Ο οβελίας, ή το σούβλισμα του αρνιού, όπως είναι πιο συνηθισμένο, την ημέρα του Πάσχα, είναι ταυτισμένο με την ημέρα αυτή.
Στην Κρήτη, δεν συνηθίζεται το σούβλισμα, αλλά το κρέας γίνεται αντικριστό. Έτσι και στον Ζαρό, το Πάσχα, το αντικριστό έχει την τιμητική του παντού. Έτοιμες, ή αυτοσχέδιες κατασκευές, ετοιμάζονται να υποδεχτούν το κρέας που με μοναδική μαστοριά, γίνεται ο περιζήτητος μεζές της Λαμπρής.
Το κρέας τοποθετείται αντίκρυ στη φωτιά, (γι΄αυτό ονομάζεται αντικριστό), έξω από τα κάρβουνα, σε απόσταση όση χρειάζεται, έτσι ώστε το κρέας να ψηθεί ομοιόμορφα και να μην καεί. Με αυτό τον τρόπο τα λίπη του, δεν θα πέφτουν πάνω στα κάρβουνα και θα πάρει μια ελαφριά γεύση καπνιστού.
Στον Ζαρό, πέρα όμως από το πλουσιοπάροχο πασχαλινό τραπέζι, ξεχωριστή θέση έχει και το κρητικό γλέντι με τους παραδοσιακούς χορούς, οι μαντινάδες και η ράκη που ρέει άφθονη.
www.ertnews.gr