24.2 C
Thessaloniki

«Εδώ είναι το μέλλον της Ορθοδοξίας»

Ημερομηνία:

«Εδώ είναι το μέλλον της Ορθοδοξίας»

Μια συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή των Βαΐων στην Κοτονού, την οικονομική πρωτεύουσα του Μπενίν. Δεκάδες κάτοικοι της πόλης και των γύρω περιοχών – ακόμα και του γειτονικού Τόγκο – υποδέχτηκαν με βάγια και «ωσαννά» τον άρτι χειροτονηθέντα επίσκοπο Τόγκο, Μπενίν και Μπουρκίνα Φάσο Αθανάσιο. Χριστιανοί ορθόδοξοι στο θρήσκευμα και πιστοί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, εξέφραζαν τη χαρά τους, φωνάζοντας «ευλογημένος ο ερχόμενος». «Τους ευλογούσα με τα φτωχά μου χέρια, με τον σταυρό μου, με δάκρυα για την υποδοχή που μου επιφύλαξαν» περιγράφει συγκινημένος στα «ΝΕΑ» ο ιεράρχης.

Ακολούθησε θεία λειτουργία στον ναό της Αγίας Τριάδος Κοτονού, μια φτωχική καλύβα χωρίς νερό και ρεύμα. «Είχε ζέστη, ήμουν μούσκεμα στον ιδρώτα. Οι παπάδες είχαν μια πετσέτα για να με σκουπίζουν, αφού δεν υπάρχει ούτε ανεμιστήρας» συνεχίζει ο Αθανάσιος. Το συναίσθημα όμως ξεχείλιζε: «Συγκινήθηκα πολύ. Ετσι υποδέχτηκαν και τον Χριστό, για να υποστεί τα πάθη μέχρι την Ανάσταση. Ετσι κι εγώ θα είμαι εκεί για αυτούς τους ανθρώπους που καθημερινά πονάνε, πεινάνε, βασανίζονται».

Στην περίπτωση της Μπενίν, η φτώχεια δημιουργεί μετά βεβαιότητος ένα ευμενές υπόστρωμα για την εξάπλωση του εξισωτικού μηνύματος του Ευαγγελίου. «Ο λαός εδώ πονάει και πεινάει» λέει ο Αθανάσιος. «Το μέλλον των παιδιών έχει πεθάνει. Είναι παιδιά που δεν πίνουν καθαρό νερό, ούτε τρώνε καλό φαγητό». Θυμάται τον εαυτό του μικρό να ξυπνά πεινασμένος στη μέση της νύχτας, χωρίς να έχει ούτε φαγητό ούτε νερό. Ξεκαθαρίζει: «Οι χώρες μας δεν είναι φτωχές, είναι πάμπλουτες. Ο λαός είναι φτωχός, γιατί υπάρχει ανισότητα. Η κυβέρνηση δουλεύει για δικά της συμφέροντα, όχι του λαού». Απάντηση, κατά τον ίδιον, αποτελεί το κομβικότερο στοιχείο της χριστιανικής πίστης: η αγάπη, που πρέπει «να είναι η βάση της κοινωνικής ζωής».

Προκλήσεις

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία, όπως και οι άνθρωποι του Μπενίν, είναι πολλές. «Χρειαζόμαστε μια όμορφη εκκλησία, ώστε ο κόσμος να μας πάρει στα σοβαρά. Ένα πηγάδι, για να προσφέρουμε νερό» εξηγεί ο Αθανάσιος. Παράλληλα, δεδομένου ότι η λειτουργία γίνεται στα γαλλικά, προτείνει ότι «πρέπει να φτιαχτεί ένα σχολείο ώστε τα παιδιά να μάθουν τη γλώσσα, ώστε να καταλαβαίνουν τα κείμενα της εκκλησίας και αύριο να τα μεταφράσουν στις γλώσσες τους». Ο πιστοί της επισκοπής του Αθανάσιου σε Μπενίν, Τόγκο και Μπουρκίνα Φάσο, οι χριστιανοί της Υποσαχάριας Αφρικής και της ΝA Ασίας αποτελούν το μέλλον – όπως όλα δείχνουν – της μεγαλύτερης μονοθεϊστικής θρησκείας ύστερα από δύο χιλιετίες ακμής στην Ευρώπη. Και, όπως λέει ο Στ. Ζουμπουλάκης, είναι βέβαιο ότι η διδασκαλία του χριστιανισμού θα επηρεαστεί από το νέο του ποίμνιο.

Προς το παρόν, στην Κοτονού, ορθόδοξοι, αλλά και καθολικοί και προτεστάντες μετρούν αντίστροφα για τη στιγμή που θα φωνάξουν το «Χριστός ανέστη». «Το μήνυμα της Ανάστασης οι Αφρικανοί το ζουν βιωματικά. Κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα θυμούνται όχι μόνο τα πάθη του Χριστού, αλλά και τις δικές τους δυσκολίες», σημειώνει ο Αθανάσιος. Μεγάλη πρόκληση για τον ίδιο, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ανθρώπων που θέλουν να γιορτάσουν: «Περιμένω από την Ελλάδα να μου στείλουν κάποια δώρα ώστε να έχουμε ένα τραπέζι με φαγητό για τα παιδιά» λέει και θυμάται την «ιεροτελεστία» της μαγειρίτσας στη χώρα μας. «Γιατί να μην κάνουμε κι εμείς το ίδιο; Επειδή είμαστε φτωχοί;» διερωτάται ο επίσκοπος.

Πηγή: taNea.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Καιρός: Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες την Κυριακή – Πότε θα υπάρξει βελτίωση

Την Κυριακή στο Ιόνιο, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά,...

Φονική η κακοκαιρία Κασσάνδρα: Ένας νεκρός στην Αιτωλοακαρνανία και αμέτρητες ζημιές στη δυτική Ελλάδα

Έναν νεκρό, φύλακα σε επιχείρηση παραγωγής ασφάλτου στη Λεπενού...

Παναιτωλικός – ΑΕΚ 1-0: Ο Μιγκέλ Λουίς την «τιμώρησε» μέσα στο Αγρίνιο

Η ΑΕΚ πήγε στο Αγρίνιο για να παραμείνει στην...