσουφλάκης υπερασπίζεται την εστία του έναντι του Πανιωνίου.

Ας γυρίσουμε όμως στο Δαφνομήλη και την Αιθιοπία.

Ο πατέρας του, ο Ιωάννης Κουτσουφλάκης, γνωστός στην Ικαρία με το προσωνύμιο «Κάπελας», ήταν πρώτης γραμμής κομμουνιστικό στέλεχος και διώχτηκε επανειλημμένα, τόσο από τη δικτατορία Μεταξά, όσο και από το μετεμφυλιακό καθεστώς. Σε δύο διαφορετικές περιόδους η οικογένειά του μετανάστευσε τμηματικά στην Αιθιοπία. Mάλιστα για ένα διάστημα φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Ανδρέα Λεντάκη.

Στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ήταν δάσκαλος και σχολάρχης στο σχολείο για προσφυγόπουλα από την Ελλάδα που βρέθηκαν κυρίως από τη νησιωτική Ελλάδα σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Παράλληλα εργάζονταν και σε φούρνο.

Η Στέλλα Πασβάνη – Φουρτούνη, πρόσφυγας από την Ικαρία στην Αιθιοπία, σε παλιότερη συνέντευξή της μας είχε πει μεταξύ άλλων: «Εκεί πήγα σχολείο στο δημοτικό, ενώ θυμάμαι ότι η μία μου αδελφή είχε στο γυμνάσιο τον Κουτσουφλάκη (παρατσούκλι Κάπελας) κυνηγημένο ήδη από τη δικτατορία του Μεταξά.

Με τους μαύρους είχαμε καλές σχέσεις, παίζαμε και με τα μαυράκια και εκεί έγινε άλλη μία ανατροπή στις αντιλήψεις μου, αφού διαπίστωσα πως οι μαύροι δεν τρώνε τα παιδιά, όπως μας έλεγαν για να μας φοβερίσουν πριν τον πόλεμο».

Ομοίως και ο Δρ Θεμιστοκλής Σπέης προσφυγόπουλο από την Ικαρία θυμάται: «Σχολείο πήγαινα όπου σταθμεύαμε, πάντα με πρόσφυγες δασκάλους, στην Αιθιοπία πήγα δύο χρόνια σχολείο, είχα και δάσκαλο τον λεγόμενο “Κάπελα”, που ήταν το παρατσούκλι του Κουτσουφλάκη από την Ικαρία, που ήταν καταδιωκόμενος από το καθεστώς Μεταξά. Βεβαίως λείπανε μαθήματα από το σχολικό πρόγραμμα, όπως χημεία, φυσική και άλλα».

Ο παλαίμαχος παίκτης και παράγοντας του Ολυμπιακού Αντίς Αμπέμπα, Δημήτρης (Τζίμης) Καλογερόπουλος θυμάται: «Ο πατέρας του Δαφνομήλη Κουτσουφλάκη ήταν κομμουνιστής και αρκετοί Έλληνες δεν ψώνιζαν από το φούρνο, λες κι επειδή ήταν αριστερός θα χάλαγε η ζύμη. Οι περισσότεροι Έλληνες μετανάστες ειδικά η πρώτη φουρνιά ήταν αμόρφωτοι βασιλόφρονες και έπεφτε πολύ κουτσομπολιό, μια μικρογραφία ενός χωριού στην Ελλάδα». Τον φούρνο θυμάται και ο Γιάννης Ιωάννου καλαθοσφαιριστής του Ολυμπιακού Αντίς Αμπέμπα, που είχε γνωρίσει το Δαφνομήλη Κουτσουφλάκη.

Συμπληρώνει επίσης πως: «Ο Δαφνομήλης Κουτσουφλάκης ήταν τερματοφύλακας του Ολυμπιακού μας και λόγω του μεγάλου του ταλέντου αγωνίστηκε στην ομάδα της αστυνομίας Omedla από τις ισχυρότερες ομάδες της Αντίς Αμπέμπα, αγωνίστηκε επίσης και στην μικτή Αντίς Αμπέμπα.

Ήταν φίλος μου παρόλο 4-5 χρόνια μεγαλύτερος και με έπαιρνε νεαρό να παρακολουθώ τους αγώνες του. Όταν τελείωσε το γυμνάσιο ο Δαφνομήλης πήγε στην Αθήνα όπου σπούδασε γιατρός».

2006 μετά τη συνταξιοδότησή του το 2002 από το Τζάνειο γιατρός σε κρουαζιερόπλοιο

Πράγματι ο Δαφνομήλης, που δυστυχώς δεν βρίσκεται πια στη ζωή, σπούδασε γιατρός και από τερματοφύλακας που έπρεπε να αποκρούει τις απειλές για την εστία του, αφιερώθηκε στο να αποκρούει τις απειλές για την υγεία των πολιτών που χρειάστηκαν τις υπηρεσίες του. Ήταν γιατρός παθολόγος αρχικά στο ΚΑΤ και μετέπειτα στο Τζάνειο νοσοκομείο στον Πειραιά.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Υ.Γ. Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και την παροχή στοιχείων τη Νάσσια Κουτσουφλάκη και τον Ιούλιο Συναδινό.

Σχετικά θέματα

Ολυμπιακός Addis Abαba: Οι Έλληνες στα γήπεδα της Αιθιοπίας (A’ μέρος)

Ολυμπιακός Addis Abαba: Οι Έλληνες στα γήπεδα της Αιθιοπίας (Β’ μέρος)

«Ποδοσφαιρικά χαστούκια» με «άρωμα Ελλάδας» στους φασίστες του Μουσολίνι στην κατεχόμενη Αιθιοπία

Έλληνες στην Αιθιοπία

Casa Popolare: Η συνοικία των Ελλήνων προσφύγων του Β’ ΠΠ στην Αιθιοπία

Μαρίκα Λουρίδα: Το προσφυγικό ταξίδι του 1942 για την Αιθιοπία

Aπό την Ακαμάτρα Ικαρίας στο παλάτι του Χαϊλέ Σελασιέ το 1943

Η προσφυγική οδύσσεια της Στέλλας Πασβάνη – Φουρτούνη

Πρόσφυγας πολέμου το 1942 στην Αβησσυνία – Συνέντευξη της Ελευθερίας Πορτέλλου – Φράγκου

Δρ Θεμιστοκλής Σπέης: Από τα προσφυγικά σχολεία της κατοχής στα μεγάλα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Από τον Άγιο Φωκά στην Αιθιοπία: Το προσφυγικό ταξίδι της Αργυρώς Σαφού – Κουτσούτη το 1942

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Έγκλημα στην Αμφιλοχία: Σκότωσε την 37χρονη σύζυγό του και αυτοκτόνησε

Μια νέα γυναικοκτονία συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου στην...

Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός Αλμπανέζι ζήτησε από τη Ρωσία “να κάνει πίσω” μετά τις συλλήψεις δύο κατασκόπων

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζιαπέρριψε σήμερα τις επικρίσεις της...

ΑΕΚ: «Συμφωνία με Ερίκ Λαμέλα για τριετές συμβόλαιο» γράφουν στην Αργεντινή

Έτοιμη για μια ποδοσφαιρική «βόμβα» φαίνεται πως είναι η...