17.6 C
Thessaloniki

Γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα – Οι ρίζες του εθίμου

Ημερομηνία:

Γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα – Οι ρίζες του εθίμου

Με κατάνυξη και λαμπρότητα γιορτάζουν και φέτος οι πιστοί σε όλη τη χώρα το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Το έθιμο προστάζει τη σημερινή ημέρα σούβλισμα αρνιού και τσούγκρισμα κόκκινων αυγών, ενώ από το εορταστικό τραπέζι δεν λείπουν ούτε τα τσουρέκια.

Γιατί όμως σήμερα σουβλίζουμε αρνί;

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην εβραϊκή γιορτή του Πάσχα, που σημαίνει πέρασμα. Οι Εβραίοι γιορτάζουν τη διάβασή τους από την Ερυθρά θάλασσα και την απελευθέρωσή τους από τη φαραωνική δουλεία.

Σύμφωνα με τις Γραφές, ο Θεός έστειλε μήνυμα στον Μωυσή να ενημερώσει τους υπόδουλους Εβραίους να «σφάξουν έναν αμνό, να βάψουνε με το αίμα τους τις πόρτες έτσι ώστε ο Άγγελος Θανάτου να γνωρίζει ποιος είναι Εβραίος και ποιος όχι».

Ο Άγγελος Θανάτου σκότωσε όλους τους πρωτότοκους γιους των Αιγυπτίων ενώ οι Εβραίοι αφέθηκαν ελεύθεροι να φύγουν.

Πριν αναχωρήσουν για τη Γη της Επαγγελίας, έφαγαν το αρνί που είχαν προσφέρει ως θυσία για τη σωτηρία του έθνους του Ισραήλ, μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα.

Στην Ορθοδοξία, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής παρουσίασε τον Ιησού με τον αμνό που θα θυσιαστεί για τη σωτηρία του κόσμου.

Οι Εβραίοι ποιμένες λοιπόν, ήταν αυτοί που έσφαζαν και προσέφεραν τα αρνιά ως θυσία στο Θεό για να τον τιμήσουν και να τον ευχαριστήσουν.

Στη συνέχεια όμως οι Χριστιανοί καθιέρωσαν το Πάσχα ως δική τους εορτή. Οι πιστοί μοιράζονται το αρνί του Πάσχα που συμβολίζει τον Χριστό, o οποίος θυσιάστηκε για μας.

Σημειώνεται ότι τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες, οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα δεν υπήρχαν, καθώς οι Χριστιανοί ήταν μια διωκόμενη μειονότητα.

Όλα άλλαξαν με τον Μέγα Κωνσταντίνο. Οι πρώτες λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας ξεκίνησαν στην Ιερουσαλήμ και με απόφαση της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, το 325 μ.Χ, το Πάσχα ορίστηκε να εορτάζεται σ’ όλη τη Χριστιανοσύνη την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας και μετά το εβραϊκό Πάσχα, προκειμένου να τηρείται η σειρά των γεγονότων.

Όμως, από την εισαγωγή του Γρηγοριανού ημερολογίου, Ανατολικοί και Δυτικοί Χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα σε διαφορετικές ημερομηνίες, οι μεν βάσει του παλαιού ημερολογίου, οι δε βάσει του νέου.

Αν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει υιοθετήσει το νέο ημερολόγιο από τις αρχές του 20ου αιώνα, για το Πάσχα ακολουθεί το παλαιό.

Πηγή: taNea.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Βολιβία: Ποινές 8 ετών κάθειρξης σε δυο πρώην υπουργούς

Βολιβιανό δικαστήριο καταδίκασε προχθές Παρασκευή δυο πρώην υπουργούς να...

Η βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού στα ΝΕΑ: «Είμαστε πολύ πρόθυμοι να συνεργαστούμε για τα Γλυπτά»

Παράθυρο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 6 Οκτωβρίου

Σήμερα Κυριακή, 5 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη του Αγίου...