29.5 C
Thessaloniki

Le Point: Από 12 τοποθεσίες με ιδιαίτερη σημασία για τις ελληνογαλλικές σχέσεις θα περάσει η ολυμπιακή φλόγα πριν φθάσει στην Αθήνα

Ημερομηνία:

Ανάμεσα στην Ολυμπία, την κοιτίδα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, και την κατάληξη στην Αθήνα, της οποίας το Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν ο χώρος των πρώτων σύγχρονων Αγώνων το 1896, η φετινή λαμπαδηδρομία θα κάνει μια μεγάλη περιήγηση σε μέρη χαρακτηριστικά για τις γαλλοελληνικές σχέσεις, επισημαίνει το γαλλικό περιοδικό Le Point, σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα παραδίδει τη δάδα στη Γαλλία». Ειδικότερα όπως αναφέρει ο Ερικ Μονέν, ιστορικός των Ολυμπιακών Αγώνων και πρεσβευτής για το Παρίσι 2024, μαζί με τον Έλληνα αρχαιολόγο Γιώργο Τυρολόγο είχαν επιλέξει 32 μέρη εκ των οποίων η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συγκράτησε 12 μέρη.

Μεταξύ των τοποθεσιών που επιλέχθηκαν είναι η Πύλος, όπου έγινε η ναυμαχία του Ναυαρίνου, το 1827, που έφερε αντιμέτωπους τον οθωμανικό και τον γαλλο-ρωσο-βρετανικό στόλο, αναφέρει το περιοδικό υπενθυμίζοντας πως Γάλλοι μηχανικοί είχαν ξαναχτίσει την πόλη της Πύλου που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς και έφτιαξαν τον πρώτο δρόμο στην ανεξάρτητη Ελλάδα, μέχρι τη Μεθώνη και την Κορώνη. Στη συνέχεια η φλόγα θα μεταβεί στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, όπου ανεγέρθηκε μνημείο για τη δόξα των στρατιωτικών αρχηγών της γαλλικής αποστολής. «Για τους Έλληνες το σήμα της ελευθερίας δόθηκε στη μάχη του Μεσολογγίου, το 1825, στον Πατραϊκό κόλπο» σημειώνει ακόμη το γαλλικό περιοδικό υπογραμμίζοντας ότι συγκινημένοι από την αντίστασή τους, οι Ουγκό, Ντελακρουά και Σατωβριάνδος προκάλεσαν την υποστήριξη των Γάλλων φιλελλήνων, αλλά και ότι ο ντ´ Ανζερ δημιούργησε ένα ταφικό μνημείο προς τιμήν του Έλληνα οπλαρχηγού Μπότσαρη, που ανεγέρθηκε στον Κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η φλόγα θα σταματήσει και στη Θεσσαλονίκη, στρατόπεδο βάσης του Συμμαχικού Στρατού Ανατολής, κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μετά στο πρώην αρχηγείο των Γάλλων στρατηγών στο κοιμητήριο του Ζέιτενλικ, που είναι και το μεγαλύτερο γαλλικό στρατιωτικό νεκροταφείο στο εξωτερικό. Στη συνέχεια η φλόγα θα φτάσει στην Ελευθερούπολη, ενώ τελευταίο σημείο σύμβολο της διαδρομής θα είναι η συμβολή των οδικών αρτηριών της Καβάλας, στη Θράκη, που φέρουν τα ονόματα «Ελληνική Δημοκρατία» και «Γαλλική Δημοκρατία».

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

κοινοποιήστε την ανάρτηση

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Περισσότερα σαν αυτό
Related

Ένθετο Προσβασιμότητα: Μετρούν αντίστροφα οι αθλητές κολύμβης για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι

Η κάμερα του ERTNEWS βρέθηκε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης, όπου παρακολούθησε από κοντά...

Live η ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης – Ομιλίες αρχηγών

Σε απευθείας σύνδεση του ertnews.gr με την Ολομέλεια της...

Κέρκυρα: Στο δίκτυο ύδρευσης το νερό από την γεώτρηση στον Κάτω Γαρούνα

Στο δίκτυο ύδρευσης έπεσε από το βράδυ του Σαββάτου...

Ανησυχητική η αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού – Η απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής

Η πανδημία μπορεί να τελείωσε όμως ο κορονοϊός επιμένει,...